Garanti Bankası’na Yapılan Saldırı Bir Kripto Para Borsasına Yapılsa Ne Olurdu?
Türkiye’nin en büyük bankalarından biri olan Garanti Bankası geçtiğimiz gün epey büyük bir DDoS saldırısının hedefi oldu.
Bu saldırıdan yalnızca Garanti Bankası değil, doğal olarak Garanti Bankası kullanıcıları da etkilendiler. Peki Garanti Bankası’na yapılan saldırı tam olarak neydi ve buna benzer bir saldırı bir kripto para borsasına yapılsaydı neler olurdu?
Garanti’ye Saldırı
DDoS (dağıtılmış hizmet reddi) olarak bilinen saldırının en büyük özelliği aslında saldırı altındaki ağın kapasitesini doldurması ve ağı yavaşlatmasıdır. DDoS saldırısı düzenleyen kişi veya kişiler saldırdıkları ağa aşırı fazla yük bindirerek bu ağın normal işleyişi bozarlar.
Garanti Bankası’nın geçtiğimiz gün yaşadığı saldırı da bu tarzda bir saldırıydı. Garanti Bankası’na düzenlenen bu saldırı nedeniyle ağın normal işleyişi bozuldu ve çoğu banka müşterisi ağa doğru düzgün erişim sağlayamadı.
Dijital hizmetlerimize yönelik yoğun internet trafiği nedeniyle dijital kanallarımızda erişim sıkıntısı yaşamaktayız. İnternet servis sağlayıcılarımızla beraber sorunu gidermek için çalışıyoruz. Müşterilerimizin yaşadığı mağduriyet için özür dileriz.
— Garanti BBVA (@GarantiBBVA) October 27, 2019
Garanti Bankası uğradığı DDoS saldırısı yüzünden çoğu müşterisine hizmet veremedi ve çok fazla sayıda insan bu durumdan mağdur oldu. Garanti Bankası’ndan hizmet alamayan insanlar bu mağduriyetlerini sosyal medya üzerinden dile getirdiler.
Sadece dijitalde mi sorun var sanıyorsunuz? Kredi kartınızı da kullanamıyoruz.
— Tugce Kalyoncu (@kalyoncutugce) October 27, 2019
Para çekemiyorum yolda kaldım
— F (@tasdibi33) October 27, 2019
Sektörde Tepki Ne Oldu?
Garanti Bankası’nın uğradığı bu DDoS saldırısı özellikle kripto para topluluğundaki isimlerin dikkatini çekti.
Sosyal medyadan tanınan isimler Garanti Bankası’nın hizmet veremeyecek duruma gelmesinin ardından artık bankalara güven olmayacağını söyleyerek Bitcoin’in hiçbir zaman hacklenmediğini vurgulamaya başladılar.
Hadi gelsinler blockchain’ e atak yapsınlar.Bitcoin’e atak yapsınlar da görelim.
Bitcoin 10 yıldır var ve bir kere bile hacklenemedi. https://t.co/ngCtgC5STW
— Selcoin (@Selcoin) October 28, 2019
Bazı isimler ise Garanti Bankası’nın uğradığı saldırının bir hack durumu olmadığını hatırlattılar. Bu isimler ayrıca Bitcoin’in hacklenmediğini kabul ederek kripto para borsalarının da hacklenebildiğini hatırlattılar.
Ne alakası var Bitcoin ile banka sitesinin? Bitcoin siteleri Hacklenip gayet de güzel çaldılar. Sanal cüzdanlar hacklendi?
— MuRaT (@murat__TR) October 28, 2019
Biz Garanti Bankası’na yapılan saldırıyı Bitcoin’e yapılan ve yapılabilecek bir saldırıyla kıyaslamaktansa bir kripto para borsasına yapılan DDoS saldırısıyla kıyaslayacağız.
Bu kıyaslama için sektörün en büyük kripto para borsalarından Bitfinex’i örnek olarak kullanabiliriz. Çünkü Bitfinex özellikle geçtiğimiz yıl içerisinde epey büyük saldırıların hedefi olmuştu.
Garanti Bankası’nın saldırıya uğramasının ardından çoğu banka müşterisi bankadan hizmet alamadı, bankanın mobil hizmetlerine erişemedi, bankanın kredi kartlarını dahi kullanamadı. Peki buna benzer bir saldırı Bitfinex’e, yani bir kripto para borsasına yapıldığında ne olmuştu?
Garanti Bankası ve Bitfinex
Bitfinex geçtiğimiz yıl Garanti Bankası’nda gördüğümüz saldırılara benzer saldırılarının hedefi olmuştu.
Borsaya birkaç kez DDoS saldırısı yapılmış ve Bitfinex kullanıcıları bu durumdan doğrudan etkilenmişlerdi. Ancak işin belki de en ilginç kısmı, Bitfinex’e yapılan DDoS saldırılarının doğrudan Bitcoin fiyatını da etkileyebiliyor olmaları.
Twente Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı geçtiğimiz aylarda Bitfinex’e yapılan DDoS saldırılarıyla ilgili bir araştırma yapmış, bu saldırıların özelliklerini değerlendirmişlerdi.
Bu araştırmaya göre eğer bir kripto para borsasına büyük çaplı bir DDoS saldırısı yapılır ve o şirket, bu saldırıyı kısa süre içerisinde (tercihen bir günden kısa sürede) savuşturamazsa o borsanın ticaret hacminde ciddi bir düşüş görülebiliyor. Bunun başlıca sebebi ise tahmin edilebileceği üzere insanların saldırı yüzünden borsaya ulaşamıyor olmaları.
Bu noktada belirtmek gerekiyor ki yukarıda bahsedilen duruma çok sık rastlanmıyor. Yani günümüzde kripto para borsalarına yapılan saldırıların yalnızca çok düşük bir kısmı o borsayı 1 günden uzun bir süre boyunca etkisiz hale getiriyor. Araştırmada toplanan verilere göre kripto para borsalarına yapılan her 17 DDoS saldırısından yalnızca 4’ü o borsanın ticaret hacmini olumsuz yönde etkiliyor:
Kaynak: Impact of Successful DDoS Attacks on a Major Crypto-currency Exchange
Twente Üniversitesi’nde yapılan bu araştırmaya göre kripto para borsalarına yapılan DDoS saldırıları genelde Bitcoin fiyatını etkileyebilecek kadar büyük olmuyorlar. Ancak bu görüşe pek katılmayan isimler var.
Bitfinex Haziran 2018’de Garanti Bankası’nınkine benzer bir DDoS saldırısına uğramış ve çoğu borsa kullanıcısı platforma erişememişti. Şirket 5 Haziran 2018’de konuyla ilgili bir açıklama yapmış ve durumun incelendiğini duyurmuştu:
Bitfinex is currently under extreme load. We are investigating the issue and will keep you all up to date as we learn more.
— Bitfinex (@bitfinex) June 5, 2018
İşin ilginç kısmı aslında tam olarak burada başlıyor. Çünkü Bitfinex’in bu saldırıya uğramasının ardından çok fazla sayıda kripto para yatırımcısı piyasanın düşüşe geçeceğini düşünmeye başladı. Coinmarketcap verilerine baktığımızda da görebiliyoruz ki 4 Haziran 2018 tarihine kadar 7 bin 700 dolar seviyesinde ilerleyen Bitcoin, 5 Haziran 2018’de, yani Bitfinex’e saldırı düzenlendiği tarihte, 200 dolar değer kaybetti.
Sonuç Nedir?
Kripto para sektöründeki DDoS saldırılarının sektörü ve piyasayı tam olarak nasıl etkiledikleri henüz kesin olarak bilinmiyor. Ancak Garanti Bankası’nınkine benzer saldırıların kripto para borsalarını da epey olumsuz şekilde etkilediğini görebiliyoruz.
Şu an için sorulabilecek en ilgi çekici şeylerden biri ise şu: Bitfinex gibi kripto para borsalarına saldırı düzenlendiği zaman yalnızca borsanın hacmi mi, yoksa Bitcoin’in fiyatı da mı etkileniyor?