Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ether Nedir?

Ethereum Nedir?’de bahsettiğimiz gibi, Ethereum’un amacı yeni bir tür kullanımı destekleyen merkezi olmayan bir uygulama mağazası ve internet ağı olarak işlev görmektir.

Ethereum’un bir sahibi olmamasına rağmen, onu destekleyen sistem işlevsel olarak özgür değildir. Özgür değildir çünkü bu ağ, bir uygulamayı veya programı sürdürebilmeyi sağlamak için gerekli olan bilişimsel kaynakları karşılayabilmek için ‘Ether’ denilen eşsiz bir kod parçasına ihtiyaç duyar.

Bitcoin gibi Ether de dijital bir taşıyıcı varlıktır. Tıpkı nakit para gibi, bu birimlerin de bir işlemi onaylaması için üçüncü taraflara ihtiyacı yoktur.

Ancak dijital bir birim veya ödeme yöntemi olarak kullanılmaktan ziyade Ether’in amacı ağ üzerindeki merkezi olmayan uygulamalar için bir nevi yakıt sağlamaktır.

Bu anlamda Ether’e bazen “dijital petrol” de denilir. Ethereum’daki işlem ücretleri, işlemin ne kadar yakıt harcayacağına göre hesaplanır.

Her işlemin ücreti, işlemi gerçekleştirmek için gereken hesap gücüne dayanarak hesaplanan, miktarda yakıt gerektirir. Mesela bir işlem ücreti 500 yakıt olabilir ki bu ücret de Ether ile ödenir.

Bir iktisadi sistem olarak Ether’in ekonomisi için koyulmuş kurallar biraz açık uçludur. Bitcoin’in 21 milyonluk bir limiti varken; Ether’in böyle bir limiti yoktur.

Şuan var olan Etherlerden 60 milyonu 2014’teki kitle fonu kampanyasında kullanıcılar tarafından satın alınmıştır.

Bu miktarın 12 milyonu, bu sistemin altındaki teknoloji üzerine çalışan araştırmacılar ve geliştirmecilerden oluşan Ethereum Vakfı’na gitmiştir. Her 15 ila 17 saniyede bir de, ağ üzerindeki işlemleri onaylayan madencilere 5 Ether (ETH) verilmektedir.

Bir yılda en fazla 12 milyon Ether kazılıyor. Neredeyse her 15-17 saniyede bir, ne zaman bir madenci bir blok veya bir işlemler dizini keşfetse, 5 Ether oluşturuluyor.

Yani kimse toplamda ne kadar Ether var bilmiyor ve Ether üretimi hakkında, içinde bulunduğumuz 2017 yılından sonra daha da az bilgimiz olacak çünkü Ethereum yeni bir PoS (proof-of-stake) oy birliği algoritmasına geçiş yapmayı planlıyor.

Bu değişiklik büyük ihtimalle beraberinde Ether kurallarında da değişiklere neden olacak ve belki de madencilik için yapılan destekler azalacak.
[widgets_on_pages id=”2″]
[widgets_on_pages id=”3″]