Hollanda Merkez Bankası: Blockchain ”Umut Vaat Ediyor” Ancak Ödemeler Konusunda ”Etkisiz”
Blockchain teknolojisi, ülkenin merkez bankasının açıklamalarına göre, en azından şu an için Hollanda’nın ödeme sistemleri için avantajlı bir teknoloji değil.
Perşembe günü yayınlanan bir blog gönderisinde, De Nederlandsche Bank (DNB) dağıtık defter teknolojisinin kendi mevcut finansal ödeme altyapısı için uygun olmadığını belirtti. Bunun sebebi olarak da banka, blockchain teknolojisinin yüksek hacimlerdeki işlemleri işleyecek kadar büyük olmadığını ve diğer konularda da etkisiz kaldığını ifade etti.
DNB’nin bu fikri Dukaton isimli bir projenin sonuçları açıklanırken sunuldu. Dukaton, son 3 yıl içerisinde farklı dört adet DLT prototipini test etmiş bir projeden ibaret.
Dukaton bu yeni teknolojinin ülkenin mevcut ödeme sistemine ne kadar değer katabileceği veya ne gibi avantajlar sağlayabileceği amacıyla yapılmış bir araştırma. İlk prototip olarak bitcoin blockchain’i üzerindeki bir kaynak kodunu test eden araştırmacılar daha sonra farklı konsensüs algoritmaları ve onaylama mekanizmaları da eklediler.
Testlerden sonra merkez bankası blockchain’in finansal altyapıların dış saldırılara karşı olan güvenliğini arttırabileceğini belirtirken, bu avantajın bedelinin ise ”ölçeklenebilirlik, kapasite ve verimlilik” olduğunu ifade etti.
Banka güncelledi gönderide şunları ifade etti:
” Mevcut ödeme sistemleri çok verimli ve yüksek hacimli işlemleri bile halletme yeteneğinin yanı sıra ödeme konusunda yasal bir kesinlik sunuyorlar. Blockchain çözümleri konusunda yapılan testler bunların enerji tüketimi ve masraf konularında yeteri kadar etkili olmadığını ve yüksek sayıdaki işlemlerle baş edemeyeceklerini gösterdi.”
Bu açıklamaya rağmen DNB, blockchain endüstrisinin ilerleme gösterdikten sonra Hollanda finansal sistemi tarafından şart koşulan bütün teknolojik gereklilikleri yerine getirebilecek düzeyde daha iyi bir tasarıma ulaşabileceği olasılığını ise listeden tamamen silmiyor.
Merkez bankası daha fazla uygulama gelişimi yapmaya ve blockchain teknolojisi ile deneyler gerçekleştirmeye devam edeceğini de belirtti.
Buna benzer bir çalışma Güney Afrika Merkez Bankasından (SARB) gelmişti ve bu duyuruda Hollanda hükumetinin aksine olumlu dönütler olmuştu.
SARB’ın ”Project Khokha” isimli pilot uygulama hakkındaki raporuna göre, bankanın asıl amacı olan ” Güney Afrika randınının tokenleştirilmiş halini dağınık cüzdan teknolojisi üzerinde kullanarak, bankalar arası anlaşmalar için gereken toptan ödeme sistemleri konusunda proof-of-concept inşa etmek hedefi” ve diğer hedeflediği her şey kusursuz bir şekilde başarılmıştı.