Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Devcon4’e Türkiye’den 5 Öğrencinin Ücretsiz Gönderileceği Etkinliğin Sürecinde Yaşananlar

Her yıl Ethereum Foundation tarafından yapılan uluslararası bir teknoloji konferansı olan Devcon’a bu sene 5 öğrenciyi tüm masrafları karşılanacak şekilde göndermeyi hedefleyen bir etkinlik 4 Temmuzda düzenlendi. Koin Bülteni olarak biz de etkinliğin duyurusunu yaparak elimizden gelen desteği göstermiştik.

Mert Susur Medium hesabı üzerinden paylaştığı makalesinde tüm bu süreçte yaşananlardan bahsetti. Biz de sizler için o makaleyi paylaşıyoruz.

Bu yıl farklı bir şey yapmak ve Türkiye’den 3 öğrenciyi tüm masraflarını karşılayarak Prag’a göndermek için bir kampanya başlatmak istedim. Aslında başlangıçta basit bir deney olarak başlayan bu girişim bir anda çığ gibi büyüdür.

Bu inanılmaz ilgi sonunda tam 43 tane öğrencimiz video hazırlayarak başvurularını yaptılar. Öğrencilerimizden gördüğümüz bu ilginin yanı sıra belki de daha da önemlisi bu girişime destek vermek isteyenlerdi. Tüm desteklerle birlikte toplamda 10.17714764 Ether topladık. Hatta bununla da kalmadık, bazı destekçilerimizden açık çek bile aldık!

Basit bir tweet ile başlayan bu girişim çok hızlı bir şekilde kocaman bir organizasyona dönüştü. Tabi bu durumda katılımcıların da adil bir şekilde seçilmesi için bir jüri topluluğu oluşturmamız gerekiyordu. Bunun için yaptığım çağrıya cevap da hiç gecikmeden geldi.

Böylece jüri üyelerimiz de toplandıktan sonra 43 kişilik katılımcı listesini puanlayarak 10 kişiye düşürdük ve finale kalan 10 kişi ile google hangouts üzerinden sözlü mülakat yaptık. Her finaliste 10 dakika vermemize karşın yufka yürekli jüri üyelerimizle yaklaşık 3–4 saat süren bir değerlendirme sürecini de geride bıraktık.

Bu süre boyunca Unichainekibinden Şafak Kayran da adaylarımızla ‘Sarı Oda’ dediğimiz chat odasında bekletip hazırlıkları yaparken işlettiğimiz süreç gerçekten çok profesyoneldi.

Tüm bu çalışmaların sonunda beş öğrenciyi seçmek gerçekten çok zordu. Öncelikle İngilizce bilmesi, teknolojiye yakınlığı ve daha önceden proje yapıp yapmadığı ya da aklında gerçekleştirmek istediği projeler olup olmadığı çok önemliydi. Ancak diğer taraftan da topluluğun sağladığı fon ile yurtdışına gidecekleri için topluluğa ne kazandıracakları ve bunu nasıl yönetecekleri de çok ama çok önemliydi.

Topluluk azimli ve çalışkan bireyleri kadar güçlüdür. Bizim de bunun için çok büyük bir adım attığımızı düşünüyorum. Hem sponsor olanlar, hem emek harcayanlar hem de gitmek için medeni cesaret gösterip video hazırlayan öğrenci arkadaşlarımız bana inanılmaz bir umut verdi. İyi ki böyle bir girişimin içinde Unichain ile birlikte çalışmışım dedirtti gerçekten.

Gitmeye hak kazanan öğrencilerimiz

Topluluğun sponsorluğunda büyük bir ‘yatırım’ alarak bir konferansa gitmek gerçekten çok büyük sorumluluk. Tüm arkadaşlarımız da bu sorumluluğun farkındalar. Bundan sonraki süreçte kendilerinin çok fazla yazılarını ve görsel içeriklerini göreceksiniz ancak öncesinde onları da kısaca bir tanıtmak istiyorum.

Ayşe Ceyda Ölmez

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencisi ve yaklaşık bir buçuk senedir blok zincir teknolojisi üzerine araştırmalar yapıyor. Okulunda blok zincir kulübünde mutabakat protokolleri konusunda araştırmalar yapıyor. Çalışmalarına eş zamanlı olarak TÜBİTAK için 2209-A kodlu bir eğitimde blok zincir projesi geliştiriyor ve yaz stajını da projenin prototipini geliştirmek üzerine yapmış. Projesi için Hyperledger Fabric ve Composer ile çalışıyor.

Deniz Özgür

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü 3’üncü sınıfta okuyor. Blok zinciri projelerinde ağırlıklı olarak iş geliştirme alanlarında görev alıyor. Çalıştığı ilk blok zinciri projesi enerji sektöründe çözümler üretiyor ve hali hazırda ekibi ile bu konuda çalışmalarına devam ediyor.

Mevlana Ayas

Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi. Aynı zamanda UniChain Üniversiteler Arası Blokzinciri topluluğunun projelerden sorumlu üyesi. Ethereum ile proje geliştirme alanında kendisini geliştirmeye devam ediyor ve BlockCircus hackathonun’da Solidity, Vue.js ve IPFS ile geliştirdikleri projeleriyle dereceye girdiler.

Mesut Gülecen

Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesi mezunu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi. Blockchain ile 1 yıl önce tanışmış ve New York’da bulunan blockchain üzerine creative media içerikleri üreten Sndbox adlı firmada uzaktan 8 ay kadar Community Manager olarak çalışmış. Blockchain ve kripto paraların sosyal medyalar ile entegrasyonu en çok ilgisini çeken başlıklardan birisi.

Çağatay Çalı

Pamukkale Üniversitesi Bilgisayar Müh. 3. sınıf öğrencisi. Yazılıma ortaokul zamanlarında oynadığı oyunların sunucularını/sitelerini yapmak hevesi ile atılmış. Yazılımı hem hobi hem de iş olarak seviyor ve yapıyor. Blok zinciri alanına ilgi duyuyor ve bir yazılımcı olarak bu alanda çalışmalar yapmak istiyor.

Peki şimdi ne olacak?

Şimdi artık üretmeye başlayacağız. Prag’a gidecek olan DevCon ekibimiz UniChain hesapları üzerinden paylaşımlara başlayacaklar, aynı zamanda sürecin tamamını sürekli sizlerle paylaşacaklar. Oradayken canlı yayınlar yapacaklar ve video’lar hazırlayıp sosyal medya üzerinden sizlere ulaştıracaklar.

Bunun yanında yeni bir eğitim projesine de başlamak istiyoruz. Eğitim almak isteyen ama alamayan, burs da bulamayan yüzlerce zeki ve çalışkan gencimiz maddi yetersizlik yüzünden eğitimlerinde geride kalıyorlar. Eğitim herkesin hakkı, sadece maddi yetersizlikleri yüzünden yurtdışında eğitim alamayan, kazandığı okullara gidemeyen öğrencilerimizin hakkını korumak her yetişkin bireyin bir ödevi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de yeni projemizi de burada biraz anlatmak istiyorum.

Uçurtma Projesi

Proje isminin fikir sahibi Bilisim Uzmanı’na teşekkürler.

Henüz fikir aşamasında olan bu projenin amacı yukarıda da anlattığım gibi başarılı öğrencilerin hayalleriyle ödüllendirilmesi. Nasıl mı?

Hayallerini gerçekleştirmek isteyen fakat maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler Uçurtma platformuna üye olurlar ve başarı hedeflerini tanımlarlar. Aynı kitle fonlama gibi olan bu tanımlamada öğrenciler; ne hayal ettiklerini, ne şartlar altında hayalleri için sizden destek istediklerini ve bu şartı nasıl ispatlayacaklarını anlatırlar.

Örneğin,

‘Ben Ayşe, Üniversite 3. sınıf öğrencisiyim, yüksek lisansım için Caltech’in bilgisayar bilimleri bölümüyle yazışmalarım sürüyor, eğer okulumu bitirip Caltech’e kabul edilirsem yıllık harcamalarım için 15,000$ gibi bir ücrete ihtiyacım var. Ailem bunun 2,000$’ını karşılayabiliyor ancak geri kalanı için yardımınız gerekiyor.’

Ya da bir lise öğrencisi olan Mehmet,

‘Ben Mehmet, tiyatro oyuncusu olmak en büyük hayalim. Bu yıl British Theatre Academy’nin düzenlediği bir yarışmaya gireceğim. Eğer bu yarışmayı kazanırsam eğitimime Fransa’da devam etmek istiyorum ancak ailemin durumu yerinde değil. Eğer bu yarışmayı kazanırsam benim Fransa’da okumam için gereken 20,000€ için destek olur musunuz?’

Bu örnekler kesinlikle çoğaltılabilir, bu ödemelerin tamamı akıllı kontratlar ile yapılabilir ve öğrencilere bu ödemeler yine ispatlar sağlanırsa akıllı kontratlar aracılığıyla aylık, üç aylık, yıllık şeklinde sağlanabilir.

Bu kar amacı gütmeyen projeye destek olmak için çalışma grubunda yer almak istiyorsanız lütfen bana twitter üzerinden ulaşın.


Başta da söylediğim gibi, topluluklar azimli ve çalışkan bireyleri kadar güçlüdür. Türkiye’deki kripto ve blok zinciri topluluğu da çok parlak bireylerden oluşuyor, sadece biraz güven ve motivasyon gerekiyor. Eğer birbirimizi kırmadan ve küstürmeden eleştirirsek, kendi çıkarlarımızı gözetmeden paylaşıp bildiklerimizi yayarsak ve en önemlisi adil bir şekilde rekabet edersek Türkiye bu alanda çok büyük işler başaracak potansiyele sahip. Sadece hep beraber olalım, birbirimize destek olalım!

Esen kalın.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment