Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CRV Önce Yüzde 30 Düştü Sonra Sert Yükseldi: Neler Yaşandı? Balinaların Manipülasyon Oyunu!

Merkeziyetsiz kripto para borsası (DEX) Curve’ün yerel token’ı CRV, balina operasyonları eşliğinde önce %30’a yakın düşüş ardından %80’e yakın yükseliş yaşadı. Neler oldu?

Curve’ün yerel token’ı CRV düşük hacimli bir piyasanın ortasında önce sert düşüş ardından büyük bir yükseliş yaşadı. Birkaç balina merkeziyetsiz finans (DeFi) platformu Aave’den yaklaşık 52 milyon dolarlık USDC taahhüttü ile 30 milyon dolarlık CRV kredi çekti. Bir balinanın bu CRV’leri iki işlemde kripto para borsası OKX’e aktardığı ve sattığı söylendi.

Aave tarafından yapılan açıklamaya göre 30 milyon dolarlık kredi tasfiye edilirken platform ayrıca bu duruma tepki gösterecek.

Balinanın çektiği CRV kredisiyle aynı anda hem açıktan satış yaparak hem de short (kısa) pozisyon alarak kar etmeyi planladığı iddia edildi. Daha sonrasında bu işlemi yapan kişilerden birinin Solana (SOL) tabanlı DeFi platformu Mango Market’ten borç alarak “istismar” eden Avraham Eisenberg olduğu belirlendi.

Eisenberg “karlı ticaret stratejisi” olarak adlandırdığı sistem sonucunda Mango’dan 114 milyon dolar kazanmış ve bunun 64 milyon dolarını geri iade etmişti. Birçok kişiye göre bu durum bir istismar olsa da Eisenberg, bunun istismar olmadığını tamamen yasal olduğunu iddia etti.

Blockchain analitik firması Blockanalitica, Eisenberg’ün bütün CRV kredisinin tasfiye olduğunu ve Aave’ye 1,6 milyon dolarlık borcunun kaldığını bildirdi. Başka bir analitik firması Messari’nin analisti Dustun Teander ise saldırganın yeterli başlangıç sermayesi olmaması yüzünden tasfiye olduğunu söyledi.

Neden Curve (CRV)?

Kripto para piyasasında hacimlerin en düşük seviyelerde olduğu bu günlerde istismarcılar CRV’leri satmak için borsalara gönderdi. Borsalardaki CRV miktarının aşırı arttığını gören yatırımcılar da kripto para biriminde short işlem almayı tercih etti. En büyük likidite kaynaklarından biri olan Curve platformunun elinde yeterince token bulunmamasının ve bu tokenların çoğunun kilitli ya da uzun vadeli yatırımcılarda olmasının saldırganların CRV’yi seçmesindeki sebeplerden bazıları olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca yatırımcılar yalnızca CRV tutarak bir gelir elde edemiyorlar ve farklı protokoller sayesinde ellerindeki varlıkları kilitleyerek yüksek getiriler elde etmeye çalışıyorlar. Bu sebeple dolaşımdaki CRV miktarı çok düşük seviyelerde seyrediyor.

Curve’ün toplam kilitli varlık değeri (TVL) diğer DeFi platformlarına göre oldukça düşük durumda bulunuyor. Curve TLV’si şu anda 2021 yılının şubat ayından bu yana 3,78 milyar dolarla en düşük seviyesinde seyrediyor. FTX iflası ile birlikte CRV’den çok fazla çıkış yaşanması ve volatil hareketler sergilenmesinin yatırımcıları tedirgin ettiği düşünülüyor.

Fiyatta Neler Yaşandı?

İşlemler öncesinde halihazırda FTX iflasıyla birlikte düşüş periyodunda olan CRV, 0,7 dolar seviyelerinde bulunuyordu. Balinaların hem short işlemi alıp hem de çektiği kredileri satmasıyla birlikte %30’a yakın daha düşüş yaşayarak 0,4 dolar seviyelerine geriledi. Bu fiyat muhtemelen balinaların planladığından daha düşüktü ve pozisyonları tasfiye olmanın eşiğine geldi.

Pozisyonların tasfiye olacağını öngören bazı yatırımcılar CRV’de yukarı yönlü işlem almaya başladı ve pozisyonların da tasfiye olmasıyla birlikte CRV sert yükseliş yaşadı. Düştüğü 0,4 dolar seviyelerinden neredeyse %80 yükselen CRV, yazım esnasında 0,618 dolardan işlem görüyor.

Ayrıca bazı yorumcular ise 0,242 dolar seviyesinde birçok pozisyonun tasfiye olacağı saldırganların bu pozisyonları tasfiye etmeye çalıştığını iddia etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!