Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Bitcoin Madencileri Kıtlık Yaşıyor

Bitcoin madenciliğinin başkenti haline gelmiş Çin’de ekipman kıtlığı yaşanmaya başladı. Reuters’ın haberine göre cihaz sayısındaki azalma, ekipman fiyatlarının yükselmesiyle sonuçlandı.

Bitcoin ağındaki hash oranının yüzde 50’sinden fazlası Çin’deki dev maden tesislerinden geliyor. Madenciler arasındaki rekabetin kızışması, blok üretiminin zorlaşması ve madenci sayısının artması; piyasada kıtlık yaşanmasına yol açtı.

Maden cihazı üretecek kadar çip kalmadı

Reuters’ın haberine göre bitcoin madencilerine ürün satan firmalar üretim konusunda sorun yaşamaya başladı. Innosilicon adlı bir firmanın yöneticisi olan Alex Ao, “Maden cihazı üretmeye yetecek kadar çipimiz kalmadı.” ifadesini kullandı.

Bu şirketler maden cihazı üretmek için kullandıkları çipleri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ve Samsung Electronics Co. gibi devlerden tedarik ediyor. Alex Ao bunların bireysel tüketiciye yönelik üretim yapmaya başladığını ve madenciler için yeteri kadar çip üretilmediğini söyledi.

Madenciler arasında yarış başladı

Değişim yalnızca arz kısmında değil, talep kısmında da hissediliyor. Bitcoin fiyatının artması madencilerin daha fazla para kazanması anlamına gelir. Bitcoin’in 30 bin doların üstüne kadar çıkması daha fazla kişiyi madenciliğe yöneltti. GMR adlı bir firmanın kurucusu Gordon Chen, Reuters’a konuşup bu durumu şöyle özetledi:

“Altın fiyatı yükselirse gidip daha fazla kürek alırsınız. Süt fiyatı yükselince daha fazla ineğiniz olsun istersiniz.”

Talepteki bu büyüme, madenciler arasında global bir yarışın tetikleyicisi oldu. Babel Finance yöneticilerinden Lei Tong Kuzey Amerika’daki; TokenInsight yöneticilerinden Wayne Zhao ise Orta Doğu’daki talep artışına dikkat çekti.

Fiyatlar neredeyse iki katına çıktı

Büyük firmalar maden cihazı bulmak için birbiriyle rekabet etmeye başladı. Uzman isimlerden yapılan açıklamalar, maden cihazlarında yüzde 50, yüzde 60 gibi fiyat artışı olduğunu gösteriyor. Fiyattaki bu artışın mevcut şartlar doğrultusunda ‘doğal’ olduğu düşünülüyor.

Çin’in en büyük maden firmalarından Atlas Mining’in sahibi Raymond Yuan’a göre piyasadaki bu değişim, kurumsal/bireysel yatırımcı arasında ayrım yaratacak. Yuan, bu şartlara uyum sağlayamayan bireysel madencilerin piyasadan silinip gideceğini ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!