Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Piyasaları Rahatlatabilmek İçin Radikal Bir Adım Attı

ABD Merkez Bankası (Fed), Koronavirüs salgının etkilerini azaltabilmek için yeni adımlar atacağını açıkladı. Merkez Bankası, şu anda zorlu bir süreçten geçildiğini belirterek “ABD ekonomisini, ülke genelindeki hane ve işletmeleri desteklemek için” ne gerekiyora yapacağını açıkladı.

Sonsuz Para

Fed Koronavirüs salgınından etkilenen işletmelere destek olabilmek için özel sektöre fazladan kredi akışı sağlayacağını açıkladı. Fed ayrıca ekonomiyi desteklemek için Hazine tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alacağını açıkladı.

Fed Hazine tahvili ve ipoteğe dayalı menkul kıymet alımıyla ilgili zaten birkaç gün önce bir karar almıştı. Fed aldığı bu karar doğrultusunda tahvil alımlarına 500 milyar dolarlık, menkul kıymet alımlarına ise 200 milyar dolarlık sınır koymuştu. Ancak Fed bugün yayınladığı duyuruyla birlikte bu sınırları kaldırdı ve resmen sonsuz miktarda tahvil alabileceğini açıklamış oldu.

Fed şu ana dek Koronavirüs ile mücadele edebilmek için faiz oranlarını düşürdü, ekonomiye 1 trilyon dolardan fazla para enjekte edeceğini açıkladı, diğer merkez bankalarıyla yaptığı görüşmeler sonrasında swap kanallarını genişletme kararı aldı. Tüm bunlara rağmen Koronavirüs dalgasının önüne geçemeyen Fed piyasaları şimdi de sonsuz tahvil alımıyla kontrol altına almaya çalışıyor. Fed’in bu hamlesinin ekonomiyi kısa vadede rahatlatması beklense de bunun uzun vadede ne gibi sonuçları olacağını göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment