Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Danimarka’nın En Büyük Bankası 150 Milyar Dolarlık Kara Para Aklamış Olabilir!

Son zamanlarda ana akım medyanın kripto para birimlerini en çok ‘vurmaya’ çalıştıkları konu, kara para aklama gibi yasa dışı etkinliklerde sunulan kullanım kolaylığı oldu. Ancak yeni elde edilen bir bilgiye göre, Rusya ve diğer eski Sovyet Birliği ülkelerinden bir kaç şirket, küçük bir ülke olan Estonya‘yı tam bir kara para aklama cennetine çevirmişler. Danimarka‘nın en büyük bankasının Estonya şubesinde yapılan incelemeye göre, söz konusu para kara aklama miktarı 150 milyar doları bulabilir.

3.9 Milyar Dolardan, 150 Milyar Dolara

Danimarkanın en büyük bankası olan Danske Bank’ın müfettişleri, şu sıralar 2007 ve 2015 yılları arasında kendi Estonya şubelerinden geçmiş olan 150 milyar dolarlık işlemi incelemeye aldı. Söz konusu işlemin hepsi büyük ihtimalle yasa dışı kaynaklardan gelmemiş olsa da, bankanın geçtiğimiz yıl adının karıştığı kara para aklama olayından sonra bu miktar inanılmaz bir artış gösteriyor.

Geçtiğimiz sene Danimarkalı medya kaynakları bankanın 3.9 milyar dolarlık kara para akladığını belirtirken, bu miktar Temmuz ayı başlarında 8 ve 9 milyara çıkmıştı. Bu ay FT’nin aktardığına göre miktar 30 milyar dolara çıkmış olabilir. Bankanın hisse fiyatı son çıkan olaylardan sonra ciddi bir darbe yemiş ve düşüşe geçmişti.

Caydırma Yöntemleri Yetersiz

Uzmanlara göre suçlular tarafından Estonya şubesinin seçilme sebebi ise basit: cezai yetersizlik. Ülke kanunlarına göre kara para aklama işine karışan bireysel suçlular 10 yıla kadar hapis yatabilirken, bunu yapan bir kurum olursa sadece 16 milyon avroluk bir cezaya çarptırılmakta.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment