Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altındaki Yükselişi Koronavirüs Aşısı Bile Durduramayacak

Yerli yatırımcılar gram altın fiyatını düzenli olarak takip ediyorlar. Bu haftanın başında 475-480 liradan işlem gören gram altın fiyatı üç gün önce 440 lira seviyesine kadar düştü. Şu anda 457’den işlem gören gram altın fiyatı, yerli yatırımcının ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

Reuters’ın haberine göre Türkiye’deki yatırımcıların gram altına gösterdikleri talep ciddi ölçüde artış gösterdi. Türk Lirası’nın yıl genelinde %20 oranında değer kaybetmesiyle birlikte yerli yatırımcının odağı altın ve döviz olmaya başladı.

Dünya genelindeki pek çok yatırımcı Koronavirüs sürecinde güvenli bir liman olduğunu düşünüp altına geçiş yaptı. Bunun etkileri Türkiye’de de hissedildi ve yerli yatırımcılar pandemi süreci boyunca altın gibi yatırımlara yönelim gösterdiler. Bunun sonucunda gram altın fiyatı vatandaşların en çok takip ettikleri şeylerden biri oldu.

Türk Lirası’ndan Altına Geçiş Yapıyorlar

Yerli yatırımcılar Türk Lirası’nın güç kaybetmesiyle birlikte altın piyasasına ilgi göstermeye başladılar. Zorlu dönemlerde çareyi altın gibi güvenli limanlara sığınmakta bulan yatırımcı, bu dönemde de aynı stratejiyi izledi. Öyle ki İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Deneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yıldırımtürk, yerli yatırımcıların “yastık altlarında 5.000 ton altın” tutuyor olabileceklerini düşünüyor.

Reuters’ın haberine göre Türkiye’de altına doğru gösterilen bu yöenlim yabancı analistlerin de dikkatinden kaçmıyor. AllianceBernstein analistlerinden Shamaila Khan, Türk piyasalarındaki gelişmeleri şöyle yorumluyor:

“Yerli yatırımcı Türk Lirası tutmak istemiyor, ya dolara ya da altına geçiş yapıyor. Türkiye’deki daha önce hiç bu kadar fazla yatırımcı (altına ve dolara) geçiş yapmamıştı. İnsanlar bu gibi durumlarda paralarını bankada tutmak istemiyorlar. Bu gibi durumlara karşı önlem niteliiğinde bazı politikalar hazırlamak gerek. Öbür türlü yeni bir ödeme krizi görülebilir ve tehlike çanları çalmaya başlar.”

Yerli yatırımcılar altın alımını geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde ciddi ölçüde artırdılar. Yatırımcıların elindeki altın ve dolar miktarı son 3 hafta içerisinde 15 milyar dolar artıp toplamda 220 milyarlık rekor seviyeye çıkmış oldu.

Altın Fiyatlarında Artış Bekleniyor

Uzmanlar altın fiyatlarında önümüzdeki süreçte de bir artış görülebileceğini düşünüyorlar. Dünya genelinde görülen ekonomik ve siyasi belirsizliklere atıfta bulunan uzman isimler, bu belirsizliklerin altın piyasasında olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorlar.

Crossborder Capital gibi yatırım şirketleri altın fiyatının önümüzdeki yılın sonuna dek 3.000 dolara çıkabileceğini açıkladılar. Mehmet Ali Yıldırımtürk gibi altın uzmanlarına göre de dünya ekonomisi toparlanmadığı müddetçe altın fiyatının yükseldiğini göreceğiz. Bunu Koronavirüs aşısının bile durduramayacağını söyleyen Yıldırımtürk, Bloomberg röportajında altın ile ilgili şunları söyledi:

“Altın fiyatını destekleyen gelişmelerle baskılayan gelişmeler arasında ciddi farklılıklar var. Baskılayan gerekçeler; aşının bulunması, dünya ekonomisinin toparlanması vs. Ama (uzmanlar) aşının bulunması halinde bile uygulama konmasının 6 ayı bulabileceğini söylüyorlar. O yüzden (aşının) altın üstünde fazla etkisinin olacağını zannetmiyorum. Dünyadaki tedirginliği, Çin-ABD arasındaki ticaret savaşının yansımalarını, ABD’deki başkanlık seçimlerini düşünürsek, altın fiyatının çok fazla aşağı gelmesini beklemiyorum. 1.950 dolarlara doğru düzeltmeler gelebilir ama sert bir düşüş yaşanmayacaktır. Altın fiyatının 2.100 dolara doğru toparlanması, şaşırtıcı olmayacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment