Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cüzdan Şifresini Unutan Thomas: Bitcoin Güvenliğini Sağlamak Bize Düşüyor

Stefan Thomas, yaklaşık iki aydır Bitcoin cüzdan şifresini hatırlamamasıyla tanınıyor. Thomas’ın şifresini unuttuğu kripto para cüzdanındaki 7.200 Bitcoin tam 388 milyon dolar ediyor.

ABD, San Francisco merkezli Coil şirketinin CEO’su Stefan Thomas, 388 milyon dolar eden Bitcoin’lerinden bir şifre uzakta. Cüzdan şifresini kaybettiğinde ise Bitcoin’lerinin değeri 148.000 dolar seviyesindeydi. Herkesin adını öğrendiği yazılımcı Thomas, Bitcoin hikayesini Fintech Beat podcaste anlattı.

Her şey 2010 yılında başladı

Thomas, 2010 yılında yazılımcı olarak çalışıyordu. Freelance olarak yaptığı işlerde yaşadığı bir sorun vardı: sınır ötesi ödemelerde zorluk. Thomas’ın bazı banka hesapları, uluslararası ödemeler sebebiyle kapanmıştı. Bitcoin’i keşfetmesiyle birlikte ödeme konusunda işleri kolaylaştı.

Mt. Gox borsasından önce Bitcoin fiyatının takip edilebileceği ya da alım-satım işlemlerinin yapılabileceği herhangi bir web sitesi veya platform bulunmadığını dile getirdi. 2010 yılında Mt. Gox borsasıyla birlikte nispeten küçük bir Bitcoin topluluğu ortaya çıkmıştı. Thomas, borsanın ortaya çıkması ve Bitcoin’in fiyat hareketliliği görmesiyle birlikte insanların dikkatini çekmeye başladığını söyledi.

“İnsanlar Bitcoin teknolojisinden etkilenmişti ve sunduğu faydaları konuşuyordu. Şahsen Bitcoin’in ödemeler konusundaki katkısı ilgimi çekmişti ve boş zamanlarımda bu konu üzerinde çalıştım.”

İlk Bitcoin deneyimi

Thomas, ilk Bitcoin’ini tezgah üstü piyasa (OTC) aracılığıyla elde ettiğini söyledi. Bunu açıklarken de meşhur Papa John’s pizza örneğini verdi: “O zamanlar Bitcoin almak için pizza alırken para öder gibi siz de BTC için bir şeyler veriyordunuz.”

2010 yılında, Bitcoin’in çok yeni bir teknoloji olarak görüldüğünü ve deneysel kabul edildiğini ifade etti. Kendisi de Bitcoin’e uzun vadeli bir gözle bakmıyordu. Fakat bir gün, Bitcoin hakkında animasyon videosu yapmak için topluluk ödülü verildiğini gördü. Ödül 13.000 BTC idi. Thomas, bunun için bazı arkadaşlarından destek aldı ve ödülü kazandı.

Ödül, 9.052 BTC idi. Bu ödülün 2.000’ini projede kendisine yardım edenlere ve diğer giderlere harcadı. Kalan kısmını ise kripto para cüzdanına attı.

Bitcoin’leri korumaya aldı

Thomas, miktarı çoğalmaya başladıktan sonra Bitcoinlerini koruma altına almak istedi. Sahip olduğu binlerce Bitcoin’i korumak için 2 yedekten ve 1 ana cüzdandan oluşan bir kripto para cüzdan sistemi kurdu. Hepsinin şifresini ayarladı ve artık kendisini tamamen güvende hissediyordu. Ta ki Temmuz 2012 tarihine kadar.

Her şey değişti

Stefan Thomas, 11 Temmuz 2012’de koruduğu Bitcoin’lere erişemediğini fark etti. Kripto para cüzdanına girmeye çalıştığında şifresi reddedilmişti ve 2 giriş hakkının kaldığını gördü.

“Kaybedince panikledim. Çok kötüydüm. Böyle bir hata yapmak beni çok üzdü. Bitcoin’lerimi nasıl geri alabileceğimi araştırdım. Belki de vazgeçmeliydim dedim.”

Erken dönem Bitcoin sahibi olan Thomas, o zamanlar kripto para saklama hizmeti sunan şirketlerin olmadığından veya güçlü donanım cüzdanı gibi seçeneklerin bulunmayışından dem vurdu. O da çözümü IronKey adlı şifreleme yönteminde buldu.

Geri almak için çeşitli yollar sunuldu

Başkalarından türlü türlü kripto para şifre hikayeleri duyduğunu dile getiren Thomas, “Eğer Bitcoin’in olsun istiyorsan güvenliğini sağlamak senin işin.” diyor.

Thomas, şifreyi çözmek için insanların doğa üstü güçlerden hackerlara kadar birçok yol sunduğunu belirtiyor. Dediğine göre, bir ihtimal de olsa şifre çözülebilir.

Blockchain birçok şeyi değiştirdi

Kripto paraların erken döneminde aksaklıklar yaşanmış olsa da blockchain teknolojisi gelecek vadediyor. Stefan, merkeziyetsizlik ve yeni bir teknoloji yaratımının yanında, blockchainin insanların finansa ve ödeme sistemlerine olan bakış açısını değiştirdiğine inanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!