Bundan kısa bir zaman önce Tokyo merkezli kripto para borsası Coincheck’e bir hack saldırısı düzenlenmiş, bu saldırıda borsadan 500 milyon $ civarı para çalınmıştı. Yaşanan hırsızlık sonrası Coincheck yönetimi borsadan para çekme işlemlerini bir süreliğine durdurmuştu ancak dün, Salı günü, itibariyle borsanın kullanıcıları yeniden para çekebilir hale geldiler. Kullanıcılar bu imkana tekrar kavuşur kavuşmaz borsadan adeta kaçtılar ve Coincheck’ten bir gün içerisinde 40.1 milyar Yen (490 milyon $) para çekildi.
Tarihte yapılmış en büyük dijital para hırsızlığının kurbanı olan Coincheck Salı günü para çekme işlemlerini yeniden açtı ve borsadan çok ciddi miktarda para çıktı. Borsanın CFO’su olan Yusuke Otsuka, yaşanan hırsızlık dolayısıyla mağdur durumda olan kullanıcıların borsa tarafından ödeme alacağını söylemişti ve görünüşe göre hala daha bu sözünün ardında duruyor. Ancak Otsuka yaşanan hırsızlığın neden yaşandığına, yaşanmasına neden olmuş olabilecek sebeplere dair pek yorum yapmıyor.
Coincheck hala daha sunduğu hizmetlerin ve kullandığı sistemlerin güvenliğinden emin olmak adına sıkı denetlemeler yapıyor. Borsa aynı zamanda yaşanan hack saldırısı, müşterilere sağlanacak destek ve güvenlik sistemlerinin nasıl geliştirildiği ile ilgili Japonya’daki Mali Hizmetler Kurumu’na (FSA) bir rapor verdi. Borsanın CFO’su Otsuka şöyle konuştu:
“İşimize devam edeceğimizi düşünüyoruz. Çok büyük beklentilerle ilerliyoruz. Gerekli fonlara da sahibiz.”
Japonya’daki Mali Hizmetler Kurumu, açılan kripto para borsalarına bir lisans veriyor. Verilen bu lisans borsanın bir nevi meşruluğunu ve güvenilirliğini temsil ediyor. Coincheck’in ise böyle bir lisansı yok. Detaylı yazı:
Coincheck daha önceden FSA’ya lisans için başvurmuş ancak lisansı alamamıştı. Borsa buna rağmen işlemlerine devam edebildi ve kapatılmadı. Şimdi ise yeniden bir lisansa başvuruluyor. Otsuka şu yorumda bulundu:
“Eğer bir lisans alamazsak işlemlere devam etmek yasaya aykırı olur.”
2014 yılında Tokyo merkezli Mt. Gox borsasına yapılmış saldırıyı dahi geride bırakan Coincheck saldırısı, hızla büyüyen kripto para piyasasında daha sıkı düzenlemelerin yapılması gerektiğini gösterdi.
Hükûmetler Bitcoin’i ve diğer dijital paraları kendilerine göre düzenlemeye çalışıyorlar ve bazı ülkeler kripto paraları toptan yasaklamak isterken bazıları biraz daha laissez faire tutumundalar. Japonya da düzenleme konusunda adım atmış -hatta ilk- ülkelerdendi. Japonya’daki düzenleyiciler kripto para piyasasını kısıtlamak istemiyorlar. Düzenleyiciler hem kripto para piyasasının büyümesi için gereken ortamı sağlayıp hem de piyasaya giren kişileri korumaya çalışıyorlar ancak bu iş belli ki pek de kolay olmuyor.
Coincheck borsasına saldırı yapan kişilerin kimlikleri hala daha ortaya çıkmadı. En azından çıktıysa da biz bilmiyoruz çünkü Otsuka, yaşanan saldırıyla ilgili detayların FSA ile paylaşıldığını ancak bunları henüz kamuyla paylaşamayacağını söyledi. Bazı kesimlerden -ki buna Güney Kore yetkilileri de dahil- yaşanan saldırının Kuzey Koreli hackerler tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğine dair bazı sesler çıkıyor ancak henüz kesin bir şey yok.
Coincheck kullanıcıların hala daha Bitcoin ticareti yapmalarına izin veriyor olsa da platformdaki diğer tüm işlemleri dondurdu. Coincheck, saldırıda mağdur olanlara geri ödeme yapacağını söylemiş olsa da bu “geri ödeme” süreci henüz başlamadı. Ancak borsanın CFO’su olan Otsuka, borsanın böyle bir geri ödeme yapmak için gereken “fonlara sahip olduğunu” iddia ediyor. Coincheck kullanıcılara geri ödeme yapma sözü verdiği zaman NEM fiyatı 88.549 Yen’di. Şu anda ise bu fiyat 56 Yen’e kadar geriledi. Aradaki fark nasıl halledilecek bilemiyoruz.
Ether ve Ripple gibi diğer kripto paraların çekim işlemleri ise Coincheck üçüncü bir parti tarafından denetlenip, bir nevi “güvenlidir” raporu aldıktan sonra yeniden başlayacak. Otsuka:
“Yatırılabilen her para birimini harici bir güvenlik firmasıyla teker teker inceliyoruz. Güvenlikten emin olduğumuz zaman devam edeceğiz.”