En Büyük 6 Coin İçin Genel Algı Ne Yönde?
58 bin doları aşmayı başaran Bitcoin ve piyasa değeriyle ilk 10’a girmeyi başaran ETH, XRP, LINK, DOT ve ADA’da sosyal metrikler ne yönde? Kullanıcılar bu coinlerle ne kadar ilgili? Gelin inceleyelim.
Aralık 2020’de Bitcoin fiyatının artış görmeye başlamasıyla kripto para piyasası canlandı ve altcoinler de hareketlilik gördü. Dünya çapındaki kullanıcılar zaman içerisinde sektöre dair daha çok meraklandı ve araştırmalar yapmaya başladı. Bu da zaman zaman arama verilerine ya da sosyal metriklere yansıdı.
Şimdi Santiment’in sunduğu weighted social sentiment ve Google trends verilerine dayanarak en büyük coinler arasında bulunan Bitcoin, Ethereum, Cardano, XRP, Polkadot ve Chainlink’i inceleyeceğiz.
Ön bilgi: Weighted social sentiment (ağırlıklı sosyal duyarlılık), olumlu ve olumsuz yorumları derleyerek veri oluşturur. Bu veri, kripto paralar hakkındaki iyi ve kötü yorumların sosyal hacimleriyle çarpılmasıyla elde edilir.
1.Bitcoin
Bitcoin fiyatı, son 1 ay içerisinde 58 bin dolara kadar çıktı. Birçok ünlü isim, kurumsal şirket Bitcoin’den söz etti, hatta bazı isimler Twitter bio’larına #Bitcoin bile yazdı. Buna rağmen, Santiment verilerine göre BTC son 5 ayın en en düşük duyarlılık seviyesini gördü.
Google Trends’te yapılan Bitcoin aramaları, dünya çapında son 3 ayda düşüş eğilimi gösterdi. Durum Türkiye’de de pek farklı değil. Son 3 aylık grafikte, 6 Mart’tan bu yana hafif bir arama artışı bulunsa da yine de Bitcoin aramaları daha düşük seyrediyor.
2.Ethereum
Ether, 20 Şubat’ta 2.042 dolara çıkarak ATH yaptı. CME Group’un ETH vadeli işlemleri başlatması gibi bazı haber akışlarının da etkisiyle Ethereum sektörde konuşulan bir coin olmaya devam etti. Şubat sonu fiyat düşüşü görmüş olsa da bir miktar toparlanma gördü. Peki kullanıcılar bu durumdan nasıl etkilendi? Santiment’e göre, Ethereum duyarlılığı negatif bir tablo sergiliyor ancak bu tablo Bitcoin kadar kritik ve yüksek değil.
Google Trends verilerine göre, son 3 aylık grafikte Ethereum aramaları bir miktar artışa geçmiş. Türkiye’ye baktığımızda, 3 aylık grafikte aşağı yönlü hafif bir düşüş görüyoruz.
3.XRP
Ripple davasının etkisini bir süredir hisseden XRP, piyasa değeriyle 7. sıraya kadar geriledi ve fiyat düşüşü yaşadı. Ocak ayında düşük performans sergileyen coin, şubat ayında bir sıçrama gördü. Santiment ise XRP’nin yalnızca 1 aydır negatif duyarlılık bölgesinde olduğunu ortaya koydu.
XRP’nin Google Trends aramaları son 3 ay içerisinde ani sıçramalar ve genel olarak yatay ilerlemelerden oluşuyor. Dünya çapındaki XRP aramaları düşük ve stabil olurken Türkiye’de durum pek farklı değil. Türkiye’de en son 22 Şubat’ta yüksek XRP araması yapıldı, ardından aramalar düştü.
4.Chainlink
Chainlink, 20 Şubat’ta 36,95 dolara çıkarak ATH yaptı. 12 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan LINK, Santiment’e göre Ekim 2020’den bu yana en düşük duyarlılık seviyesine geldi. Fakat yine de LINK, analize göre giderek daha negatif bir duyarlılık seviyesine doğru ilerliyor.
Son 3 ayda dünya çapında Chainlink için yapılan aramalar karışık seyretse de son günlerde ufak miktarda artış görüldü. Türkiye’de yapılan Chainlink aramaları ise daha inişli çıkışlı. Örneğin, 27 Şubat’ta çok fazla arama yapılırken 8 Mart sonrasında aramalar düşüşe geçti.
5.Polkadot
DOT fiyatı da 20 Şubat’ta 42,25 dolara çıkarak ATH yaptı. FD7 Ventures’ın DOT ve ADA projeleri destekleyeceğini duyurması, Binance’in desteği, IOST ile ortaklık kurulması gibi birçok gelişme Polkadot’un gündeme taşınmasını sağladı. Santiment, Polkadot duyarlılığında ufak miktarda düşüş olduğunu belirtti.
Google Trends’e göre Polkadot aramaları, 3 aylık zaman diliminde ara ara yükseliş görse de dünya çapında şu anda düşüş eğiliminde. Türkiye’de ise bir miktar yükseliş eğilimi bulunuyor.
6.Cardano
27 Şubat’ta 1,48 dolara çıkarak ATH gören ADA; FD7 Ventures, Mary fork güncellemesi gibi çeşitli gelişmelerin etkisiyle gündemdeki yerini bir süre korumayı başardı. Santiment ise uzun zamandır sosyal duyarlılık oranı yükseklerde olan Cardano’nun az miktarda negatif tarafa gerilediğini açıkladı.
Cardano’nun Google Trends verileri, aramaların ATH görüldüğü gün olan 27 Şubat’ta zirve yaptığını gösteriyor. Onun dışında aramalarda düşüş olduğu görülüyor. Türkiye’de de aynı durum geçerli.