Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan, Kripto Para Madencilerinden Daha Fazla Gelir Elde Etmeyi Planlıyor

Kripto para madencileri için popüler bir yer olan Kazakistan, ülkede faaliyet gösteren kripto para madencilerinden daha fazla ödeme alınmasına imkan sağlayacak 3 farklı öneri üzerinde düşünüyor.

4 Şubat tarihinde Kazakistan Maliye Bakan Yardımcısı Marat Sultangaziyev, kripto para madencileri için elektrik ücretlerini Kwh başına 0,0023 dolardan 0,01 dolara (yaklaşık %335 artış) çıkarılmasını önerdi. Bu öneriyle birlikte elektrik fiyatının ucuz olduğu düşünülen Kazakistan’ın madencilik sektörü için çekiciliğinin azalacağı düşünülüyor.

Ayrıca her bir ekran kartı ve madencilik cihazı için kullanılıp kullanılmaması fark etmeksizin vergi alınması önerildi. Bir diğer öneri ise madencilik donanımlarındaki katma değer vergisinden muaf olan madencilerin bu muafiyetine son verilmesi olduğu belirtildi. Bu nedenle Kazakistan Bitcoin madenciliğinde kullanılacak olan ASIC cihazları, GPU sistemleri ve soğutma üniteleri gibi donanımlardan vergi almayı planlanıyor.

Çin’deki kripto madenciliğinin tamamen bitmesinden sonra madencilerin bir sonraki duraklarından biri olan Kazakistan, geçtiğimiz ay ülkedeki karışıklar nedeniyle elektrik kesintisi yaşamıştı.

Bu yeni vergi önerisi gelmeden önce Kazakistan’daki en büyük madencilik şirketlerinden biri olan BIT Mining, siyasi karışıklıklardan dolayı başka bir yere taşınmayacağını belirtmişti.

Kazakistan’ın 2021 yılında elektrik tüketiminde bir önceki yıla oranla %8’lik bir artış yaşadığı belirtiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!