Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Classic Yine Saldırıya Uğradı

Ethereum Classic, sadece birkaç gün önce yaşanan %51 saldırısının etkileri hala geçmemişken ikinci kez saldırıya uğradı.

Kripto para şirketlerinden Bitfly, bugün sabah saatlerinde bir duyuru yayınladı ve Ethereum Classic’in yine saldırıya uğradığını açıkladı. Binance ekibi de Bitfly tarafından yapılan bu duyuruyla ilgili bir açıklama yapıp ETC’ye saldırı düzenlendiği haberini doğruladı.

Binance tarafından yapılan açıklamada da görülebileceği üzere Ethereum Classic ağının 10935622.blokunda bir değişiklik yapıldı ve ağdaki 4 binden fazla blok yeniden organize edildi. Bu bilgiler doğrulandıktan sonra hem Binance hem Bitfly, Ethereum Classic işlemlerini durdurma kararı aldı.

Saldırıya İlk Bakış

Ethereum Classic bundan sadece birkaç gün önce, 1 Ağustos tarihinde zaten bir saldırıya uğramıştı. Bu saldırı sırasında 807.260 ETC (5.6 milyon dolar), çifte-harcama (double-spend) yapmak için kullanıldı. Ethereum Classic, daha bu saldırının etkileri geçmemişken yeni bir saldırıya daha uğramış oldu.

Ethereum Classic gibi Proof-of-Work algoritmasıyla çalışan ağlara karşı %51 saldırı saldırısı düzenlenebiliyor. Bu saldırıyı düzenleyebilmek için ağdaki toplam hash oranının %50’sinden fazlasını sizin kontrol ediyor olmanız gerekiyor. Böylece ağda yapılan yeni işlemlerin onaylanmasını engelleyebiliyor, zaten onaylanmış olan işlemlerin onayını kaldırabiliyorsunuz (çifte-harcama).

Ethereum Classic ağındaki toplam hash oranı 3 Ağustos tarihinde 1.6TH/s’ye kadar çıkmıştı. Bu sayının şimdiyse 1.3TH/s’ye kadar düştüğünü görüyoruz. Bugün düzenlenen saldırının geçtiğimiz günlerde düzenlenen saldırıyla herhangi bir bağlantısı var mı, yok mu henüz belli değil. Ayrıca bugünkü saldırıda ağa tam olarak ne kadar zarar verildiği de henüz bilinmiyor. Fakat CoinDesk’in hesaplamalarına göre bugünkü saldırıyı düzenleyen kişi(ler), muhtemelen sadece blok ödülleri sayesinde minimum 93.760 dolar para kazandı.

Bu sırada Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin de konuyla ilgili bir açıklama yaptı ve Ethereum Classic’in artık Proof-of-Work algoritmasından Proof-of-Stake algoritmasına geçmesi gerektiğini söyleyerek bunun çok daha güvenli olacağını ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment