Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ICO’ların %80’inin İçinin BoÅŸ OlduÄŸunu Gösteren Çalışma Yayınlandı

Satis Group LLC adındaki bir firma, tamamen halka açık bilgileri kullanarak ICO’ları çeÅŸitli parametrelere göre sınıflandırdığı bir çalışmasını yayınladı. En az 50 milyon dolar pazar hacmi olan ICO’ları white paperları, borsalara geçiÅŸ süreçleri ve borsadaki faaliyetleri yönünden inceleyen çalışmada gerçekten enteresan sonuçlar çıkarken; ÅŸirketin çalışmasına göre ICO’ların %80’inin içi boÅŸ çıktı. Åžirket, incelediÄŸi ICO’ların sadece %8’inin iÅŸin sonunda borsalarda iÅŸlem görmeye baÅŸladığını açıkladı.

ICO’ların %80’ininin İçi BoÅŸ

Argon Group’tan ayrılan bir ekibin kurduÄŸu ve kendilerini ”Özel bir ICO danışman firması” olarak tanımlayan New York merkezli Satis Group tarafından yapılan araÅŸtırmada çıkan sonuçlar gerçekten hayli enteresan. AraÅŸtırmacılar Sherwin Dowlat ve Michael Hodapp, araÅŸtırma sonuçlarını ve ICO’ların kendi aralarında sıralanışını içeren metni edebi bir boyutta kaleme alarak kamu oyu ile paylaşırken baÅŸlık olarak da ICO’ların kalitesi tamlamasını uygun gördü.

Yapılan çalışmada ICO’lar, Dolandırıcı, BaÅŸarısız, BitmiÅŸ, Ölü, Küçülen ve Umut Verici olmak üzere 6 ana gruba bölündü. Çalışmada kullanılan parametrelere göre ICO’ların %80’i ”dolandırıcı” sınıfına girerken, %6’sı baÅŸarısız ve %5’i de ölü yatırım olarak deÄŸerlendirildi.

AraÅŸtırmacılar, dolandırıcı ICO’dan kasıtlarının ”ICO yatırımları yolu ile insanlardan para toplamasına karşın aslında en başından biri bahsi geçen projeyi yapma yönünde hiçbir isteÄŸi  ve arzusu bulunmayan, aynı zamanda yatırımcıları ile iletiÅŸime geçmeye ihtiyaç duymayan projeler bütünü” olduÄŸunu belirtirken bu tanıma projelerin %80’inin girdiÄŸini belirttiler.

Yine araÅŸtırmacıların baÅŸarısız ICO tanımlaması ise şöyle oluÅŸtu: ”ICO sonrasında gerekli yatırımı toplamasına karşın tüm projeyi tamamlamaya vakıf olamayan, terkedilmiÅŸ veya yatırımcısına miktarları geri ödemiÅŸ projeler.”

Yine Ölü yatırımdan kasıt ise aynı süreçleri geçmiÅŸ ancak herhangi bir borsada iÅŸlem görmemiÅŸ veya Github’da kodu bulunmayan yatırımlar olarak belirlenirken, Github dışında baÅŸka bir platforma gidilip gidilmeyeceÄŸi yönündeki kısmın eksik kalması dikkat çekti.

Küçülen ICO’ların ise tüm para toplama, proje tamamlanması, müşteri ve topluluk memnuniyeti gibi süreçleri baÅŸarı ile tamamlamasına karşın kripto para borsasında bazı kriterler açısından eksik kalan ICO’lar olduÄŸu ifade edildi. Çalışmaya göre, bu kriterler arasında yayılma ve ürün bilinirliÄŸi gibi şeyler yer alıyor. Yine aynı zamanda ÅŸeffaf ve herkese açık bir yol haritasının web sitesinde olması, Github kodunun varlığı gibi diÄŸer parametrelerin de iÅŸin içinde yer aldığı belirtiliyor.

Ãœmit verici ICO’lar ise tüm bu borsa iÅŸlemi süreçleri kriterlerinden en az iki tanesinde baÅŸarı gösteren sınıf olarak karşımıza çıkarken, en baÅŸta yer verilmeyen baÅŸarılı ICO adındaki diÄŸer sınıfın ise tüm parametrelerden geçer not alan ICO’lar olduÄŸu ifade ediliyor.

Bu tartışmalı verileri oluÅŸturan ve bunları yayınlayan ÅŸirket; yakın gelecekte de en iyi müşteri memnuniyeti ve yine ICO’lar yönüyle istenmeyen olayların önüne geçebilmek amacıyla bu ve benzeri çalışmaları yapmaya devam edeceklerini belirtti. Aynı zamanda %8’lik iyi dilime girmeyi baÅŸaran ICO’ları da kendi arasında sınıflayan çalışmada, ÅŸu ek sonuçlar da elde edildi:

ICO sonucu borsada listelenmiÅŸ ve 50 milyon dolardan fazla iÅŸlem hacmine sahip tokenler veya koinler arasında yapılan çalışmada da  bunların %50’sinin baÅŸarılı, %17’sinin ümit verici, %34’ünün de küçülen ICO’lar olduÄŸu sonucuna varıldı.

Yine market hacmi 50 ila 100 milyon dolar arasında deÄŸiÅŸen koinler arasında yapılan araÅŸtırmada ise %24’ü baÅŸarılı, %22’si ümit verici ve %54’ü küçülen ICO’lar olarak deÄŸerlendirildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment