Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Reklamlarını Yasaklayan Sosyal Medya Devlerine Dava Açılıyor

Güney Kore, Çin ve Rusya’daki kripto para ve blockchain kuruluşları güçlerini birleştirerek platformları üzerinde kripto para reklamı yapılmasını yasaklayan Google, Twitter, Facebook ve Yandex’e Mayıs ayında dava açacaklar.

Facebook Ocak ayının sonunda “aldatıcı ve yanıltıcı” oldukları gerekçesiyle kripto para reklamlarını yasaklamıştı. Google da Mart ayında aldığı karar doğrultusunda Haziran ayı itibariyle kripto para reklamlarını yasaklayacak. Facebook ve Google’ın ardından Twitter da reklam yasağı getirme kararı aldı ancak Twitter’ın yasağı ağırlıkla ICO’lara ve token satışlarına yönelik olacak. Bazı kaynaklara göre Yandex’in de adı geçen platformlarla benzer bir yol izlemesi bekleniyor.

Sosyal medyanın devlerine kafa tutacak olan taraf ise Rusya Kripto Para ve Blockchain Birliği (RACIB), Kore İş Girişim Birlikleri ve Çinli kripto para yatırımcıları için kurulmuş LCBT adlı kuruluşlardan oluşuyor.

RACIB’in başkanı olan Yuri Pripaçkin 27-28 Mart tarihleri arasında Moskova’da düzenlene Blockchain-RF 2018 konferansı sırasında konu hakkında açıklamalarda bulundu ve Facebook, Google, Twitter ve Yandex gibi devler tarafından atılan bu adımların kripto para piyasasını olumsuz yönde etkilediklerini belirtti:

“Bu dört şirketin tekel konumlarını kullanarak kripto para piyasasını manipüle etmek için işbirliği yaptığına inanıyoruz. Bu dört organizasyon tarafından uygulanan yasak geçtiğimiz birkaç ay boyunca piyasada ciddi bir düşüşe yol açtı.”

Davacı taraflar davayı finanse edebilmek ve hazırlamak amacıyla bir araya gelerek Avrasya Blockchain Birliği’ni kurdular. Yerel haber kaynaklarından RIA Novosti‘ye göre Pripaçkin, davaya ilgi duyan herkesin dava fonuna “katkıda bulunabileceğini” söyledi. Pripaçkin, söz konusu dört şirketin sahiplerinden herhangi birinin kripto para cüzdanına sahip olması durumunda ayrı bir dava açılacağını da belirtti:

“Eğer bu şirketlerin hisse sahiplerinden ya da yöneticilerinden birinin, şirketin konumunu da kullanarak şahsi kazanç için kripto para cüzdanı kullanıyor olduğu ortaya çıkarsa o kişiye de dava açılacak.”

Wyoming gibi örnekler vererek ABD’deki bazı eyaletlerin kripto paralara “sadık” olduklarını söyleyen Pripaçkin, davanın ABD’de açılacağını belirtti. Wyoming’in kripto paralarla olan ilişkisini aşağıdaki yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment