Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Elon Musk’ın Son Twitter Adımı Hesap Açma Ücreti: Kripto Para Botlarına Savaş Mı?

Popüler sosyal medya platformu X, kripto para odaklı bot hesap sorununa savaş açabilmek adına belirli ülkelerde hesap başına için yıllık 1 dolarlık ücret getirdi.

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hem kripto para odaklı hem de diğer alanlarda dolandırıcılık amacıyla hareket eden bot hesaplarla mücadele etmek için düğmeye bastı. X tarafından paylaşılan resmi blog gönderisinde, “Not A Bot” (Bot değil) adı verilen uygulamanın Yeni Zelanda ve Filipinler‘de hayata geçtiğine yer verildi.

Bu yeni uygulama kapsamında belirtilen ülkelerdeki yeni kullanıcılar her yıl 1 dolarlık ücret ödeyecek ve kayıt yaptırmadan önce telefon numaralarını doğrulatmaları gerekecek. Mevcut kullanıcılar bu tarifeden etkilenmeyecek.

Kripto para botları için çözüm olmayabilir

Konu hakkında fikirlerini paylaşan sosyal medya kullanıcıları ve uzmanlar, 1 dolarlık yıllık ücretlendirmenin kripto para botlarına karşı bir çözüm olmayacağını öne sürdü.

Genel kanıya göre halihazırda uygulanan 8 dolarlık mavi tikli hesap uygulaması botların önüne geçmeye yetmedi. Birçok bot hesabın 8 dolarlık ücreti ödeyerek dolandırıcılık ve spam çalışmalarına devam etti. Özellikle kripto para sektörünü hedefleyen botlar, mavi tikli ve onaylı görünümleri sayesinde kimi zaman daha büyük vurgunlara imza attı.

Bu noktada uzmanlar, 1 dolarlık kayıt ücretinin bot sorununa bir çözüm olmayacağını belirtirken X’in daha yapıcı çözümler getirmesi gerektiğini vurguladı.

Konu hakkında açıklamada bulunan kripto para cüzdanı SafePal’ın CEO’su Veronica Wong, bu yeni uygulamanın çözüm getirmeyeceğini dile getirenler arasında yer aldı:

Bu yeni program iyi niyetli olsa da, mevcut sorunları çözmek için raporlama önlemlerini geliştirmek daha etkili olabilir. Kullanıcılar mavi ve altın onay işaretli bot hesaplara karşı hala savunmasız olabilir. Dolandırıcılık reklamlarını önlemek için sıkı inceleme bu durumu azaltmak için daha önemli olacaktır.

Benzer bir açıklamada bulunan araştırma şirketi DFG’nin kurucusu James Wo, kararlı dolandırıcıların karşısında 1 dolarlık ücretlendirmenin engel teşkil etmeyeceğini hatırlattı:

Bu sorunu sadece 1 dolarlık bir yıllık ücretle bastırma girişimleri, kararlı gruplar karşısında yetersiz kalıyor. Çözüm olarak, Web2 platformlarının bot sorunuyla etkili bir şekilde başa çıkmak için Kimlik Kanıtı ve Merkeziyetsiz Kimlik (DID) yöntemlerini uygulamayı düşünmeleri gerekiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!