Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intel Bitcoin Madenciliği Donanımı İçin Patent Başvurusu Yaptı

Teknoloji devi Intel bitcoin madenciliği çiplerine yönelik bir “donanımsal hızlandırıcı” için patent almak istiyor ve halihazırda başvuruyu yapmış bulunuyor.

“Optimize İleti Özeti ve İleti Zamanlayıcısı Veriyolu ile Bitcoin Madenciliği Donanımsal Hızlandırıcısı” ürünü için patent başvurusu geçtiğimiz perşembe günü yayınlansa da aslında Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi’ne (USPTO) Eylül 2016’da yapılmıştı. Intel başvuruda hızlandırıcının mevcut bitcoin madenciliği işlemlerini büyütebilecek, daha az elektrik – dolayısıyla daha az para- harcayacak olduğunu bildirdi.

Intel başvuruda şunları belirtiyor:

Bitcoin madenciliğinde kullanılan yazılım ve donanımlar defalarca ve bitmek bilmeden SHA-256 (bir şifreleme sistemi) sistemini kullanmak için büyük enerji sarf ettiğinden, Bitcoin madenciliği işlemi güç gerektiren ve geniş donanım alanı kullanabilen bir işlem haline gelebilmektedir. Somut örnekler bunu, kullanılan alanı ve Bitcoin madenciliği donanımları tarafından tüketilen enerjiyi azaltarak Bitcoin madenciliği faaliyetlerini optimize eden araçlar olarak tanımlanıyor.

Intel’in başvurusu bu “hızlandırıcı” ürünün alışılageldik işlemcilere kıyasla güç kullanımını %35’e kadar azaltabileceğine dikkat çekiyor.

Bu başvuru, bir zamanlar Silikon Valisi’nden 21 adlı girişim ile madencilik faaliyetlerinde işbirliği yapan Intel tarafından yapılmasıyla da dikkat çekiyor. Girişim sonralarda adını bitcoin bilgisayarına vermiş ve ardından bir sosyal ağ olan Earn.com’a geçmişti. Intel 2015’te 21 adlı girişim için kendi bünyesinde bazı çipler üretiyordu, bu çipleri daha sonra kendi ürünlerine entegre etme planı ise sonradan ortaya çıkmıştı.

Intel bu konseptin “uygulamaya özel entegre edilmiş devreler” (ASICs) ile sınırlı olmadığını özellikle belirtti. Buna “işlemciler, çip üzerindeki sistemleri ve alanı programlanabilir geçit dizisi (FPGA) bulunduran platformlar da dâhil. Basitçe ifade etmek gerekirse, bu “hızlandırıcı” bir madencilik kurulumları dizisine uygulanabiliyor.

Bariz bir biçimde kripto para madenciliğine yoğunlaşmasa da Intel, aralık ayında yaptığı bir önceki başvurusunda genetik sıralamada enerji-yoğun süreçlerde bir rol gördüğünü ortaya koydu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment