Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dijital Yuan Alibaba’ya ve WeChat’e Rakip Olabilir

Çin Merkez Bankası’nın geliştirdiği dijital yuan, Alibaba ve Tencent’e takip olmaya hazırlanıyor.

Çin’de dijital ödeme konusunda zirveyi Alibaba ve Tencent  paylaşıyor. Çin Merkez Bankası tarafından geliştirilen dijital yuanı ise başta birlikte hareket etmeyi düşündüğü ikiliye şimdi rakip olmayı planlıyor.

Alipay ve WeChat Pay Geçit Vermiyor

Ülkede mobil ödeme işlemlerinin yüzde 56’sından fazlası Alibaba’nın Alipay ve Tencent’in WeChat Pay uygulamaları ile gerçekleşiyor. Neredeyse yerel banklara fırsat vermez hale gelen ikili için çeşitli tedbir çalışmaları başladı. Çin Merkez Bankası, pazardaki dengesizliği düzenlemek için antitröst yasasına dayanarak Alipay ve WeChat Pay aleyhine soruşturma açılmasını gündeme taşıdı. Bu hamlenin ardından şimdi de dijital yuanı, Alipay ve WeChat’e rakip olarak kullanmayı planlıyor.

Cointelegraph’ın haberine göre Alipay’in ve WeChat Pay’in bu kadar büyümelerine çok daha önceden müdahale edilebilirdi. Alipay.ve WeChat Pay hakkında konuşan ve anonim kalmak isteyen bir banka yöneticisi, Çin Merkez Bankası’nın eski başkanı Zhou Xiaochuan’a işaret ediyor. Çünkü onun görüşlerine göre bu iki uygulamanın adeta birer “canavara” dönüşmesine göz yuman kişi oydu.

Şu anda Çin’de dijital ödeme dendiği zaman akla Alipay ve WeChat Pay ikilisi geliyor. Çin Merkez Bankasının ise bu durumu değiştirmek, Çin pazarını biraz daha dengeli hale getirmek için harekete geçtiği söyleniyor. FXStreet gibi kaynakların haberine göre Merkez Bankası bu hedef doğrultusunda dijital yuanı da Alipay ve WeChat Pay’e karşı koz olarak kullanacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment