Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İddia: Kripto Para Borsalarından Bithumb’ın Günlük Hacimleri Sahte

Kripto para piyasasının geçtiğimiz hafta artışa geçmesiyle hacim miktarında da bir artış görüldü. Dünya genelindeki kripto para borsalarının toplam günlük hacimleri 10 milyar dolardan 12 milyar dolara kadar yükseldi. Bazı kişilere göre bu artış, kripto para piyasasının yeniden canlandığının bir göstergesiydi ancak bazıları durumun biraz daha farklı olabileceğini düşünüyor.

Bithumb’daki Sahte Hacim

Kripto para piyasasındaki fiyatlarda çok ciddi dalgalanmalar görülebiliyor ve artık bu fiyat değişkenliklerine alışan insanlar piyasayı çok daha yakından takip etmeye başladılar. Kripto para topluluğundan bir kesim insan geçtiğimiz hafta itibariyle Bithumb’dan şüphe duymaya başladı. Çünkü Güney Kore merkezli borsanın günlük hacminde bazı gariplikler vardı.

Bazı kişiler hacimdeki bu garipliği sistem hatası olarak yorumlarken Alex Kruger gibi kişiler durumu daha farklı yorumluyor. Kruger’a göre Bithumb’da görülen gariplikler pek ‘saf’ değiller. Alex Kruger, Twitter üzerinden Bithumb’ın günlük hacminin zirveye ulaştığı anları gösteren bir görsel paylaştı:

Kaynak: NewsBTC

Kruger’a göre Bithumb’ın airdrop duyurusuyla birlikte günlük hacim düzeylerinde değişiklikler görülmeye başlandı. Kruger’a göre Bithumb’ın günlük hacminde 25 Ağustos’tan beri her gün Kore saatiyle 11’de fazladan 250 milyon dolar gözüküyor.

Kruger, bir gariplik döndüğünü düşünmesinin sebebini şöyle açıklıyor:

“Bithumb airdrop olarak işlem ücretlerinin %120’sini geri ödemeyi vaat ediyor. Sistem ilk gelen kapar mantığıyla işliyor ve günlük limit 900,000$. İşlem ücretlerinde %0.15’lik taker (alıcı) payı var. Birbirine zıt iki farklı emir belirleyerek yapılan wash trading -> Toplam işlem ücreti %0.3. Borsanın geri ödemesi %120 -> %0.36 şeklinde.”

Kruger’a göre yaptığı bu hesap borsanın 900.000 dolarlık ödemesini almak isteyen bir al-satçının (ya da bir grup al-satçının) bir gün içerisinde 250 milyon dolar hacminde işlem yapması gerektiğini gösteriyor.

Bithumb şu an için Kruger’ın iddialarına cevap vermiş değil ancak bazılarına göre borsanın bu ‘sahte hacimi’ yaratmasındaki amaç bir nevi reklam yapmak.

 

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment