Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Yüzde 20’lik Bitcoin Vergisi Getiriyor

Güney Kore, Bitcoin işlemlerine %20 oranında vergi getireceğini açıkladı. Söz konusu vergi, 2022 yılından itibaren yürürlüğe girecek.

Güney Kore Maliye Bakanlığı, 22 Şubat günü yeni bir bildiri yayınladı. Henüz kapsamlı şekilde regüle edilmemiş olan Bitcoin ve kripto para işlemlerinden, 1 Ocak 2022 itibarıyla vergi alınacağı açıklandı.

Yerel haber kaynaklarına göre, kripto para işlemlerinden bir yılda 2.5 milyon won (2.200 dolar) ve daha fazla kazanan yatırımcılar, %20 oranında vergi ödeyecekler. Güney Kore, bu işlemlerden vergi kesileceğini daha önceden duyurmuştu.

Bitcoin finansal varlık olarak sınıflandırıldı

Daha önce Bitcoin’i finansal varlık olarak sınıflandırmayan Güney Kore, vergi hamlesinden önce Bitcoin’i “diger gelirler” kapsamına alarak finansal varlık olarak sınıflandırdı. Yatırımcılar, yeni kararname gereği kripto para kazançlarını gelir tablosunda göstermek zorundalar.

Borsa yatırımcıları, kripto para gelirlerinin dökümünü üç aylık ve yıllık periyotlarla devlete sunacak. Kripto paralardan elde ettiği kazançları gelir tablosunda göstermeyenlere cezai işlem uygulanabilecek. Vergi, her yıl mayıs ayında 1 defa ödenecek.

Bununla birlikte, yayınlanan vergi kararnamesinde Güney Kore’nin yerel borsalarında listelenmeyen kripto paralara ya da merkeziyetsiz borsalarda yapılan işlemlere de vergi getirilebileceği yer alıyor.

Vergiye itiraz edenler imza toplamaya başladı

Güney Kore’nin açıklamış olduğu kripto para vergisi, yerli yatırımcıların tepki göstermesine yol açtı. 10 Şubat’ta yayınlanan yeni kararnameye karşı birleşen yatırımcılar, 38 binin üzerinde imza topladı. Toplanan imzaların mart ayı sonuna kadar 200 bini aşması halinde devletin açıklama yapması gerekecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!