Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kapsamı Artan ICO Reklamı Yasakları, Aslında Sektör İçin İyi Bir Şey Mi?

Google, Facebook ve Twitter… Bu üç isim, belki de sizin günün çoğu zamanında sekmelerinizi meşgul eden bir üçlü ancak bunların ortak bir noktası daha var: O da son dönemde ICO’lar ile alakalı reklam yasaklarına gitmeleri…

Hayatımızda çok geniş bir yer tutan bu üç firmanın, yasaklamaları aslında piyasada karmaşık tepkilere yol açarken, işin biraz da farklı tarafından bakmaya ne dersiniz? Örneğin, bu gerçekten bir amaçla yola çıkan az sayıda ICO için yeni bir fırsat sunmaz mı? Buyrun birlikte bakalım…

Önüne Gelen ICO Reklamı Yapabiliyordu

Bu son yasaklardan hemen önce, hemen herkes istediği zaman ve istediği şekilde ICO reklamı yapabiliyordu. Twitter, Google ve Facebook reklamları hem ulaştığı kitle açısından hem de tasarlanabilirlik ve kolaylık açısından adeta reklam verenler bir cennetti. Bundan kısa bir süre öncesine kadar reklam verebilmek için gerekli onaylanma süreçleri çok az bilgi isteyen ve neredeyse ”formalite” olan süreçlerdi. İşte bu sebeple neredeyse her önüne gelen kripto para alalakı reklam yapabiliyordu.

İşte bu tarz sistem açıklarından faydalanılarak herhangi bir ICO’nun reklam kampanyası çok kolaylıkla yüz binlerce kişiye ulaşabiliyordu. Bu sebeple bu reklamların ulaştığı nispeten bilinçsiz kitle, riski hayli yüksek olan bir piyasada kolaylıkla ciddi yatırımlar yaparak, paralarını adeta dolandırıcı insanlara ICO yoluyla kaptırmış oluyordu. İşte bu noktada, kendi kullanıcılarını bu tarz işlerden korumak isteyen Twitter, Facebook ve Google gibi teknoloji devleri, artık  yasakları devreye soktu.

Güncel olarak ICO yasağı yapan Twitter’da, bir kurum sözcüsü, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

”En önemli hedeflerimizden biri de, Twitter kullanan insanların güvenliğini sağlamak ve bu amaç doğrultusunda hareket ederek Twitter reklamcılığı konusunda bazı düzenlemeler yaptık. Kripto paralar ile alakalı bu düzende ICO’ların ve token satışlarının global bir düzeyde yasaklamasına karar verdik ve endüstri geliştikçe ve kendini buldukça bu tarz düzenlemeleri yapmaya devam edeceğiz.”

Blockchain Şirketleri de Yasağı Destekliyor

Crowd Machine isimli Blockchain temelli bir girişimin CEO’su olan Craig Sproule da Twitter’ın ICO  yasağına destek çıkarak, şu ifadeleri kullandı:

”Kripto para ile ilgilenen insanlar Twitter, Telegram  ve Discord gibi sosyal medya ağlarında toplanmaya başladıkça; bu kalabalığı fırsat bilip dolandırıcı projelerini bu platformlarda yayınlayan ve bu sayede insanların parasını adeta çalan kişi veya kurumların elimine edilmesi bence doğru bir karar. Twitter’ın bu yönde hamle yaptığını görmek sevindirici. Tamamen meşru bir kampanya yürütmüş bir kurum olarak bu tarz yasakların, Blockchain gibi dünyayı değiştirebilecek bir teknolojinin arkasına sığınarak haksız kazanç elde etmeye çalışan insanlar üzerinde yapacağı etkinin; tüm sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Umarım, daha iyi bir Blockchain ekosistemi için diğer büyük sosyal medya ağları da benzeri yasakları gündemlerine alırlar.”

Yine Blockchain temelli bir medya platformu olan Current’in kurucularından Dan Novaes de, fikirlerini şu cümleler ile açıkladı:

”Bu tarz sahte ICO’lar insanların  gözünün içine kendilerini adeta sokarak haksız kazanç elde etmeye ve sektörün itibarını zedelemeye başladılar. Ben de bu sebeple bu tarz işlerin ortadan kalkması için bu yasağı destekleyenlerdenim. Bu piyasadaki dürüst şirketler ve kişilerin halka ulaşması için Facebook, Google ya da Twitter’a ihtiyaçları yok.”

Eşit Şartlarda Rekabet

Bu yasakların, sektör hakkında olumlu işlere gebe olduğunu savunan bir diğer görüş de, reklam yasaklarının ardından gelecekteki Blockchain ve kripto para odaklı şirketlerin, halkın ilgisini çekebilmek için artık kendi yollarını kullanmaları gerekeceğini söylüyor ve bu rekabetin, sektör için iyi sonuçlar doğuracağını belirtiyor.

Artık Blockchain tabanlı şirketler için yarış kim daha iyi reklam yapacaktan çok, kim daha iyi ürün çıkaracak noktasına evrilecek ve artık sosyal medyada esas etkiyi reklamlardan ziyade kullanıcı yorumları ve referanslar oluşturacak.

Artık ICO’lar aracılığı ile  yeni bir ürün için para toplamak isteyen firmalar sosyal medyadan bunu paralı reklam olarak değil de, kullanıcı odaklı yapmak zorunda kalacaklar. Kullanıcılarının beğenmesini, paylaşmasını veya mention atmasını isteyecekler.  Yatırımcılar da, daha önce güvendikleri insanlardan gelecek geri bildirimler doğrultusunda hareket edecek.

Yani, işin özü; artık güvenilir projeler için bu durum bir avantaja dönüştü. Sektördeki reklam yasakları, birçok kalitesiz işin fişini bir anda çekerken, bu işe gerçekten gönül vermiş ve bir katma değer oluşturmak isteyen firmalar; bu durumu avantajlarına kullanmak için ellerinden geleni yapacaklar.

Artık gerçekten müşteri görüşleri, işin ne kadar iyi anlatıldığı ve ne kadar ilgi topladığı gibi durumlar ön plana çıkacak. Konuyla ilgili konuşan Ericho Communications CEO’su Eric Yaverbaum, şu ifadeleri kullandı:

”Artık bu halen genç sayılabilecek piyasadaki iyi aktörler için temel çözüm artık müşteri tabanlı geri bildirimleri alabilmek, bunları değerlendirmek ve hedef kitlesini doğru seçmek olacak. Bunu yapan, rakiplerine fark atacak.  Yani artık kimin neyi nasıl önerdiği ve önereceği kişiler ile nasıl iletişim kuracağı, en temel konu olacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment