Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hack Olaylarından Sonra Japonya’nın Kripto Para Mühendislerine İhtiyacı Var

Yarım milyar dolarlık Coincheck borsa hacklenmesi olayı ekosistemin içerisinde kendine bir yol bulup sorun çıkartmaya devam ediyor. Nasıl olduğundan nadiren söz edilse de, en azından bir bölümü için, borsanın problemi Japonya’daki kripto mühendisi eksikliğinden kaynaklanıyordu diyebiliriz. Bilgili mühendislerin ve mühendislik bilgilerinin eksikliği, güvenlik açıklarının oluşması ve bunlardan faydalanılması için gerekli olan tek şey.

Japonya’nın Kripto Mühendislerine İhtiyacı Var

Hacklenme olayı keşfedildikten kısa bir süre sonra, Coincheck’ten Koichiro Wada olayı,

”iç kontrolleri yapabilmek, yönetim ve sistem riski için yeteri kadar kişinin çalışmadığının farkındaydık. Teknik eleman avcıları ve acentaları kullanarak genişlemeye çalıştık ama sonunda böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. İnanılmaz bir karmaşaydı, ve endüstri hala çoğu şekilde bunun sonuçları ile uğraşmaya devam ediyor: birleşmeler, toplu dava açma olayları, daha sıkı ve zorlu kurallar, kullanıcıların kalan varlıklarını çekmeye devam ettikçe inanılmaz bir düşüş yaşayan borsa vb. Ve bu da yetmezmiş gibi bunların hepsi ülkenin Finansal Hizmetler Kurumu (FSA) borsaya resmi onay verdikten sonra gerçekleşiyor.” şeklinde özetliyor.

FSA’nın aktardıklarına göre, ”Japonya tabii ki kripto aktivitelerinin yuvası halinde. Ülke 30 dan fazla borsaya sahip ve bunlara, lisans için onay vermesi gereken yetkiliye başvuran 100 diğer şirket dahil değil.”

Quoine kripto borsasından Mike Kayamori’ye göre:

“FSA şuan güvenliğin, uygunluğun ve risk unsurlarının adeta gölgesi gibi peşinde. Ve eğer eleman bulamazsanız, hayatta kalamazsınız.”

Descartes Search‘ün Japonya Blockchain Kurumu ve teknoloji konusunda işe alım personeli olan Pascal Hideki‘ye göre ise; onların kullandığı gibi olan yerleştirme servisleri güncel kripto yeteneklerine ayak uyduramaz. Hatta, şirketin verilerine göre, teknoloji ile ilgili yerleştirme ve işe alımların %60’ı kripto ile alakalı ve bu geçen yıla göre %15 artışta.

Reuters’e göre ”borsalar yeteri kadar ödeme yapmaya hazır. ” İki işe alım personelinin anlattıklarına göre, ”diğer iş sektörlerinden mühendisleri kapmak için maaşları arttırıp garanti bonuslar vaat ediyorlar.”

Japonya’nın Körleşmiş Crypto Edge Sistemi ve Vitalik’in Düşüncesi

Bitcoin geliştiricisi Nick Szabo buna, büyük miktarlarda işveren parası sadece çok az yetenekli ve bilgili çalışana ulaşabildiği için  $/bilgi oran orantısı demeyi tercih ediyor. Ve bu kesinlikle dünyanın her yerinde bir sorun teşkil ediyor. Önde gelen teknoloji iş bulma servislerinden Toptal‘ın raporlarına göre, ”2017’nin Ocak ayında blockchain mühendisliği bölümü için eleman isteği %700 oranında artarken, blockchain yetenekleri gerektiren tam donanımlı yazılım geliştirme projeleri ise son bir ay içerisinden %40 oranında artış gösterdi.

Nick Szabo attığı bir tweet’te,

”Bu yılın ikinci yarısında, kripto para birimlerinin değerleri büyük fiyat artışları yüzünden biraz daha can sıkıcı hale geldi. Bütün bu yeni para bize geçen yılın sonuna kıyasla daha büyük bir $/bilgi oran orantısı sağladı.” diye belirtti.

Buna özgün bir çözüm ise Etherum‘un kurucusu Vitalik Buterin’den geldi. Vitalik ”çekirdek geliştirici ve araştırmacıların bir kaç kurum ve şirket tarafından işe alınması gerektiğini ve protokol geliştirmelerinin sahne arkasındaki teknik husus bilgilerinin demokratikleştirilmesi gerektiğini ve böylece insanların hem protokol değişiklikler konusunda eleştiri yapma hem de araştırma değerlendirme çalışmalarına katılma konusunda daha rahat hissetme özgürlüğüne sahip olabileceklerini’ belirtti.

Bir mühendislik geliştirme şirketi olan Blockchain Daigakko’nun müdürü’nün görüşlerine göre:

”Japonya içinse, kültür de önemli bir rol oynuyor. Kariyer değişim hareketleri çok nadir oluyor ve ”kripto para birimlerini ve blockchain’i halihazırda anlayan Japonların çoğu güncel olarak şirketler için hayat-boyu çalışma durumundalar ve iş değiştirme fikrini hiç mi hiç düşünmediler.”

Computer Futures şirketinden Alexander Jenner‘ı ise ”Sektörün çok hızlı büyümesi ve sadece daha iyi olan borsaların hayatta kalıp diğer birçoğunun başarısız olması durumunun” ülkenin erken rekabetçi durumuna ”sert bir mola” verdirtebilir olması endişelendiriyor.

Kripto mühendisliği kıtlığının yaşanması gerçekten gereken bir problem mi? Bunun hakkında ne düşündüğünüzü bizimle yorum olarak paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment