IBM’den Yeni Patent: Blockchain Bilimsel Araştırmalara Yardımcı Olacak
Bundan birkaç gün önce yapılan bir patent başvurusuna göre Blockchain teknolojisi, bilimsel araştırma sürecine katkıda bulunabilir.
IBM‘e bağlı Watson Research Center tarafından yapılan patent başvurusunda Blockchain teknolojisinin bilimsel araştırmacılara katkıda bulunabileceği belirtiliyor. Watson Research Center, Blockchain teknolojisi sayesinde bilimsel araştırmalara ilişkin verilerin güvenli bir şekilde saklanabileceğini, aynı zamanda da herkese açık bir şekilde gösterilebileceğini düşünüyor.
Watson Research Center’ın patent başvurusundan bir kesit şu şekilde:
“Blockchain sistemi, araştırma projesini temsilen yeni bir Blockchain oluşturabilir. Bu blockchainin içerisindeki ilk blok araştırma verilerini, ikinci blok ise araştırma verileri doğrultusunda yapılmış analiz verilerini barındıracak. Araştırma sonuçlarından sonra yapılan analizleri temsil etmek için özel veya düzeltme blokları da eklenebilir.”
‘Açık Bilimsel Araştırmalarda Blockchain’ adıyla hazırlanan bu patentin başvurusu ilk olarak Aralık 2017’de yapıldı. ABD’deki Patent ve Marka Kurumu’na verilen bu başvuruya göre söz konusu sistem Jae-wook Ahn, Maria Chang, Patrick Watson ve Ravindranath Kokku tarafından geliştirildi.
Patentteki bilgilere göre günümüzde bilimsel araştırmalara ilişkin verilerin paylaşılabileceği çok az sayıda platform var. Bu tarzda bilgi paylaşımı yapma imkanı tanıyan platformlar ise güvenlik açısından pek üst seviyede değiller.
IBM geçtiğimiz aylarda Blockchain teknolojisiyle ilgili birbirinden farklı araştırmalar yaptı ve çeşitli platformlar geliştirerek yeni patent başvurularında bulundu. IBM ayrıca Dünya genelinden çeşitli şirketlerle işbirliği yaparak yeni Blockchain platformlarını test etmeye devam ediyor.
Blockchain teknolojisinin finans alanı haricinde eğitim, sağlık gibi alanlarda kullanıldığı görülüyor. IBM ve Berlin merkezli Blockchain for Science gibi şirketler, bu teknolojinin bilimsel araştırmalara da katkı sağlayabileceğini düşünüyorlar.