Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed New York Stablecoin’lerin Ödeme Sisteminin Geleceğini Oluşturmadığını Düşünüyor

ABD Federal Rezerv Bankası’nın New York şubesindeki araştırmacılar stablecoin’lerin ödeme sisteminin geleceği olmadığını düşünüyor.

Fed New York‘un dört araştırmacısı, 7 Şubat tarihinde yayınlanan makalede stablecoin’lerin ödemelerin geleceği olmadığına dair nedenleri ortaya koydu. Araştırmacılar makalede dağıtılmış defter teknolojisinin (DTL) geleneksel finans sistemine entegre edilmesi durumunda stablecoin’lerin para transfer etmenin en iyi yolu olmayacağını savunuyor.

Araştırmacılara göre sabit kalmaları için dolar gibi güvenilir para birimlerine bağlanan stablecoin’ler, varlıkları gereksiz yere birbirine bağlanıyor. Stablecoin kullanımının güvenli ve likit varlık sıkıntısına yol açabileceğini söyleyen araştırmacılar makalede;

Güvenli ve likit varlıkları bir stablecoin düzenlemesine bağlamak, stablecoin’lerin yeterli likiditeyi sürdürmek için bankaların düzenleyici gerekliliklerini yerine getirmelerine yardımcı olmak gibi diğer kullanım alanları için uygun olmadıkları anlamına gelir.

Algoritmalara dayalı olanlar gibi likiditeyi bağlamayan stablecoin’leri riskli ve daha az takas edilebilir olarak gören araştırmacılar, stabilcoin’lerin 18. yüzyılın ortalarında ABD’de “serbest bankacılık” döneminde çıkarılan özel banknotlarla karşılaştırılabileceğini iddia eden bir makaleden alıntıya yer verdiler.

Geçmişteki bu özel banknotların, stablecoin’lerinde benzer sorunlar yaşayabileceğini gösterdiğini sözlerine ekleyen araştırmacılar;

Özel banknotlar takas edilebilir değildi ve bunları kullanan kişilerin herhangi bir özel banknotu itibari değerinde kabul edip etmemeyi düşünmeleri gerekiyordu.

Makalede son analizlerin bankaların ödeme sisteminde merkeziliğini korumanın faydalarını vurguladığına yer verilirken araştırmacılar merkez bankasının tokenize mevduat çıkarabilmesi durumunda neden stablecoin kullanacağı sorusunu gündeme getirdi.

Pratik ayrıntılar üzerinde çalışılması gerekse de, tokenize mevduatların ardındaki mantık basittir. Banka mevduat sahipleri, mevduatlarını bir DLT platformunda dolaşabilen dijital varlıklara dönüştürebilecek ve bu varlıklardan çıkarabilecekler. Bu tokenize mevduatlar tıpkı normal bir mevduatın yaptığı gibi mevduat sahibinin bankasında bir hak talebini temsil eder.

Ayrıca makalede müşterilerin, iyi işleyen mevcut ödeme altyapılarını kullanarak bu mevduatları mal veya hizmetlerle takas edebileceği belirtildi.

Makale, California Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Rod Garratt, New York Fed’in araştırma ve istatistik grubundan Michael Lee ve Antoine Martin, hukuk grubundan Joseph Torregrossa tarafından hazırlandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!