Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Merge’e 24 Saatten Az Kaldı: Doğrulayıcılar Yeni Sistemde Ne Kadar Kazanacak?

Ethereum (ETH) Merge güncellemesinin ardından ağ doğrulayıcılarının ödül oranlarına dair verileri ve MEV (Maksimal Çıkarılabilir Değer) mekanizmasının etkileri hakkındaki bilgilere haberimizin detaylarında ulaşabilirsiniz.

Ethereum ağı 15 Eylül tarihinde İş Kanıtı (PoW) madencilik sisteminden Hisse Kanıtı (PoS) sistemine geçmeye hazırlanıyor. Bu sistemin, enerji kullanımında azalmalara, merkeziyetsizliğin ve ağ güvenliğinin güçlendirilmesine fayda sağlaması bekleniyor.

PoW madenciliğinin sona ermesi, yürütme katmanı işlem ücretlerinin, PoS doğrulayıcılarına ödenmesiyle sonuçlanacaktır. Londra forku ile dahil edilen EIP-1559 işlem ücreti yakma mekanizması nedeniyle, validatörlere fiilen ödenen arta kalan ücretlerin büyük bir kısmı “Maksimal Çıkarılabilir Değer”in (MEV) bir sonucudur.

Peki nedir bu MEV?

Maksimal çıkarılabilir değer (MEV), bir bloktaki işlemlerin sırasını dahil ederek, hariç tutarak ve değiştirerek standart blok ödülü ve işlem ücretlerini aşan blok üretiminden elde edilebilecek maksimum değeri ifade eder. Her blok için işlemleri izleyen ve bu işlemlerdeki kar oranını validatörlerin avantajı için analiz eden MEV sistemi Ethereum geliştiricilerinin karşısına daima komplike bir konu olarak çıkmıştır.

Merge güncellemesinden sonra Ethereum, ortalama 13,5 saniyelik değişken blok aralıkları yerine 12 saniyelik sabit blok aralıklarına sahip olacaktır. Bu sabitliğin MEV ödemeleri üzerinde ciddi bir değişiklik yaratması beklenmemektedir.

Mart 2022-Ağustos 2022 verileri referans alındığında, Merge sonrası validatörlere ödenecek doğrulama ödülü %6,1 APR olacaktır. Bu oran hesaplanırken hem MEV hem de konsensüs katman ödülleri hesaplamaya dahil edilmiştir. Fakat söz konusu %6,1’lik yıllık getirinin değişken olduğunu ve ağ ödül işleyişinin bir nevi “şans” sistemine bağlı kaldığını unutmamak gerekiyor.

Merge geçişinin bir başka sonucu da, işlem ücretlerinin halihazırdaki sistemdeki gibi blokları madencilik cihazlarıyla onaylayıp ağa dahil edenlere değil blok bulup bunu ağın kullanımına sunan doğrulayıcılara verilmesi olacaktır. Bu işlem ücreti ödülü her 12 saniyelik blok için rastgele olarak seçilen doğrulayıcıya verilecektir.

Merge sonrası validatör gelirlerindeki yıllık değişimi ön görebilmek bu noktada Ethereum çalıştırıcıları için önemlidir. 420 bin validatör için 1 yıllık simülasyon verileri ortaya konulduğunda yıllık getiri performansının artışı dikkat çekmektedir. APR olarak tanımlanan ve yıllık yüzdelik getiri oranını temsil eden bu veriler istikrarlı bir validatör çalışmasının ağ konsensusu ve MEV algoritması tarafından %24,84 oranına varana dek artan bir ivmeyle yükseleceğini göstermektedir. APR tarafında %24,84’lük getiri sağlandığında ödül oranı sabitliğe erişecektir.

Bu verilerin her validatör için %100 doğruluk sağlamadığını unutmamak gerekiyor. Simülasyon örneğinde görülen Eylül 2021’den Şubat 2022’ye kadarki “yüksek MEV” sürecinde algoritmanın APR ye %3 ve artan katlarıyla ödül katkısı sağladığı görülüyor. Fakat Mart 2022-Ağustos 2022 “düşük MEV”süresince MEV’in getiri katkısı %1,5‘i geçemiyor. Bununla birlikte, bazı validatörler MEV’den bir yıl boyunca neredeyse hiçbir getiri sağlayamazken, şanslı birkaç kişi %100’ün üzerinde getiri elde edebiliyor.

Mükemmel katılım oranıyla basitleştirilmiş bu simülasyon verilerine göre, validatörlerin %50’si için yaklaşık %5,7 ile %8,5 arasında bir getiri oranına ulaşılmaktadır. Bu noktada “en şanslı %1’lik kesim” olarak nitelendirilen validatörler ise %30’a yakın bir yıllık getiri elde edebileceklerdir. Aynı şekilde “en şanssız %1’lik kesim” ise yıllık sadece %4,2 getiri ile sınırlandırılacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!