Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dolandırıcıların Yeni Hedefi Telegram ICO’su

Son zamanlarda yoğun bir şekilde gündemi meşgul eden ünlü mesajlaşma uygulaması Telegram‘ın multimilyar dolarlık Initial Coin Offering (ICO)’su dolandırıcıların hedefi oldu. Dolandırıcılar sahte internet siteleri açarak gelecek yatırımcıları tuzağa düşürmeye çalışmaktalar.

Telegram Foundation” tarafından kurulan bir site Telegram (TON) koinleri ile sözde “halka açık ICO” ya para toplamaya çalışmakta. Fakat bir çok haber kaynağının daha öncede manşetlere taşıdığı gibi bu satışın büyük bir kısmı kapalı kapılar ardında gerçekleşecek. Bu satışın halka açık olarak alınabilecek tek bilgisi ise ABD menkul kıymetler ve borsalar komisyonuna sunulan D tipi formda belirtilenler ile sınırlı.

Geçtiğimiz Perşembe günü ise CoinDesk sahte e-postalarında gönderilmekte olduğunu hatta “Telegram ICO (TON)” kullanıcı adına sahip ve @ico_ton adıyla yönetilen bir twitter hesabını da ortaya çıkarmıştı.

Gönderilmiş olan bu sahte e-postada Telegram Open Network’ün halka açık bir koin satışı yapacağını ortaya atarak ödeme olarak Bitcoin, Litecoin ve Ethereum’un da kabul edileceği iddia edilmekte.

E-posta şu şekilde devam etmekte:

” Olabildiğince çok katılımcıdan ihtiyaç duyduğumuz desteği alabilirsek eğer daha iyi bir Blockchain yaratmak için harcadığımız emekler boşa gitmez. Katkılarınızın karşılığı olarak bu Blockchain’i daha da ileri taşıyacağımızın sözünü veriyoruz. Böylece Blockchain teknolojisinin daha çok avantajından faydalanabileceksiniz.”

Bu mail ile ilişkilendirilmiş internet sitesi ise 12 Şubat tarihinde açılmış gözükmekte. Bu da demek oluyor ki tam olarak koin satışının detaylarının gelmeye başladığı zamanlarda bu site yaratılmış. Whois.com‘da bulunan bilgilere göre bu site MaxiDed adına kayıtlı. İnternet sitesinde “gerçek legal bir şirket” ve “uluslararası organizasyonlarda resmi olarak MaxiDed Ltd olarak kaydedilmiştir” gibi sahte bilgiler ile doldurulmasının yanı sıra şirketin merkezi Dominika‘da gösterilmekte.

Ortaya çıkan bir başka sahte internet sitesi ise “telegram-ico.org” ve siteye ulaşmaya çalıştığınızda Cisco siber güvenlik uyarısı alıyorsunuz.Bu internet sitesi ise, Whois sitesinde belirtildiğine göre, 26 Ocak tarihinde Rusya‘da kayıt edilmiş gözükmekte. Bu kurum ile bağlantılı Twitter hesabı ise bu yıl Şubat ayında açılmış gözükmekte.

Telegram‘ın milyar dolarlık koin satışı daha öncede bu tip saldırılara maruz kalmıştı. Bu tip dolandırıcılık girişimleri özellikle bu denli çok gündeme gelen ve göz önünde bulunan bir ICO olması ve son zamanlarda artan sosyal medya bazlı kripto para birimi dolandırıcıları göz önüne alındığında pek de şaşırtıcı olmuyor.

Bu haftanın başlarında kripto para endüstrisindeki önemli bazı kişilerin ve kurumların onaylanmış Twitter hesapları hackerlar tarafından çalınarak dolandırıcılık yapmak amacıyla kullanılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment