Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Dijital Yuanı Büyük Şehirlerde Test Edecek

Çin milli dijital para projesiyle ilgili yaptığı test çalışmalarını hızlandıracağını açıkladı. Çinli yetkililer bu test çalışmalarının artık daha geniş kapsamlı şekilde yürütüleceğini duyurdular.

Çin Ticaret Bakanlığı bugün erken saatlerde bir duyuru yayınladı ve dijital yuan çalışmalarına dair yeni bilgiler verdi. The Wall Street Journal’ın haberine göre Çin; bu projeyi artık büyük şehirde de test etmeye başlayacak. Dijital yuan bu doğrultuda başkent Pekin ve Tianjin’de, Hebei ve Guangdong bölgelerinde, Yangtze Nehri Deltasında, Hong Kong’da ve Macau’da test edilecek.

Çin’in en büyük dört bankası geçen hafta dijital yuan uygulamasını test etmeye, bu uygulama üstünden para transferi yapmaya başladılar. Bu bankalar büyük şehirlerde yapılacak olan test çalışmalarına da destek verecekler mi henüz bilinmiyor.

Ne Zaman Hazır Olacağı Belli Değil

Çin Merkez Bankasının araştırmalarına yıllar önce başladığı dijital para projesi şu an için hala geliştirme aşamasında. Bu projenin ne zaman hazır olacağına dair ne Çin Merkez Bankası ne de Ticaret Bakanlığı net bir açıklama yaptı. Fakat uzmanlar bu projenin ya önümüzdeki yıl içerisinde ya da 2022 Kış Olimpiyatlarına kadar hazır olmasını bekliyor.ar

Çin Merkez Bankasının Alibaba, Tencent gibi şirketlerle işbirliği yaparak geliştirdiği dijital para uygulaması Shenzhen, Suzhou, Chengdu, Xiong’an gibi şehirlerde aktif olarak test ediliyordu. Fakat Çin Ticaret Bakanlığı dijital yuan projesinin artık çok daha geniş ölçekli test edileceğini duyurdu. Bu testlerin ne zaman biteceği henüz bilinmiyor.

Piyasaları Kontrol Etmeyi Kolaylaştıracak

Çin kendi geliştireceği bu dijital para projesiyle birlikte piyasaları daha etkili şekilde kontrol etmeyi umuyor. Ülkedeki sermaye giriş çıkışını yakından takip eden Çin Merkez Bankası; bu takip sürecini dijital para sayesinde iyileştirmeyi amaçlıyor.

Çin Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalara göre bu dijital para daha farklı alanlarda da faydalı olacak. Devlet ülkede aklanmaya çalışılan kara paraları ve ülkedeki terör örgütlerini daha kolay bir şekilde takip edebilecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment