Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mt. Gox ile Coincheck Aynı Kefeye Konulmamalı

Bir Japon kripto para borsası en son çok büyük çaplı bir hack saldırısına maruz kaldığında bu saldırı tüm kripto para sektörünü etkilemişti. Bu saldırının ardından sektörün kendini toplaması ise -tartışılır olsa da- yaklaşık iki yıl sürdü.

Bu sefer yaşanan saldırıda sayılar birbirine benziyor olabilir ancak kripto para piyasasının bu olayın etkisini üzerinden atması bir gün sürdü. Coincheck borsasına yapılan saldırının 2014 yılındaki Mt. Gox olayından üstün yanları var, yok değil ancak bu iki saldırının piyasada bıraktığı etkiyi kıyaslayınca Mt. Gox‘un ne kadar ciddi olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor.

Yaşanan olayı özetleyelim: Coincheck Cuma günü Tokyo’ya göre sabah saatlerinde sunucularına bir hack saldırısı yapıldığını -şu ana kadar görülmüş en büyük saldırı- duyurdu. Hırsızlık ortaya çıktıktan kısa süre sonra borsa hırsızların hedef aldığı NEM’in ticaretini askıya aldı. Kısa süre sonra ise bu durdurma kararı diğer kripto paraları da kapsadı.

Her şey bittiğinde Bloomberg’e göre Coincheck’ten yaklaşık 500 milyon XEM token’ı (420 milyon $ değerinde olduğu düşünülüyor) çalındı. Bu, Coincheck’e yapılan saldırının Mt. Gox’a yapılmış saldırıdan 80 milyon $ daha değerli olduğunu gösteriyor.

Konuyla ilgili haberler yayılmaya başladığında XEM fiyatı %11’lere varan düşüş yaşadı ancak XEM (haber yazım saatine göre) son birkaç saattir düşüp düşmeme mücadelesi veriyor, hala daha dayanıyor. Diğer pek çok kripto para da durumdan etkilense de bu etkinin boyutu çok ciddi olmadı ve bazı kripto paralar yalnızca tek haneli oranlarda düşüş yaşadı.

Mt. Gox saldırısına göre daha fazla para çalınmış olmasına rağmen Coincheck saldırısı piyasayı o kadar ciddi etkilemedi çünkü ne Coincheck ne de XEM, piyasa için Mt. Gox’un ve Bitcoin’in bundan dört sene önce taşıdığı kadar önem taşımıyor.

Zamanlar Değişti

Mt. Gox bir zamanlar Bitcoin yatırımcılarının ortak buluşma noktasıydı. Altkoin ticareti ise o dönemlerde hala daha yeni yeni gelişiyordu. Günümüze baktığımızda ise çok daha fazla kripto para borsasının, ve direkt çok daha fazla kripto paranın olduğunu görüyoruz.

Placeholder VC ortaklarından olan Chris Burniske yaptığı hesaplama sonucu Mt. Gox’un o dönemlerde tüm kripto paraların toplam ağ değerinin yaklaşık %5’ini oluşturduğunu bulmuştu.

Coincheck’ten yapılan hırsızlık ise toplam değerin %0.25’inden daha azını oluşturuyor. Chris Burniske bu verileri şöyle yorumluyor:

“Mt. Gox hackinin o dönemde kripto para piyasalarına bıraktığı etki çok daha üst sınıftaydı.”

Kripto para topluluğundan borsa hackleri gibi engeller ve olumsuzluklar yaşanabiliyor ancak yatırımcılar artık bu olumsuzlukları, farklı şeylere bağlamamayı öğrendiler.

Burniske şöyle değerlendiriyor:

“Kripto para yatırımcıları ve spekülatörleri şu ana dek birkaç borsa saldırısına tanıklık etti ve artık bir borsa saldırısının büyük ihtimalle dahili kripto para protokollerindeki bir zayıflıktan değil, belli bir protokol üzerinde (yer alan) uygulamadaki bir zayıflıktan kaynaklandığını biliyorlar. Kripto para varlıklarının temelleri zayıflamadı ancak kripto para uygulamalarının altyapısında daha da uzmanlaşılması gerektiğini gösteren yeni bir örneğimiz oldu.”

Paralar Kurtarılır Mı?

Mt. Gox ile Coincheck arasındaki bir diğer fark ise şu anda müşterilerin geri ödeme alma gibi bir umutları var. Mt. Gox’tan çalınan paralar uçup gitmişti.

Cuma günkü basın konferansında Coincheck yöneticileri müşterilerin paralarının çalınmasını telafi edeceklerini söylediler. Ancak bu ‘telafi’ ne ölçekte olacak henüz bilinmiyor.

XEM token’ını geliştirmiş NEM Avrupa ekibi üyelerinden Paul Rieger, ekibin çalınan XEM’leri belirlediğini ve bulunan adreslerin borsa ile paylaşılacağını söyledi.

NEM hesap-bazlı bir platform olduğu için bağıl tüm hesaplar belirlenebiliyor. Böylece borsalar bir hesaptaki paraların çalınıp çalınmadığını öğrenebiliyorlar.

Rieger, Coincheck’ten yapılmış meşru para çekme işlemleriyle ilgili bilgi paylaşan üçüncü tarafların hesapları belirleme konusunda yardımcı olduklarını söyledi. Ancak şu ana kadar belirlenmiş her hesabın çalıntı XEM barındırdığının ya da çalınmış her token’ın belirlendiğinin garantisi yok.

Sıradan Ticaret Günü

CoinMarketCap verileri gösteriyor ki yaşanan saldırıdan sonra ilk 20’de bulunan kripto paraların hepsi bir darbe yedi ancak bu kripto paralar son birkaç saattir bu darbeyle mücadele ediyorlar. Haber yazım saatinde ilk 20’de olup da bu saldırının etkisiyle %10’dan fazla hareketlilik sergileyen yalnızca iki koin var.

NEM’in XEM tokenı haberler sonrası 76.5 sente kadar düştü ancak token 17 Ocak’ta 72.1 sent gibi bir fiyata sahipti. Yani bu haber sonrasında gördüğü en düşük fiyatta dahi birkaç gün öncesine kıyasla yine yüksek denilebilecek seviyede.

Haber yazım saatinde ise XEM 0.86 $ düzeyinde ve mücadelesine devam ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment