Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Citibank’tan Blockchain Tabanlı Tokenize Varlık Raporu: Kripto Piyasası Parlayabilir

Dünyanın en büyük bankalarından Citibank, önümüzdeki 7 yıl içerisinde trilyonlarca dolar varlığın tokenize edilebileceğini ve bu durumun kripto ekosistemini şahlandıracağını öne sürdü.

Citi’nin son küresel perspektifler ve çözümler raporunda finansal varlıkların blockchain tabanlı bir şekilde tokenlaştırılmasının, kripto para piyasasının parlama noktası yakalamak için ihtiyaç duyduğu “killer use case” olabileceğine yer verildi. “Killer use case” terimi, özellikle yeni bir teknolojinin benimsenmesindeki belirleyici faktörlerden birini ifade eder.

Raporun detaylarında, değeri olan neredeyse her şeyin tokenlaştırılabileceğini vurgulayan Citi, bu tokenize yapının başında dijital para birimlerinin geleceğini öne sürdü. Dünya ekonomilerinde dolaşan tokenlaştırılmış dijital menkul kıymetlerin 4 trilyon dolara kadar ve merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC) 5 trilyon dolara kadar çıkabileceğini tahmin eden banka, bunun yarısının da dağıtılmış defter teknolojisiyle bağlantılı olabileceği düşünüyor.

Tahmin edilen 5 trilyon dolarlık tokenızasyonun 1,9 trilyon dolarının borçlardan, 1,5 trilyon dolarının gayrimenkulden, 0,7 trilyon dolarının özel sermayeden ve 0,5-1 trilyon dolarının da menkul kıymetlerden oluşacağı öngörülüyor.

Araştırma, özel sermaye ve risk sermayesi fonlarının en çok tokenize olan varlık sınıfı olacağını ve toplam pazarın %10‘unu yakalayacağını belirtirken gayrimenkulün ise toplam hacmin %7,5‘inde yer alacağını işaret ediyor.

Bloklar aracılığıyla tokenlaştırma potansiyeli bir süredir dile getirilse de bu teknolojinin geniş çapta kullanımı henüz gerçekleşmedi. Citi GPS’nin yönetici editörü Kathleen Boyle, uzun zamandır beklenen blockchain potansiyelinin yakında gerçekleşebileceğini söyledi.

Başarılı benimseme, blockchain teknolojisini kullandığının farkında olmayan milyarlarca kullanıcıyı ekosisteme dahil edecek. Bu muhtemelen merkez bankası dijital para birimlerinin, oyun içi tokenlaştırılmış varlıkların ve sosyal medya üzerinden blockchain tabanlı ödemelerin benimsenmesiyle gerçekleşecek.

Ayrıca sunulan raporda, blockchain tokenızasyonunun teknolojik olarak üstün olduğuna yer verilirken geleneksel finans sisteminin bu konuda sınırlı olduğu vurgulandı.

Geleneksel finansal varlıklar kusurlu olmamakla birlikte, sınırlıdır çünkü geleneksel sistemler ve süreçlerle sınırlıdır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!