İki Yeni Stabil Koin Projesi Karşılaştırması! Gemini Dollar vs. Paxos Standard
Geçtiğimiz pazartesi günü akşam saatlerinde, iki yeni stabil koin projesi neredeyse aynı anda onay aldı ve kripto para dünyasına giriş yaptı: Gemini Dollar (GUSD) ve Paxos Standard (PAX). Bu yazımızda bu iki yeni kripto para birimi arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ele alacağız.
GUSD ve PAX’ın Ortak Noktaları
İki yeni projenin farklılıklarının yanı sıra, tabii ki ortak noktaları ve benzerlikleri de mevcut. İki stabil koin projesi de:
- New York Finansal Hizmetler Departmanından (NYDFS) onay almış ve düzenli olarak denetlenecek dünyanın ‘ilk’ stabil koin projeleri;
- Çok zorlu bir finansal denetleyici olan NYDFS’nin sıkı denetimlerine maruz kalacak ki bu temel olarak Gemini ve Paxos firmalarının şunları yapması gerektiği anlamına geliyor;
- etkili risk tabanlı kontrolleri ve uygun BSA/AML ve OFAC kontrollerini uygulamalı, izlemeli ve güncellemeli.
- stabil koinin herhangi bir yanlış amaçla, manipülasyon için veya buna benzer diğer yasa dışı veya uygun olmayan kullanımlarını engellemek için, risk tabanlı kontrollerini devamlı olarak güncel ve etkin tutmalı;
- tüketicileri ”herhangi bir stabil koin ve/ya herhangi bir stabil koinin itibari paraya çevrilmiş hali, söz konusu paranın yasa dışı bir şey için kullanılması durumunda” kendilerinin cezalandırılacağı konusunda bilgilendirmeli.
- tüketicileri ”herhangi bir stabil koinin olası bir yasal emir veya yasal süreç tarafından istenmesi durumunda, stabil koin üzerine olan hakkın kaybedilebileceği veya kolluk kuvvetleri tarafından el konulabileceği, hatta bir daha geri döndürülemeyecek veya kullanılamayacak şekilde kalıcı olarak yok edilebileceği” konusunda uyarmalı.
- 2015 yılında NYDFS tarafından tröst şirketi izni alan şirketler tarafından piyasaya sürüldü.
- ABD doları ile 1:1 oranında tamamen teminata bağlı. Bu durum temel olarak söz konusu şirketler tarafından üretilen ve sirkülasyonda olan stabil koinlerin, aylık olarak (dışarıdan bir kurum tarafından) yapılacak denetimlerde her zaman rezervde bulunan dolar miktarı ile eş değerde olması gerektiği anlamına gelmekte.
- Ethereum blockchain’i üzerinde (ERC-20 standartlarına uygun Ethereum tokeni olarak) üretildi ki bu da yeni çıkan iki stabil koin projesinin herhangi bir Ethereum cüzdanında depolanabileceği anlamına gelmekte.
- Diğer kripto para birimlerinin sahip olduğu volatiliteden zarar görmemek için, banka mesai saatlerinin dışında işlem yapabilmek için veya sınır ötesi işlem komisyonlarından kurtulmak için kullanılabilir.
- insanların görmesi için akıllı kontrat kodunu açık bir şekilde paylaşmakta. (Paxos teknik geri dönütlere izin vermekte)
- çok fazla tartışmalara neden olan ve denetlenmeyen bir stabil koin statüsünde olan, herhangi bir ALM protokolüne sahip olmayan Tether (USDT) yerine, birbirleri ile rekabet edecek.
GUSD ve PAX’ın Farklı Olduğu Noktalar
Onlarca ortak yön olunca, insanın aklına direkt olarak, peki iki stabil koin projesinin birbirinden farkı ne sorusu geliyor ve bu da oldukça doğal. PAX ve GUSD benzerliklerine kıyasla daha az farklılığa sahip olsa da, rekabetin artması açısından ne kadar farklı olurlarsa, kripto para dünyası için o kadar iyi denilebilir.
- PAX ERC-20 kontrat kodu https://github.com/paxosglobal/pax-contracts internet adresinde teknik değerlendirmeye açık bir şekilde sergilenmekte.
- MarketWatch tarafından sağlanan rapor sayesinde, Gemini‘nin sahip olduğu USD miktarını State Street Bank bünyesinde tuttuğunu biliyoruz ancak, Paxos CEO’sunun Forbes‘e verdiği röportaj sayesinde, Paxos’un Dolar rezervlerinin nerede olduğu hakkında bildiğimiz tek şey, bunların ”ABD menşeli dört ayrı bankacılık ortağında” tutulduğu.
- Gemini’nin dolar rezerv bakiyesi aylık olarak ABD’nin en büyük danışmanlık ve muhasebe firmalarından olan BPM tarafından denetlenecekken, Paxos’un durumunda aylık denetimler ulusal olarak top 25 denetim firması arasında yer alan Withum tarafından yapılacak.
Bunun yanı sıra Gemini menşeli GUSD stabil koin projesi hakkında edinilen yeni bir bilgiye göre, FDIC tarafından sağlanan sigorta oranı bütün miktar için 250.000 dolar olmak yerine, her para yatıran kişi başına 250.000 dolar olarak belirlenmiş. Paxos konusunda ise böyle bir bilgi henüz kesin değil.
Great question. It’s 250k per-depositor
— Tyler Winklevoss (@tylerwinklevoss) 10 Eylül 2018
Ne olursa olsun, böyle iki büyük firmadan aynı gün içerisinde iki yeni kripto para birimi, özellikle stabil koin müjdesi gelmesi, kesinlikle kripto para dünyasının genişlemesi açısından olumlu ve gelecek vaat eden bir haber. Söz konusu stabil koin projeleri ile piyasadaki volatiliteden ağzı yanan traderların da bir nebze olsun rahatlayacağı düşünülmekte.