Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Resmi ve Merkezi Dijital Para Birimi Çıkarabilir

Bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre Çin Merkez Bankası kendi dijital parasını yaratmayı düşünüyor, fakat blok zincir teknolojisine bağlı olmayabilir.

Haber kaynağı Yicai tarafından paylaşılan bir habere göre, People’s Bank of China’nın Vali Yardımcısı Fan Yifei, bankanın merkez bankası kripto parasını (CBDC) çıkarmaya meyilli olduğuna dikkat çekti.

Fan merkez bankasının CBDC’sinin merkeze bağlı olmayan tokenlerden farklı olacağını ve merkeze bağlı yönetimin ve yayınlanmanın öncelikli olacağını söyledi.

Fan, “CBDC merkez bankasının halka yükümlülüğü olacak. Bu yükümlülüğün yapısı, sadece paranın fiziksel formu dijitalleşti diye değişmeyecek. Bu yüzden CBDC’nin çıkarılmasında PBoC’nin rolünden emin olmalıyız.” dedi, ve:

“CBDC aynı zamanda halkın kripto paralara özel isteğini de zapt etmeye yarayacak, bu da bağımsız paramızın gücünü artıracak.”

diye de ekledi.

Memur daha sonra CBDC’nin diğer kripto paralardan farklı olarak eşler arasında bir mekanizma sağlayarak işlemeyeceğini, böylece de anonimliğin ve izlenemezlik gibi hususların üstesinden gelineceğini belirtti. CBDC kullanılarak yapılan işlemlerin merkez bankası tarafından görülebileceğini söyledi, böylece olası kara para aklama ve yasal olmayan finansal işlemler üçüncü bir göz tarafından görüntülenebilecek.

Fan’ın yorumları, merkez bankasının konuyla ilgili bir araştırma kolu kurduktan sonra CBDC’ye olası bakışını gösteren en güncel yorumlar.

Bu yorumlar aynı zamanda PBoC’nin kripto para araştırma laboratuvarı başkanı Yao Qian tarafından yapılan açıklamalarla beraber geliyor. Laboratuvar,  blok zincir temelli kripto paralar üzerine ar-ge yaparken, bu sırada Yao geçen sene yapılan bir konferansta,  CBDC’nin gelişiminin blok zincirin merkezden bağımsız ve dağıtılmış teknoloji ideolojisiyle kısıtlı olmaması gerektiğini söyledi.

Dünkü bir makalede Fan, merkez bankasının CBDC sistemine bazı  sözleşmeleri tanıtırken, bazı blok zincir platformlarının belli süreçleri makineleştirme özelliğine karşı tedbirli olacağına dikkat çekti.  CBDC’nin ülkenin itibari parasının önemli bir temsilcisi olacağından, yuana uygulanan yasaların aynı zamanda kripto paralara da uygulanması gerektiğini savundu.

Şu anda, Çin yasaları Çin yuanının fiyat biçme, sirkülasyon, ödeme ve depolama işlemlerinde kullanılabildiğini, bu yüzden CBDC’nin de bu şekilde kullanılması gerektiğini belirtiyor. Fan PBoC’nin kripto parasına sözleşme tanımlamanın, vergilendirme ve sermaye kaldırma gibi işlemleri otomatikleştirebileceğini, bunun da yasadışı sayılacağını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Aziz tuncer atalay
    Posted 27 Ocak 2018 - 09:40 09:40

    İronik ve saçma bu devletler vatandsşkarı için, bu bankalar mudileri için yola çıktıklarını hatırlayacaklarına daha daldıklaro deriın iktidar ve güç uykusunda kabuslarını rüyaya yoruyorlar.

Leave a comment