Fed’in Ne Kadar Para Bastığı Değil, Bu Paranın Kimin Cebine Girdiği Önemli
ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası gibi birçok merkez bankası Koronavirüs pandemisiyle mücadele etmeye çalışıyor. Fed bu mücadele kapsamında piyasaya trilyonlarca dolar para enjekte etti ve etmeye devam edebilir. Ancak Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel Müdürü, merkez bankalarının attıkları bu adımları yetersiz buluyor.
Yeterli Değil
Fed Koronavirüs pandemisinin ekonomik etkilerini hafifletebilmek için piyasaya trilyonlarca dolarlık para soktu sokmasına ama Fed’in bu hamlesi ekonomiyi kurtarmak için pek yeterli gelmedi.
BIS Genel Müdürü Agustin Carstens’e göre bunun sebebi paranın yetersiz kalmasından ziyade paranın nasıl kullanıldığıyla ilgili olabilir. Carstens’in paylaştığı yazıya göre ekonominin gerçekten rahatlayabilmesi için bu paranın gerçek ihtiyaç sahiplerinin cebine girmesi gerekiyor:
“Merkez bankasının enjekte ettiği likiditenin ekonominin her yönüne nüfuz etmesi gerekiyor. Bu yüzden bu paranın ihtiyaç sahibi bireylere ve işletmelere aktarılması gerekiyor. Aksi halde merkez bankası ekonomiye ne kadar para enjekte ederse etsin, piyasada yeterli talep oluşmaz.”
Carstens’in açıklamalarına göre merkez bankalarının bu süreçle mücadele edebilmeleri için özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) destek olmaları gerekecek. Carstens ayrıca bunun sadece bir veya iki ülke yaparsa hiçbir işe yaramayacağını, merkez bankalarının bu pandemiye karşı ortak mücadele vermeleri gerektiğini belirtiyor.