Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deloitte Raporu: Blockchain’e Soğuk Bakan İşletmeler, Geri Kalacak

Dünyanın en önde gelen ekonomi danışmanlığı firmalarından birisi olan Deloitte, yeni bir rapor yayınlayarak Blockchain teknolojisinin finans piyasasındaki rolünü değerlendirdi. Özellikle kargo ve perakende sektöründe Blockchain’in çok önemli bir rolü olabileceğini belirten kurum; raporda Blockchain’in kullanımı için 50 potansiyel süreç belirledi ve Blockchain’in gelecekte ‘büyük bir etkiye sahip olabileceği’ çıkarımını yaptı.

Raporda, Blockchain’in finansal, üretim ve tüketim endüstrilerinde önemli bir rol oynayacağı ifade edilirken; Blockchain’in bu sektörlerde ‘standart sistem’ olacağı vurgusu yapıldı. İşletmelerin Blockchain’den tam anlamı ile faydalanabilmeleri için önlerinde 5 yılı oldukları ifade edilirken, Blockchain’e soğuk bakan veya bu yönde adım atmak istemeyen şirketlerin ise rakiplerinden geri kalma riski altında olduğu belirtildi.

Raporda Blockchain temelli sistemlerin ürün tedarik zinciri, müşteri ve ödemeler konusunda yapabileceği potansiyel etkiler skorlanırken şu ifadeler ile süreç anlatıldı:

”Blockchain’den en nihayetinde fayda görecek kesim kesinlikle müşteriler. Eğer Blockchain efektif bir şekilde kullanılır ve beklenildiği gibi ürün tedarik zincir takip sistemlerindeki maaliyetleri azaltırsa; bu durum müşteriye daha ucuz ürün olarak geri dönecektir. Blockchain, aynı zamanda daha şeffaf bir süreci firmalara sunarsa; bu durum yine müşterilerin ne aldıklarından emin oldukları bir güven duygusunu onlara kazandıracaktır.”

Gartner isimli bir pazar araştırma firmasının raporundaki rakamlara da atıfta bulunulan makalede, Blockchain temelli sistemlerin ekonomide kaplayacağı yerin 2025’te 176 milyar dolar, 2030’da ise 3.1 trilyon dolar olacağı iddia edildi.

Ürün tedarik zinciri takibinde Blockchain’in rolüne özel olarak değinen Deloitte, Blockchain’in bu alanda dört kanayan yaraya merhem olabileceği iddiasında bulundu. Esneklik, takip edilebilirlik, uyum ve hissedar yönetimi konusunda Blockchain’in efektif bir katkı verebileceğini savunan Deloitte, bu sayede daha şeffaf, daha iyi hesaplanabilir ve daha efektif bir hizmetin firmalara sunulabileceğine dikkat çekti.

Deloitte’in raporunda dikkat çektiği gibi, geçtiğimiz günlerde konuşan kargo şirketi devi FedEx’in CEO’su Fred Smith, Blockchain’in bu sektörde geleceğin teknolojisi olduğuna emin olduğunu ifade etmiş ve ürün tedarik zinciri takibinde Blockchain’in ‘her şeyi baştan yazacağını’ iddia etmişti.

Öte yandan dünyanın en büyük ikinci yazılım firması Oracle, bu ay içinde yaptığı açıklamada Blockchain tabanlı ürünlerin müşterilerin beğenisine sunulacağını belirtmiş ve bunların içinde ilaç firmaları için geliştirilmiş ürün tedarik zinciri sistemi yazılımlarının da olacağını kaydetmişti. Ayrıca Güney Koreli elektronik devi Samsung da, daha önce yaptığı açıklama ile ürün tedarik zincirinde Blockchain tabanlı bir sistem kullanıp maaliyeti düşürmek için çalışmalara başlandığını bildirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment