Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dogecoin Yükseliyor: Peki, Neden?

Dogecoin (DOGE) bir günde %40’ın üzerinde bir artış göstererek dikkatleri üzerine çekti. Twitter’daki Dogecoin etiketi Türkiye’de en çok konuşulanlar arasına girdi. Peki, DOGE fiyatının bu yükselişinin arkasındaki faktörler neler?

2013 yılında bir “meme token” olarak piyasaya sürülen Dogecoin (DOGE) 24 saatte gösterdiği %45’e yakın yükseliş ile fiyatını 0,013 dolara çıkardı. DOGE piyasa değeri 1.4 milyar doları aşarken, günlük ticaret hacmi 1.3 milyar doları buldu.

dogecoin
DOGE fiyatı için günlük değişimi gösteren grafik. Kaynak

 

Yakaladığı ivme ile adından sıkça bahsettiren DOGE, 28 Ocak 2021 günü Twitter’da Türkiye’nin gündemine oturdu. Tüm zamanların en yüksek değerini 2018 yılında 0,017 dolar ile gören DOGE’nin bu rekoru kırıp kırmayacağı merak ediliyor. DOGE fiyatının yakaladığı bu ivmenin sebebi nedir, Dogecoin neden yükseliyor?

dogecoin

DeFi DOGE ile buluştu

DOGE için yaşanan artışın arkasındaki etkenlerden biri meme coin’in yaşadığı DeFi gelişmesi olabilir. DOGE’nin tokenize edilmiş verdiyonu olan renDOGE, merkeziyetsiz finans kullanıcıları için Ethereum ağında işlem görmeye başlıyor.

DeFi yatırımcıları OpenDAO projesinin desteği ile ellerindeki Dogecoin’leri kullanarak dolar destekli bir sabitcoin (stablecoin) olan DOGEO’yu elde edebilirler. Ren yöneticileri gerekli denetimlerin tamamlanması ile kullanıcıların DOGE yatırımlarını renDOGE’lerini teminat olarak kullanarak sabitcoine çevirebileceklerini açıkladı.

“DOGE artık yalnızca bir meme coin değil, kendi başına uygulanabilir bir finansal araçtır.”

Reddit GameStop’tan sonra Dogecoin için aynı şeyi deniyor

Reddit’teki SatoshiStreetBets topluluğu, Dogecoin için GameStop‘takine (GME) benzer bir tavır sergiliyor. ‘Pump’ olarak adlandırılabilecek bu hareket, insanların DOGE için desteğe çağrılmasıyla başladı. Tesla CEO’su Elon Musk’ın zaman zaman dile getirdiği DOGE, aldığı bu desteklerle önemli sıçramalar yaşadı.

Kaynak
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!