Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Balina Avı: GameStop Hisselerinde Ne Oluyor?

Wall Street’in küçük yatırımcıları ile ‘balina’ lakabıyla bilinen büyük yatırımcılar arasında savaş çıktı. Bu savaş GameStop (GME) hisselerinin üç ayda yedi kat, ocak ayı genelinde dört kat değerlenmesi ile sonuçlandı. Küçük yatırımcının domine ettiği bu savaş, bu haliyle bir ‘balina avına’ döndü.

Kuruluşu 1984’e dayanan GameStop; ABD başta olmak üzere birkaç farklı ülkede hizmet veren bir oyun dükkanı. İnsanlar artık oyun almak için dükkana gitmediği için bu şirketin hisseleri yıllardır düşüş trendindeydi. 2016’da 30 dolar olan birim fiyatı, 2020’nin yaz aylarında 3 dolara kadar düştü. GME hissesinin 28 Ocak’taki değeri 347 dolar. 

Küçük yatırımcının dikkatini çekti

Options AI’ın kurucusu CC Lagator’a göre Wall Street’teki bireysel yatırımcılar artık düşük maliyetli alım opsiyonlarına yönelmeye başladı. Paralarını katlamak için fırsat kovalayan yatırımcılar, gözlerini gitgide değer kaybeden GameStop’a çevirdi.

Yılın ilk günlerinde 17 dolar olan GME, ay ortasında oluşan alım trendiyle 30 doların üstüne çıktı. Şirket 11 Ocak tarihli duyurusunda, Chewy’nin kurucusu Ryan Cohen’in yönetim kuruluna katılacağını açıkladı. Görünürde çok önemli olmayan bu haber; GME hissesinin o haftanın sonuna kadar 35 dolara çıkmasını sağladı. Bu artış ilerleyen haftada devam etti.

Büyük yatırımcı açığa satmaya başladı

Hisse fiyatı birkaç hafta içerisinde ikiye, üçe, dörde katlandı. Kurumsal yatırımcılar bunun meşru değil, spekülasyona dayalı bir ralli olduğu kanısına vardı. Bu, büyük yatırımcının GME hisselerini açığa satmasıyla sonuçlandı. Büyük ve küçük yatırımcı arasındaki ‘çatışma’ burada ortaya çıktı.

Sosyal medyada örgütlenmeye başladılar

Açılan kısa pozisyonlar, tersi yönde pozisyon alan küçük yatırımcıların üstünde baskı yarattı. İnsanlar bu baskının altında kenetlenmeye başladılar. Bu, başta Reddit’te 4.2 milyon üyesi olan WallStreetBets, daha sonra TikTok gibi platformlar aracılığıyla gerçekleşti. Elon Musk’a göre bu dalga Discord’a da yansıdı.

Uber, Robinhood gibi şirketlerin erken yatırımcısı Jason Calacanis, küçük/büyük yatırımcı arasındaki çatışmayı şöyle yorumladı:

“Profesyonel yatırımcılar açığa satış yapmaya başladı. Ama teşvik paketinden aldığı 600 dolarla, ücretsiz bir trading uygulamasında işlem yapabilen bir grup küçük yatırımcının neler yapabileceğini tahmin edemediler. Fırtına gibi esiyorlar!”

Güçlenmeye başlayan bu ‘fırtına’nın etkileri 25 Ocak günü net bir şekilde hissedildi. Bloomberg’ün haberine göre pazartesi günü Wall Street’te 32 milyon alım opsiyonu alındı. Bu neredeyse bir rekor. OANDA’nın analist ekibinden Edward Moya, piyasalarda görülen bu trendi şöyle yorumladı:

“Yeni bir trader ordusu oluşmaya başladı ve bu insanlar bir şeyin değerine bakmıyor. Onun yerine WallStreetBets’te, YouTube’da, TikTok’ta, Robinhood’da gördükleri alım fırsatlarını yakalamaya çalışıyorlar. Araştırma firmaları artık Y jenerasyonunun izlediği yatırım trendlerini de incelemek zorunda kalacak.”

Daha yükseğe, hep daha yükseğe…

Küçük yatırımcının üstünde oluşan baskı, zamanla tersine dönmeye başladı. Bir hisseyi açığa satan yatırımcılar, o hissenin değer kazanmaya başlaması halinde pozisyonlarını pekiştirmek durumunda kalıyorlar. GameStop için alım opsiyonu satan bankalar veya kurumsal firmalar her satış yaptıklarında, bearish bir rol üstlenmiş oluyor.

Gamma, finansal bir ürünün fiyatındaki bir birim değişmeye bağlı olarak deltada meydana gelen değişmeyi ölçer.

Alım opsiyonlarının artması, bu kuruluşları daha fazla hisse almaya, başka bir deyişle, kısa pozisyonlarını pekiştirmeye zorluyor. David Borun’a göre bu kuruluşlar aksi takdirde “sonsuz miktarda potansiyel zararla” karşı karşıya kalabilir.

Bankalar; hisse fiyatının artması ve alım opsiyonlarının güç kazanması ile kendilerini “gamma” karşısında güvence altına almak durumunda kalıyor. Bu durum piyasalarda geri besleme döngüsü oluşmasına yol açabilir.

Savaş, ‘balina avına’ dönmeye başladı

Küçük miktarlarda yatırım yapan bir, beş, on, elli kişi piyasada böyle bir gamma squeeze yaratma gücüne sahip değil. Fakat yeteri kadar küçük yatırımcı bir araya gelirse, dengeler büyük yatırımcının aleyhinde değişmeye başlıyor. Interactive Brokers stratejisti Steve Sosnick, balinaları avlamaya başlamış küçük yatırımcılar hakkında şunları söyledi:

“Karınca kolonisi gibi hareket ediyorlar. Bir insan tek başına piyasayı hareket ettiremeyebilir. Ama yeteri kadar insan bir araya gelirse kayda değer değişimler yaşanabilir. Eğer yeteri kadar insan 35 dolarlık bir hisse için 40 dolarlık opsiyon alırsa, piyasa yapıcılar bir noktada hedge almak zorunda kalır. Kısa vadede; çoğunluk haklı çıkar.”

QVR Advisors’ın uzman ismi Benn Eifert, GameStop hisselerinde yaşanan olayı buna benzer bir şekilde özetliyor. GameStop hissesi alan küçük yatırımcılar; basit fırsatlar kovalayan ‘salak insanlar’ olarak lanse ediliyor. Eifert’e göre durum bunun tam tersi:

“GameStop’ta yaşananları ‘Gammayı silaha çevirmenin yolunu buldular’ diyerek özetleyebiliriz. Kimileri bu yatırımcıların salak olduğunu söylüyor. Ama bunlar ne yaptığını bilen, yaptığı şeyi iyi yapan akıllı insanlar.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!