Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elon Musk ‘Dünyanın Parası’ Olmak İçin Gereken Şeyi Açıkladı

Tesla CEO’su Elon Musk, ‘dünyanın para birimi’ olarak kullanılacak araçta iki temel özelliğin bulunması gerektiğini söyledi: Düşük işlem ücreti ve yüksek hacim.

Elon Musk, bugün sabaha karşı yaptığı açıklamalarda Dogecoin’in gelecekte izlemesi gereken yolla ilgili görüşlerini paylaştı. Bu yol; blok süresinden, blok boyutundan ve işlem ücretinden geçiyor.

“Bunları yaparsa, tartışmasız kazanır.”

Sosyal medyada, Dogecoin’in işlem hızı ile ücreti ve çevreye olan etki gibi konularda Bitcoin’den üstün olduğuna yönelik bir paylaşım yapıldı. Tesla, madencilerce tüketilen fosil yakıtlar sebebiyle Bitcoin ile yaptığı araç satışlarını durdurma kararı almıştı.

Elon Musk, bu paylaşıma verdiği yanıtta Dogecoin’e başarı getireceği “tartışılmaz” olan şeyi açıkladı:

“İdeal olan; Doge’un blok süresini 10 kat hızlandırması, blok boyutunu 10 kat büyütmesi ve işlem ücretini 100 kat düşürmesi olur. Bunları yaparsa, tartışmasız kazanır.”

“Matematiği kötü olanlar için…”

Musk’ın “ideal” olarak tasvir ettiği bu öneri, sosyal medyada şüpheci bir tepkiyle karşılaştı. ‘Loshan’ adlı bir kullanıcı, işlem ücretlerini bu kadar düşürmenin spam saldırılarına yol açabileceğini dile getirdi.

Tesla CEO’su, Loshan’a verdiği yanıtta, kendi deyimiyle, “matematiği kötü olanlar” için şu açıklamayı yaptı:

“İşlem hacminin 100 kat artıp, işlem ücretinin 100 kat düşmesi; elde edilen toplam işlem ücretinin aynı kaldığı anlamına gelir. Dünyanın para birimi olunması için düşük işlem ücreti ile yüksek hacim gerekiyor.”

Bu “ideal” yöntem işe yaramıyor olabilir

Öneriye şüpheyle yaklaşan farklı isimler de oldu. Blockstream’in araştırma ekibinden Christian Decker, Musk’ın işlem ücreti ve blok boyutu ile süresi hakkında önerdiği metodun, “işe yaramayacağını” savunuyor.

Decker, 2016’da blok boyutunu artırmanın doğuracağı sonuçları ele aldığı On Scaling Decentralized Blockchains başlıklı bir makale yazdı. Aynı yıl On the Scalability and Security of Bitcoin adlı bir doktora tezi yayınladı.

Blockchainde; blok boyutunu artırmanın, nodeların üstüne binen yükte de bir artışa yol açacağı düşünülüyor. Decker’ın makalesine göre blockchaindeki nodeların “en az %90’ının yeterli düzeyde throughput” vermesi ve ağa uyum sağlayamayan node oranının %10’u aşmaması için blok boyutunun belli bir seviyeyi geçmemesi gerekiyor.

Decker’ın eş yazarlığını yaptığı Information Propagation on the Bitcoin Network adlı farklı bir makalede, blok boyutunu artırmanın blockchaindeki fork oranını da artıracağı sonucuna ulaşıldı.

Bitcoin Magazine’e verdiği röportajda blok boyutundaki “küçük değişikliklerin” bile işlemlerin doğrulanma garantisi ve merkeziyet bağlamında sonuçlarının olacağını söyleyen Decker, Twitter’da Musk’ın Dogecoin’le ilgili önerisine ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Kelimenin tem anlamıyla, bu (önerinin) niye işe yaramayacağıyla ilgili bir doktora tezi yazdım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!