G20’den Ülkelere Sabitkoin Tavsiyesi
G20 Finansal İstikrar Kurulu, sabitkoinlerle (stablecoin) ilgili yeni açıklamalar yaptı. Finansal İstikrar Kurulu özel şirketler tarafından geliştirilen sabitkoinlere yönelik yaptığı bu açıklamalarda politikacılara bazı tavsiyeler verdi.
Sabitkoinlerin Durumu
Reuters’ın haberine göre Finansal İstikrar Kurulu (FSB) bugün sabitkoinlerle ilgili 10 farklı not paylaştı. Bu notlarda büyük ölçüde sabitkoinlerin genel özelliklerinden ve bu ürünlerin nasıl düzenlenebileceğinden bahsediliyor.
Finansal İstikrar Kurulu’nun paylaştığı notlara göre kendi sabitkoinini üreten şirketlere, diğer finans/ödeme şirketlerine nasıl davranılıyorsa öyle davranılmalı. Günümüzde PayPal gibi şirketler ne gibi regülasyonlara tabii tutuluyorlarsa bu şirketler de aynı regülasyonlara tabii tutulacaklar.
Sabitkoin şirketlerinin mevcut finans/ödeme yasalarına tabii tutulmaları bekleniyor. Peki mevcut yasaların yetersiz kaldığı noktalarda ne yapılacak? Ne de olsa dünyada bundan birkaç yıl öncesine kadar ‘sabitkoin’ diye bir şey yoktu ve doğrudan sabitkoinlere hitap eden bir yasa yok.
Uluslararası İşbirliği
Her ülke sabitkoinleri kendi başına düzenlemeye çalışabilir. Her ülkede birbirinden farklı sabitkoin yasaları, standartları, politikaları görebiliriz. Zaten Finansal İstikrar Kurulu da sabitkoin yasalarının her ülkede değişiklik göstermesini bekliyor. Fakat bu noktada sabitkoinlerin uluslararası ödemelerde kullanılabildiklerini unutmamak gerekiyor.
Finansal İstikrar Kurulu’na göre ülkeler sabitkoinleri kendi başlarına düzenleseler bile bir noktada birbirleriyle işbirliği yapmak durumunda kalacaklar. Yetkililerin bu noktada kendi ülkelerindeki sabitkoin yasalarını iyi değerlendirmeleri ve eksiklikleri gidermeleri gerekecek:
“Küresel çaplı sabitkoinler belli başlı riskler barındırıyorlar. İlgili yetkililer; bu riskleri ortadan kaldırabilmek mevcut belirsizlikleri ortadan kaldırmalı ve ülkelerindeki yasal eksiklikleri gidermeliler.”
Finansal İstikrar Kurulu aslında bu tavsiyeyle birlikte ülkelere sabitkoin konusunda esnek olmayı öneriyor. Ülkeler sabitkoinleri birbirlerinden bağımsız bir şekilde düzenleyebilirler ama bu süreçte sabitkoinlerin uluslararası işlemlerde kullanılabileceğini gözardı etmemeliler. Aslında bu yüzden her ülkenin sabitkoinleri düzenlerken birbiriyle işbirliği yapması, en azından diğer ülkelerde yaşanan gelişmeleri takip etmesi gerekecek.