Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Kripto Para Savaşında Öncü Çin Olmalı”

Çin Merkez Bankası yaptığı açıklamalarda Çin’in kripto para çıkaran ilk ülke olması gerektiğini söyledi. Yetkililere göre, Çin’in ilk olması yuanı uluslararası arenaya taşıyacak önemli hamlelerden biri.

Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından çıkarılan China Finance dergisinde yayınlanan makale, merkez bankalarının dijital para birimleri ile ilgili yapılan çalışmaları değerlendirdi. Makalede dijital para sektörünün “bir savaş alanı” haline geleceği; ülkelerin birbiriyle bu alanda savaşacakları öne sürüldü.

Çin, İlk Olmak İçin Elini Çabuk Tutmalı

Çin Merkez Bankası’na bağlı olan dergide dijital merkez bankası paralarının uluslararası finans sektörüne köklü değişiklikler getirebileceği söylendi. Bu değişikliklerin Çin’in lehine olabileceği ve ülkenin bu yüzden dijital para çalışmalarını “hızlandırması gerektiği” vurgulandı.

Dijital para birimleri merkez bankalarına birçok farklı avantaj sağlar. China Finance, Çin Merkez Bankası’nın böyle bir dijital para birimi sayesinde para politikalarını daha etkili bir şekilde değiştirebileceğini, bunun Koronavirüs sonrası ekonomik iyileşme sürecini hızlandırabileceğini belirtti.

Reuters gibi kaynaklar bu makalede dijital paralar için yapılan ‘savaş alanı’ benzetmesinin üstünde durdu. China Finance’in makalesinde Çin’in dolar hegemonyası ile mücadele içerisinde olduğu belirtildi. Çin’in bu mücadelede dijital para birimlerinden faydalanabileceğinden ve bu dijital paraya geçiş yapılması halinde yuanın uluslararası arenada daha iyi bir konumda olacağından bahsedildi.

Çin Denemelere Başladı

Çin, dijital merkez bankası parası için denemelere başlandığını geçtiğimiz ay duyurdu. İlk aşama için küçük ölçeklerde uygulanacak bu çalışmalar için 4 bölge belirlendi. Aralarında 2022 Kış Olimpiyatları’nın gerçekleşeceği şehirlerin de olduğu bu bölgelerde, küçük çaplı işletmeler ve bazı belediye organizasyonları için denemeler hazırlanıyor. Dijital yuanın tam olarak ne zaman kullanılmaya başlanacağı bilgisi netleşmemiş olsa da, yerel kaynaklardan alınan haberlere göre önümdeki yıl veya 2022 başında faaliyetlerin başlayacağı öngörülüyor.

kripto-para-cin

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment