Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cosmos (ATOM) Nedir, Türk Lirası ile Nasıl Alınır?

En büyük kripto para birimlerinden Cosmos (ATOM) nedir, ne zaman kuruldu, nasıl alınır? Cosmos (ATOM), birbirinden bağımsız blockchain sistemlerini birbirine bağlayan merkeziyetsiz bir ekosistemdir. Cosmos temelde, fraksiyonlara ayrılan kripto para dünyasına karşı bir duruş olarak ortaya çıkmış ve birbirinden farklı blockchainlerin birlikte çalışabilirliğini gözler önüne sermiştir. ATOM ise Cosmos ağının kendi kripto para birimidir. 

Cosmos ekosisteminin kısaca amacı; kendi içinde kuralları olan farklı blockchainlerin birbiriyle etkileşim kurmasına olanak sağlayarak, zincirler arası işlemleri mümkün kılmaktır. Cosmos ağı, blockchainlerin interneti anlamına gelen “Internet of Blockchains” (IoB) olarak da tanımlanır. 

Cosmos, ilk aşamada San Francisco merkezli kripto para odaklı yatırım firması Paradigm ve birçok alanda uzmanlaşmış Boston merkezli yatırım şirketi Bain Capital tarafından gelen 9 milyon dolarlık fon ile adından söz ettirmeye başladı.

Cosmos piyasa hayatına güçlü ve iddialı bir proje olarak başlamasına rağmen, her yeni girişim gibi kusursuz değildi. Piyasa hayatına başladıktan birkaç ay sonra bilgisayar korsanlarının ağına düştü. Bu siber saldırı Cosmos ağının bazı önemli güvenlik açıklarını ortaya çıkardı. Bu sorun ile birlikte Cosmos Network’ün resmi tokenı ATOM coin de büyük kayıplar yaşadı.

Cosmos (ATOM) Coin Hakkında Genel Bilgiler

Cosmos Network’ün kendi kripto para birimi olan ATOM coin, 17,3 milyon dolarlık ETH, BTC ve USD toplamasına olanak tanıyan ICO çalışması ile 6 Nisan 2019’da piyasaya giriş yaptı. ATOM’un o dönemki toplam arzının %75’i ICO olarak satıldı. ATOM, temelde madencilik faaliyetlerine dayanmaz; bunun yerine hibrit bir sahiplik kanıtı algoritması (PoS) ile elde edilir.

Piyasa sıralamasında 1.1 milyar dolarlık değeri ile 22. sırada yer alan ATOM, şu an 4,50 dolar bandından işlem görüyor. 1 günde alınıp satılan ATOM coinlerin değeri ise dolar bazında 223 milyon doları buluyor. Piyasadaki toplam ATOM arzı ise 238.526.146 adettir. Yaklaşık olarak bir ay önce değerini kendi için rekor seviye olan 8,84 dolara çıkarmayı başaran ATOM coin, en düşük değerini ise 1,16 dolar ile 6 ay önce gördü.

Türk Lirası ile ATOM Almak

Türk Lirası ile ATOM alıp satmak isteyen yatırımcılar BTCTurk ve Bitexen gibi yerli borsalara yönelebilirler. ATOM ayrıca aralarında Coinbase, Binance, OKEx, KuCoin, Bitfinex ve Kraken‘ın olduğu birçok borsada listeleniyor. ATOM coini listeleyen borsalarda ATOM/USD, ATOM/USDT, ATOM/BTC gibi birçok parite bulmak mümkün.

Ağustos ayı ile birlikte performansını oldukça arttırıp fiyat bakımından rekor kıran ATOM, bu gidişatı devam ettiremedi. Eylül ayı ile birlikte Bitcoin fiyatının düşüşünün ardından, kripto para piyasasının üzerinden geçen kara bulutlardan etkilenen diğer altcoinler gibi, düşüş trendi ATOM coinin de yakasını bırakmadı. ATOM, bu ayın başında sert bir düşüş ile 4 dolar seviyelerini gördü.

cosmos-atom-coin
Değişen ATOM fiyatını gösteren grafik. Kaynak

Cosmos Network’ün Kuruluşu

Cosmos (ATOM) 2019 yılının ilk aylarında kripto para dünyasına adım attı. Projenin ilk tasarımı 2014 yılında Jae Kwon tarafından yapıldı ve bundan bir yıl sonra Ethan Buchman’ın da katılması ile Cosmos için sağlam temeller atılmaya başlandı. Projenin arkasındaki ekip temel amaçlarını, blockchain geliştirmek için kolaylık sağlamak ve bağımsız blockchainler arası iletişimi merkeziyetsiz bir alan üzerinde mümkün kılmak olarak açıklıyor.

Cosmos Network Nasıl Çalışır?

Cosmos’un yaratıcıları, blockchainlerin etkileşim içinde çalışmasını sağlamak temelde 2 aşamalı bir sistem geliştirdi. İlk aşama blockchain geliştirme platformu olarak görev yapan “Tendermint Çekirdeği” ve  diğer aşama ise bağlantı merkezleri sağlayan “Blockchainler Arası İletişim” (IBC) katmanıdır. IBC bileşeni sayesinde birbirinden bağımsız blockchain sistemleri iletişim kurabilir. 

Cosmos ekosistemi tüm bu bir arada çalışan blockchain orkestrasını doğru şekilde yürütmek için işlem ve doğrulama merkezlerini devreye sokar. Üretim algoritması olarak ise sahiplik kanıtı (PoS) modelini temel alır. 

Birbirinden ayrı blockchain sistemleri, Cosmos tarafından belli bölgelere ayrılır ve işlem ve doğrulama görevlerini üstlenen Cosmos Hub denen merkezler tarafından birbirine bağlanır. Bu merkezler, işlemleri doğrular ve cross-chain uyumluluğunu sağlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment