HSBC’nin Blockchain Duyurusu Tepki Çekti
HSBC, blockchain tabanlı ticaret finansmanı platformunun işleme açıldığını Twitter üzerinden duyardı. Habere tepkiler ise gecikmedi.
Dünyanın en büyük bankalarından biri olan HSBC sosyal medya üzerinden blockchain tabanlı ticaret finansmanı platformu Contour duyurusu yaptı. HSBC’nin duyuruda Contour için “dünyanın ilk küresel, merkeziyetsiz, dijital blockchain tabanlı finans platformu” tanımlarını kullanması, sosyal medyanın tepkisini çekti.
İşte sosyal medya kullanıcılarından tepkiler:
“Merkezi olmayan diyorsunuz ve paylaştığınız duyuru platform için sekiz bankaya aittir diyor.”
“Siz bir bankasınız. Merkezi bir kontrol sistemi tarafından yönetilen merkezli bir finansal kurumsunuz. Bu merkeziyetsiz tanımına pek uymuyor.”
“Söylediğiniz her bir kelime beni güldürdü. Her şeyden önce bir bankasınız ve doğal olarak merkezileşmiş bir yapıya sahipsiniz. Ayrıca hali hazırda küresel, merkeziyetsiz ve dijital ticaret finansman platformları zaten var; yani ilk de değilsiniz.”
Contour Nedir?
Geçtiğimiz gün faaliyete başladığını açıklayan Contour, Singapur merkezli ve blockchain tabanlı bir ticaret finansmanı platformudur. Contour’un hissedarları dünyanın en büyük ticari bankalarından olan Bangkok Bank, BNP Paribas, CTBC, HSBC, ING, Standard Shartered, SEB ve Citi’dir. Contour, bilgilerin güvenli bir şekilde işlenmesi ve görüntülenmesini sağlamak için blockchain tabanlı bir ağ sunar.
Contour ilk olarak 2017 yılında, Voltron isimli prototip bir ticaret finansmanı uygulaması olarak hayatına başladı ve daha çok akreditif konusuna yöneldi. Dün piyasa hayatına başlamadan önce, 17 ülkede birçok deneme ve kapsamlı test uygulamalarından geçti. Platformda yapılan pilot uygulamalara göre, akreditif için ortalama işlem süresini 14 saate düşürmeyi başardı.
CEO Carl Wegner’ın açıklamalarına göre proje, tam da uygun bir dönemde hayata geçti. Wegner’a göre, pandemi ve devamında gelen sokağa çıkma yasakları ticaret finansmanı alanında daha etkili yöntemler bulmanın gerekliliğini ortaya koydu. CEO Contour’un hem koronavirüs sürecinde temasları azaltacağını, süreçleri basitçe düzene sokabileceğini, maliyetleri düşüreceğini ve verimliliği arttıracağını öne sürdü.