Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Merkez Bankası Yeni Başkanı Bitcoin’in Büyümesini Sağlar Mı?

Çin, ülkenin merkez bankası olan People’s Bank of China (PBoC) (Çin Halk Bankası) için yeni bir başkan atadı ve bu Bitcoin‘in geleceği ile yerel kripto para piyasasını olumlu yönde etkileyebilir.

Çin Halk Bankası’nın yeni yöneticisi serbest piyasayı destekliyor

Başkan Xi Jinping, serbest piyasa destekleyicisi oluşuyla tanınan ve Amerika Birleşik Devletleri‘nde eğitim görmüş bir ekonomisti yönetici koltuğuna getirdi. Daha önce PBoC’de Yardımcı Yönetici olarak hizmet veren Yi Gang bu görevi halk bankasının 15 yıldır yöneticiliğini üstlenen Zhou Xiaochuan‘dan devraldı.

Başkan Xi, kendisine benzer görüşlü parti üyelerini güçlü pozisyonlara getirerek yeni bir ekonomik politika oluşturma yolunda adımlar atıyor.

Bu değişikliklerden en çok öne çıkan Liu He‘nin Başbakan Yardımcılığı pozisyonuna terfi edilişi oldu. Bu terfi ile Liu He, ülkenin etkin bir role sahip ekonomik çarı olmak anlamına gelen merkez bankası müfettişliği konumuna getirildi.

Liu ve Yi’nin ülkenin üst düzey ekonomik “akılları” olma durumu 2015-2016 yıllarında yaşanan piyasa karışıklığından sonra yürürlüğe sokulan politikaların yeniden değerlendirilip yeni finans piyasaları oluşturmaya yönelik bir adım atıldığını gösteriyor.

Cornell University profesörü ve International Monetary Fund‘da (IMF) (Uluslararası Para Fonu) Çin’in eski başkanı olan Eswar Prasad gelişmeler ile ilgili:  “Liu ve Yi piyasa reform ve liberalleştirilmesinin daha etkili düzenlemelerle birleştirilmesi konularında ortak bir anlayışa sahipler.” şeklinde bir yorumda bulundu.

Yi Gang, Çin’in sermaye bilançosunun liberalleştirmenin yabancı firmaları Çin’e yatırım yapmaya teşvik etmek için gerekli gördüğü hakkında geçtiğimiz haftaki bir basın açıklamasında konuştu. Aynı şekilde son zamanlarda basın toplantılarında yabancı yatırımları teşvik etmenin yolları üzerine çok sayıda fikir belirttiği gözlemleniyor.

Başkan Xi geçtiğimiz yıl Ekim ayında düzenlenen parti kongresinde kalkınma planını sunduğunda sınır aşırı sermaye akışının başlatılması plana dahil edilmese de kendinden önce gelenlerin açıkça belirtilmiş hedeflerinden biri olduğu kesin.

Batılı mevkidaşlarının aksine Çin Halk Bankası bağımsız bir kurum değil. Kredi ve depozito oranlarını belirlemek gibi görevleriyle liderleri bankanın politikasını şekillendiriyor. İronik bir biçimde, Yuan üzerindeki bu sıkı denetimler havale piyasasında dijital para birimlerinin kullanımının önünü açıyor.

Çin’in para birimi yerine bir alternatife ihtiyacı var

Ripplenet yakın zamanda Çin merkezli ödeme hizmeti sağlayıcısı olan LianLian International‘la bir antlaşma imzaladı. LianLian; Çin, ABD, Kanada ve Avrupa arasında fon aktarımı yaparken Ripples merkezleştirilmiş bir yazılımsal ödeme sistemi olan xCurrent‘i kullanacak. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse antlaşma hakkında:

“(Ripple) dünyadaki en geniş e-ticaret piyasası için çok yeni bir kapı açmış oldu” yorumunda bulunduğu bir tweet attı.

Ripple antlaşması, Hindistan‘dan sadece küçük bir kesir farkı ile sonra gelen ve yıllık 57 Milyar Dolar hacim ile dünyanın en geniş ikinci havale piyasası olan Çin’e ve Çin’den dışa fon hareketlerinin sağlanması için alternatif bir yönteme ihtiyaç duyulduğunu kanıtlar nitelikte. Yönetici Yi ve Başbakan Yardımcısı Liu’nun serbest piyasa yandaşı yaklaşımı sayesinde gözle görülür bir uluslararası finansman seçeneği olan kripto paralar üzerindeki Çin’in katı düzenlemelerinin sonu gelebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment