Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Guns N’ Roses’ın Eski Davulcusundan Müzik Endüstrisini Değiştirmek Adına Kripto Para Önerisi

Guns N’ Roses ve Velvet Revolver’ın Rock and Roll Hall of Fame’e adını yazdıran eski davulcusu Matt Sorum, isminin ağırlığını ve deneyimlerini, eskiden beri var olan sanatçı ve müşteri aracılığını devre dışı bırakmayı amaçlayan yeni kripto finansman projesi Artbit’le paylaşıyor.

Matt Sorum, Sanatçıların Alacaklarının Fire Verilmeden Ödenmesini İstiyor

Rock müziğin onur ve şöhret listesinden kabul edilen ünlü baterist Yahoo Finance’a şöyle bir demeç verdi:

“Benim kazancım aracıyla kesişiyor. Bu, yıllardır sanatçıların zihinlerinin bir köşesini kurcalayan bir olguydu. Yol boyunca cebinden ödeme yapmak zorunda olduğun tüm bu insanlar var. Blockchain ile, 99 sent’lik çevrim içi bir şarkı satın aldığınızı ve bu paranın tüm katkıda bulunanlara (bu şarkının tüm yapımcıları ve yazarları) otomatik olarak dağıtıldığını hayal edin. Bu teknolojiyle, para herkesin cüzdanına doğrudan gidebilir, birisinin tüm parayı ve karı üzerine aldığı tek bir banka hesabına uğramaz.”

Müzik piyasasında bu kadar az zamanda ne denli büyük değişimler yaşandığını algılamak zor olabilir. Pop müzik tarihine bakıldığında, dağıtımın genelde devlet lisanslı radyo istasyonları tarafından gerçekleştirildiğini görüyorduk. Sonrasında taksi endüstrisindekine benzer bir kartelleşme ortaya çıktı, çünkü imzalı lisanslar satışa açıldı ve bununla beraber tandemde bir lisanslama marketi oluştu. Her iki sistem de kendilerine has, kontrollü ve yapay bir piyasa oluşturmak için rüşvete başvurdu.

Aynı yöntem daha sonra konser çemberine de uzatıldı, çünkü radyo istasyonları ve lisanslar sanatçılara erişimi çok büyük ölçüde sınırlandırdığı için karlar erimeye başladı. Bu ve benzer sistemler 1990’ların ortalarına kadar geçerliliğini korudu. Dinleyicilerin, en az lisanslı ürünler kadar değer verip sevdiği zor durumdaki bir sanatçının sesini duymak ise neredeyse imkansızdı, çünkü lisans sağlayıcılar, konser turu düzenleyicileri, radyo istasyonları ve sonunda MTV başta olmak üzere müzik merkezli TV kanalları çok kazançlı bir kilidi ellerinde tutuyorlardı.

Gelişmekte olan internet üzerinden eşler arası dosya dağıtımının iyiden iyiye oturmasıyla birlikte, sektörün temelleri çekirdeklerine kadar sarsıldı. Nihayet 2018’de, yukarıda tarif edilene yakın bir müzik endüstrisinin hala bir biçimde var olduğu, ancak eski benliğinin bir gölgesi kadar kaldığı görülüyor. Sorum’un bu konuda kendine özgü bir bakış açısı var. Sonuçta o da eski sisteme tabi oldu ve bunun içinde The Cult, Guns N ‘Roses ve Velvet Revolver gibi gruplarla çılgınca başarı yakaladı. Şimdilerdeyse, ismini ve deneyimini sonunda bu sistemi sona erdirmek için kurulan Artbit adlı bir ödeme ve konser düzenleme girişimine sunuyor.

Aracıları Kaldırmak

Sorum şöyle devam ediyor: “Bütün bu kripto ekonomisi, işte bu gelecek. Bana göre yeni rock and roll gibi… Aracıyı kesmek, bunu Airbnb ile yaptılar, Uber ile yaptılar. Topluluk şimdi dünyayı yönetiyor. Doğrudan kaynağa. Geleneksel olarak on yıllardır müzikte süregelen şey, sanatçının ödeme yapılan son birey olması. Artbit’te, onu ilk ödenen kişi yapacağız.”

Artbit, tartışmalı bir alternatif blockchain sistemi olan, hisselerin dağıtıldığı bir finansal kayıt defteri platformu Hashgraph’ın üzerine kuruldu. Müzik endüstrisine ve ötesine akıllı, sağlıklı sözleşmeler getirmek için bir yol sunuyor. Sorum’un umudu ise şirketin aracıları ortadan kaldırarak “küratöryel kamu” olarak adlandırdıkları sistemi yaratması. Bunun tam olarak nasıl gerçekleşeceği hala bulanık, ancak şirket sanatçılara doğrudan, otomatik olarak ödeme yapılabileceğini açıklıyor. Bir cüzdan oluşturulacak, sanatçı ve tüketici arasında aracılık yapmak mümkün olmayacak, işlemler bizzat eşler arasında gerçekleşecek.

Sorum vurgulamayı sürdürüyor: “Hepimizin bildiği gibi, Spotify gibi platformlar, sanatçıların ancak çok küçük bir yüzdesinin üzerinden para kazanabileceği yerler. Herhangi bir yeni veya genç sanatçı, sırf Spotify gibi bir platformun ön sayfasına girebilmek için bile gerçekten çok uğraşıyor – ve hatta bu noktada da sanatınızdan gerçek anlamda para kazanamayırsonuz -. Artbit ile, doğrudan erişime sahip olacağız, insanlar hemen çevrimiçi olabilecekler, grup grup reklam yayınları ile muhattap olmayacaklar ve hiçbir aracı olmadan, kendi çalışmalarından para kazanabilmek için doğrudan bir topluluğa sahip olacaklar. Bir cüzdan, kripto para ve Hashgraph tarafından desteklenen güvenli bir toplulukla doğrudan ödeme alacaklar.”

Her şey yolunda giderse, şirket genişlemeyi ve token olarak kullanılabilecek bir ICO versiyonunu da kriptolara dahil etmeyi planlıyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ICO’lar, özellikle ünlüler tarafından onaylananlar (sokak sanatçısı Shepard Fairey projenin danışmanlarından), konusunda oldukça agresif olduğu için, bu, denetim altındaki bir ortam için riskli bir hareket olacak. Artbit ise bu yılın sonunda resmen başlamayı bekliyor. Tam olarak bir trend olmasa da, bu yeni bir fikir de değil: Yeni akımı takip eden “yeraltı” lisans sağlayıcısı Arena, benzer formatta denemeler yaptı ve Hindistan’ın Ziro Müzik Festivali de geçen yıl kripto kullanımını denedi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment