Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Huawei’den İngiltere’ye 5G Uyarısı

Birleşik Krallık hükümeti ocak ayında büyük bir karar alarak Huawei’nin ülkedeki 5G çalışmalarına yeşil ışık yaktı. Huawei bunun üstüne her ne kadar ABD’den aksi yönde çağrılar gelse de İngiltere’de aktif olarak çalışmaya başladı.

Huawei İngiltere’deki 5G çalışmalarını hemen hemen iki aydır sürdürüyor olsa da bu süreç içerisinde birçok isimden Huawei karşıtı söylemler duyduk. Özellikle Muhafazakar Parti üyeleri, Huawei’nin çalışmalarına şirketin Çin ile olan bağlantıları nedeniyle izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorlar.

Huawei’den Yanıt Geldi

Huawei Başkan Yardımcısı Victor Zhang, Birleşik Krallık hükümetine açık bir mektup gönderdi ve Huawei karşıtlarına bazı yanıtlar verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Vekili Matt Pottinger önderliğindeki bir ABD delegasyonu birkaç ay önce İngiltere’yi Huawei’nin 5G çalışmalarına yeşil ışık yakmamayı önermişti. Ancak Boris Johnson hükümeti ABD’nin bu tavsiyesine karşı çıkarak Huawei ile birlikte çalışma kararı aldı. Fakat ülkedeki siyasetçiler o zamandan beri bu karara itiraz ediyorlar.

Huawei Başkan Yardımcısı Zhang, gönderdiği mektupta Huawei hakkında çıkan iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra şirketin yaptığı çalışmaların ülkenin yararına olduğunu söyleyen Zhang, İngiltere’nin 5G konusunda Huawei’den yardım almamasının “ülkenin zararına” olacağını söyledi.

Zhang Vodafone, BT gibi şirketlerle kurdukları ortaklıklardan ve bu ortaklıkların ne kadar önemli olduğundan da bahsetti. Birleşik Krallık genelinde milyonlarca vatandaş kendini karantinaya almış durumda. İnsanlar artık mecbur kalmadıkça dışarı çıkmıyorlar ve günün büyük bir kısmını evlerinde geçiriyorlar. Zhang’in paylaştığı bilgilere göre bu süreç içerisinde ülkedeki telekom sistemlerine fazladan %50 oranında yük bindi. Zhang, İngiltere’nin Huawei ile olan ilişkisini özellikle böyle bir dönemde kesmesinin yanlış olacağı görüşünde.

5G Saldırıları

5G teknolojisi dünya genelinde tartışmaya yol açmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’deki 5G istasyonlarına bir saldırı düzenlenmişti. Bunun üstünden yalnızca birkaç gün geçti ki Hollanda’daki bazı 5G istasyonları da ateşe verildi.

Bu saldırıları düzenleyen kişiler 5G istasyonlarının Koronavirüse, kansere ve çeşitli hastalıklara yol açtığını iddia ediyorlar. İddialar arasında bu istasyonların Çin tarafından kontrol edildiği de var.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment