Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Facebook, Google ve Twitter Kripto Para Reklamlarını Yasaklıyor, Kurucuları Gerçekten Kripto Parayı Sevmiyor Olabilir Mi?

Son zamanlarda sosyal medya platformları üzerindeki kripto para ve ICO reklamları yasaklandı, ancak bu tutum yöneticilerinin düşünceleri ile pek bağdaşmıyor.

Sosyal ağ devi Facebook ocak ayında kullanıcıları çeşitli ICO dolandırıcılıklarından, sahte token satışlarından, saadet zincirlerinden (Ponzi schema)  ve sahte beğenilerinden korumak amacıyla kripto para ile ilgili reklamları yasakladı.

Ve bu durum  diğer platformlar ve servisler tarafından takip edilen bir emsal haline gelmiş bulunuyor ancak bu aşağılayıcı hareket bu işletmelerin sahiplerinin gerçekte ne düşündükleri ile çelişmekte.

Bir süredir Facebook ve Twitter gibi sosyal medya platformların yaratıcıları, kripto para birimleri ve onların temelin teşkil eden Blockchain teknolojisi için övgüler yağdırıyorlardı ama ne oldu da değiştiler…

Sorumlu oldukları şirketlerin blockchainin benimsenmesini ve geliştirilmesini potansiyel olarak engelleyecek yaptırımlar uygulamaları yukarıdaki durum ile yan yana konulduğunda karşıtlık sergilemekte.

Bu çelişen durumu çözmek için, Facebook kurucu ortağı Mark Zuckerberg ile Twitter CEO’su Jack Dorsey’in gelişen teknoloji hakkında ne düşündüklerine bir göz atalım.

Facebook ve Instagram

Facebook’un kurucu ortağı Mark Zuckerberg, 2018’in başında, Facebook’ta yazdığı bir iletide kripto paralarla ilgili olumlu yorumlar yaptı. Facebook gibi işletmeler için kripto paraların sahip oldukları potansiyel faydalara ve insanlara geri verdikleri güce vurgu yaptı.

Yoğun şekilde tartışılan  merkezileşme mi ve ademi merkeziyetçilik mi konusu üzerine yorumlar getirdi. O esnada Facebook CNBC tarafından da haberleştirildiği gibi reklam hizmetleri ve yetenekleri ile ilgili birtakım olumsuz konular nedeniyle hedefteydi.

“Şifreleme ve kripto para birimleri gibi merkezi sistemlerden gücü  alıp onu insanların ellerine geri verecek önemli trendler var. Bu teknolojiler hakkında derinlemesine çalışmak, olumlu ve olumsuz yönlerini incelemek ve bunları hizmetlerimiz ile entegre etmek istiyorum.. “

Bu sözlerden iki haftadan biraz daha uzun bir süre sonra, Facebook’un kripto para topluluğundan farklı tepkilerle karşılanan kripto paralar ile ilgili reklamların platformda yasaklanacağını ilişkin duyurusu geldi.

Bundan üç ay sonra ise Facebook kurulduğu günden bu yana karşılaştığı en büyük skandalların birinin içerisinde kendini buldu.Skandalın ortaya çıkması ile platformun 50 milyardan fazla kullanıcıdan gelen kişisel bilgileri politik danışmanlık firması Cambridge Analytica’ya sağladığı ortaya çıktı.

Zuckerberg, şirketin “hatalar” yaptığını kabul etmekle birlikte Cambridge Analistic’nın Facebook kullanıcılarının verilerine erişmesine nasıl izin verildiğini açıkladı. O zamandan beri Facebook davaların hedefi olurken  ile Zuckerberg  İngiliz gazetelerinde halktan açıkça  özür dileyen reklamlar vererek elinden geleni yapmakta.

Zuckerberg geçen hafta CNN ile yaptığı bir röportajda, Facebook’un bu yıl büyük ölçüde kripto para ve ICO’ların başını ağrıtan bir sorun olan yönetmelik ile düzenlenme konusundan faydalanabileceğini bile öne sürdü.

“Bizim üzerimize düzenlenme getirilmemesi gerektiğinden emin değilim. Genel olarak, teknoloji dünyada giderek daha önemli bir trend ve ben aslında sorunun evet olmalı ya da hayır olamamalı şeklinde değil daha ziyade doğru düzenleme nedir diye düşünülmesi gerektiğine inanıyorum.

“Temelde görmek istediğim şey reklam yayınlarında şeffaf olunması noktasında düzenlemelerin yapılması. Televizyonda ve  yazılı basında reklam konusunda ne kadar düzenleme yapıldığına bakarsanız, internette neden daha az olması gerektiği açıklanamaz ve internette de aynı düzeyde bir şeffaflık gerekir.”

Bu arada Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin temel özelliği, kullanıcılara kimliğini saklı tutma ve gizlilik imkanı sağlayacak şekilde verilerin şifrelenmesidir.

Facebook’un kripto para ile ilgili reklamcılığı yasaklama hamlesi diğer iş ortağı platformlar olan Instagram ve reklam platformu Audience Network’de de uygulanmakta.

Twitter CEO’su Bitcoin Üzerinde Odaklandı

Zuckerberg, Facebook’un devam eden sıkıntılarıyla savaşırken, Twitter CEO’su Jack Dorsey, Bitcoin’i ballandıra ballandıra anlatıyor.

21 Mart’ta yayınlanan Sunday Times gazetesine verdiği bir röportajda Twitter ve Square CEO’su Dorsey Bitcoin’in on yıl içinde bir gün tek bir küresel para birimi haline gelebileceğini tahmin ettiğini ifade etti.

“Dünyanın sonunda tek bir para birimi olacak. İnternet tek bir para birimine sahip olacak. Ben şahsen, on yıllık bir süre içinde bu para birimini Bitcoin olacağına inanıyorum, ama işler  daha da erken gerçekleşebilir. ”

Kişisel olarak Bitcoin’e yatırım yaptığı söylenen Dorsey, kripto paranın sağlam bir savunucusu. Ayrıca bir satın alma / satma işlevselliğini Bitcoin ile entegre edecek bir satış noktası yazılımı olan Square’in CEO’su.

Ayrıca Dorsey, ücretsiz ve hızlı Bitcoin işlemleri sağlamaya tahahhüt eden Lightning Network’ün geliştirilmesine öncülük eden Lightning Labs’e 2.5 milyon dolarlık yatırım yapmıştı.

Dorsey, Bitcoin’in yükseleceğine olan inancını sürdürmekle beraber, Lightning Labs gibi ​​şirketlerinin dünya çapında bunun daha fazla benimsenmesi anahtar rol oynadığını yineleyerek şöyle dedi:ve pahalıya mal oluyor, ancak gittikçe daha fazla insan buna sahip olacak ve eksik yönler kalkacak. Blockchain’den sayesinde ortaya çıkan ve onu daha fazla ulaşılabilir kılan yeni teknolojiler oluşuyor. ”

Bunlar söyleniyor olsa da aslında rahatsız edici olan şey, Twitter’ın kripto para birimi reklamcılığını yasaklayan en son sosyal medya platformu olması.

Geçen hafta yaklaşan yasağın dedikoduları 27 Mart’ta onaylanmış oldu. Twitter, ICO tekliflerini ve token satışlarının yanı sıra global kripto para birimi cüzdan platformlarının reklamlarını eğer seçkin hisse senedi borsalarında bulunmamaları halinde yasaklamaya başlayacağını ilan etti.

Bir kez daha, liderlerin düşünceleri ile işin aslında nasıl uygulandığına ilişkin planlar arasında net bir kopukluk gözüküyor.

Twitter da bu konuda Facebook’un ayak izlerini takip ediyor. Aslında sosyal medya platformları, kullanıcılarını sosyal medya ağlarındaki reklam kampanyaları aracılığıyla geniş bir kesime ulaşabilen hileli şirketlerden ve dolandırıcılıklardan korumaya çalışıyor.

Ancak, bu uygulama ayrım yapmaksızın herkese aynı şekilde etki etmiş oluyor. Özünde, yenilikçi girişimler Blockchain ve kripto para dalgasına binmek isteyen hileli iş planlayan dolandırıcılar ve bunların eylemleri nedeniyle boğulmuş oldu.

Kötü amaçlı bir örnek ise, John McAfee’nin Twitter hesabının saldırıya uğraması ve bazı belirsiz kripto para birimlerini tanıtmak için kullanılmasıydı.

Dahası, Twitter, bilhassa, tanınmış kripto para isimlerinin hesaplarını taklit ederek saf kullanıcıları avlayabilen hesaplarla dolu.

Google da Ekibi Takip Ediyor

Dünyanın en büyük arama motoru olan Google da, sosyal medyadaki akrabalarının ayak izlerini takip etmekte.

Mart ayında bildirildiği üzere, Google’ın güncellenmiş finansal hizmetler politikası gereği tüm kripto para reklamlarını Haziran 2018’den itibaren AdWords hizmeti aracılığıyla devre dışı bırakacak. Bu uygulamanın ardında ise bir kez daha tüketicinin korunması dürtüsü ana itici faktör olarak lanse edilmekte.

Ancak Google’ın hareketine karşı bir alaycı hava var. Her ne kadar kripto para reklamları sona erecek olsa da, Google aslında doğrudan kripto para kullanarak yatırım yapan şirketlerin büyümesini engelleyebilirdi ama bunu yapmıyor.

Blockchain tabanlı bulut depolama şirketi Storj ve Google’ın finansal olarak destekl verdiği ödeme platformu Veem gibi şirketler yasağın yürürlüğe girmesiyle arama motorunda reklam yayınlayamayacak.

Kripto reklamcılığı yasağı, Google’ın ana şirketi Alphabet’in Londra merkezli çevrimiçi cüzdan şirketi Blockchain.info’ya yatırım yapmasından bir yıldan kısa bir süre geçtikten sonra gerçekleşti. Ayrıca, bu servisin Haziran 2018’de arama motorunda nasıl reklam verebileceğini görmek de gerekecek.

Fortune tarafından aktarıldığına göre, Alphabet ortağı Tom Hulme  “dijital para birimi alanındaki inovasyon hızı çok hızlı olması nedeniyle şirkete yaptıkları yatırımın fonlaması için kullanılacak kaynaklarda 70 milyon dolarlık bir artış olduğunu belirtti.”.

Yine de artık  kripto para birimi cüzdan sağlayıcıları ve gelecek vaat eden ICO’lar iki ay içinde dünyanın en büyük arama motoruna erişemeyecek.

Diğer platformlar

Kripto para birimi reklamcılığına karşı hamle yapacak başka bir sosyal medya platformu ise Snapchat. Facebook ve Twitter’a benzer şekilde  yasak koydular, ancak bu yasak şimdilik ilk para teklifleri için geçerli.

İronik olarak Snapchat yatırımcısı olan Jeremy Liew, Bitcoin’in yükseleceği konusunda iyimser ve geçen sene kripto paralar için yüksek fiyat tahminleri yapmıştı.

Çin ise, hükümet düzeyinden kripto paralara karşı sert bir önlemler aldı ve ülkedeki internet tabanlı şirketlere engeller koydu. 2017’Eylül’de ülke, tüm kripto para birimi borsalarının kapatılması emrini verdi.

Recode tarafından bildirildiği üzere, Alibaba ve Tencent kripto para birimleriyle ilgili reklamlara çok uzun süre izin vermedi. Bu arada, Güney Çin Sabah Postası, arama motoru Baidu’nun aramalar esnasında kripto para ile ilgili hiçbir reklam göndermediğini, sadece haber makaleleri ve yayınlar yayınlandığını ortaya koydu.

Yerel medya raporlarına göre, Rus arama motoru Yandex ‘nin de ekibi takip etmesi bekleniyor.

Buradan nereye?

Belki de bu soru aylarca cevaplanamayacak bir soru. Tüm dünya, kripto para birimleri ve ICO’lar hakkında açık düzenleyici yönergeleri beklemekte.

SEC’in bu alanda yaptıklarını beğenenler yasaklar konusuna öncülük etmekte olsalarda, bir süredir çoğu çevrimiçi platformun ICO’ların ve kripto para satışı tanıtımına olan ilgisizliğinin devam edeceğini görüyor olabiliriz.

Kullanıcıların büyük bir kısmını bu tür ICO dolandırıcılıkları ve yanıltıcı yatırım fırsatlarından koruyan sıkı kurallar gelene kadar, bu aşırı yaptırımların geçerli kalması muhtemel görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment