Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Bankalar Dijital Yuanı Test Etmeye Başladılar

Çin’in önde gelen bankaları ülkenin milli dijital para projesi olan dijital yuanı test etmeye başladılar.

21st Century Business Herald ve Caijing gibi yerel kaynaklara göre Çin’deki bankalar dijital yuan konusunda yeni bir adım attılar. Çin’den gelen haberlere göre ülkenin önde gelen bazı bankaları dijital yuanı aktif olarak test etmeye başladılar.

Çalışmalar Başladı

Çin Merkez Bankası Alibaba, Tencent gibi çeşitli şirketlerle işbirliği yaparak dijital yuan için özel bir uygulama geliştirdi. Geçtiğimiz aylarda bununla ilgili birkaç yazı paylaştık ve bu cüzdanın nasıl göründüğünü aktardık.

Görünüşe göre Çin’deki yetkililer şimdi bu dijital cüzdan uygulamasını aktif olarak test etmeye başladılar. Agricultural Bank of China, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank ve Bank of China gibi dev bankaların bu uygulamayı test etmeye başladıkları söyleniyor.

Bu bankalardan henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmiş değil. Dolayısıyla dijital yuan ile ilgili yapılan test çalışmaları tam olarak neleri kapsıyor, bilemiyoruz. Fakat yerel haber kaynaklarına göre banka çalışanları bu uygulamayı birbirlerine para göndermek için kullanmaya başladılar. TechNode tarafından aktarılan bilgilere göre bu banka çalışanları:

  • Bir dijital cüzdan hesabı alıp banka hesaplarını bu hesaba entegre ediyorlar,
  • Bunun ardından dijital yuan uygulamasını indiriyorlar ve uygulamayı dijital cüzdanlarına bağlıyorlar. Uygulama daha sonra hesap sahibinin banka hesabına da bağlanıyor,
  • Shenzhen, Suzhou, Chengdu ve Xiong’an gibi büyük şehirlerde test çalışmaları yapılıyor.

Ne Zamana Hazır?

Çin’in dijital yuan projesinin tam olarak ne zaman hazır olacağı henüz bilinmiyor. Çin bu konudaki çalışmalarını özellikle son birkaç ay içerisinde hızlandırmış olsa da şu anda sürecin hangi aşamasında olunduğunu bilemiyoruz.

Çinli yetkililer dijital yuan projesini geçtiğimiz aylarda belli başlı belediyelerde kullanmaya başladılar. Eğer bu çalışmalardan olumlu sonuç alınırsa dijital yuanın Pekin olimpiyatlarına yetiştiğini görebiliriz. Çünkü Çinli yetkililer bu projenin o zamana dek hazır olmasını istiyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment