Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EOS Blockchain’i Gecikti – Temsilciler Anlaşmazlığa Düştü

Ethereum‘un rakibi olan EOS‘un bugün içerisinde kendi blockchain‘ini piyasaya sürmesi gerekiyordu ancak bunun yerine topluluk koca bir anlaşmazlığın içine düştü.

EOS Nedir?

EOS’un doldurmak istediği boşluk merkeziyetsiz uygulamaları ticari bir seviyeye taşımak.

EOS Cayman adalarında yer alan block.one isimli bir şirket tarafından yönetilmekte. EOS whitepaper‘ı bunun, kullanıcılardan hiçbir ücret almadan yetkilendirilmiş bir hisse ispatı modeli ile saniyede milyonlarca işlem yapabileceğini belirtiyor.

Bu da blockchain içerisindeki blokların, görevi yerine getirmesi için oylama ile seçilen küçük bir grup düğüm tarafından her üç saniyede bir onaylandığı anlamına geliyor. Her 21 bloktan sonra ise kullanıcılar tarafından yeni yetkili düğümler seçiliyor.

Bu sistemin avantajlarından bir tanesi sistemin gerçekten fork’a gidememesi veya bunu bir bakıma yapabilmesi ancak azınlık forklarının gerçekleşmesi için çok düşük bir ihtimalin var olması olarak gösterilebilir. Sisteme olan değişiklikler seçilmiş temsilcilerin değişiklikler için oy kullanması ile mümkün oluyor.

EOS bir yıldan daha üzün bir süredir ICO aşamasındaydı ki bu kendi türünde tek diyebiliriz. Token satışı kasıtlı olarak uzatıldı ve bölümlere ayrıldı. Şirket çok fazla para kazandı ve 12.4 milyar dolarlık bir piyasa hacmine ulaştı ki henüz aktif bile değil.

Normalde geleneksel finans varlıklarını değerlendiren ancak son zamanlarda kripto para birimlerini de değerlendirmeye başlayan Weiss Ratings EOS’a diğer kripto para birimlerine kıyasla yüksek bir not verdi ancak ortalama bir geleneksel varlığa göre düşük yatırım puanı ile etiketledi. (Bugüne kadar hiçbir kripto para biriminin geleneksel varlıklar karşısında daha yüksek yatırım puanı almadığını da belirtelim.)

Sonunda Piyasaya Çıkıyor

Uzun yatırım sürecinden sonra EOS’un bu hafta piyasaya çıkması bekleniyordu. EOS takımı Medium sitesinde yayınladıkları bir gönderide kullanıcıların diğer şeyler ile birlikte şunları görebileceklerini belirtmişti:

  • Güvenlik önlemleri için saniyede 1.000 işlem ile başlanacak
  • paralel olarak bir blockchain’den daha fazlasından çalışma kapasitesi ve bunların arasında token değişiminin saniyeler içinde yapılabilmesi
  • 0.5 saniyelik blok-zamanı
  • yeni bir sosyal ağ
  • 1 milyar dolar yatırım onaylı hazırda bekleyen yeni risk sermayesi firmaları

Bunlara ek olarak 50 aday blok üreticisi olmak için öne çıkmıştı. Bunlar bilgisayarlarının başındaki sıradan insanlar değil, onun yerine tamamen  bu amaca hizmet etmeye kendini adamış kurumlar:

Bütün operasyonu başından beri yönetmekte olan iki düğüm EOS New York ve EOS Kanada idi. EOS New York ”No Go” (faydasız) kararı aldığını belirtti ve bütün düğümlerin blockchain piyasaya çıkana kadar her 12 saatte bir toplanacağını belirtti.

Crpytovest’e göreyse, ”EOS topluluğu bu haberleri olumlu olarak karşılıyorlar ancak düğümler diğer şeylerin arasında yapacak bir çok şeye sahip ve hala oylama sistemini yeniden tasarlamak zorundalar.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment