IMF Yetkilileri Kripto Parayı Ulusal Para Yapmayı Önermiyor
IMF Para ve Sermaye Piyasaları Bölümü Direktörü Tobias Adrian ve Hukuk Bölümü Direktörü Rhoda Weeks-Brown, ülkelerin kripto paraları ulusal para birimi olarak kullanmasının makroekonomik istikrarı olumsuz yönde etkileyebileceğini belirterek, bunun aleyhinde tavsiyede bulundu.
İki IMF yetkilisi tarafından dün paylaşılan yazıda, bazı kripto paraların “güvenli, kolayca erişilebilen ve düşük maliyetle kullanılabilen” varlıklar olduğu fakat bunları ulusal para olarak kullanmanın eksilerinin, artılarına ağır basacağı açıklandı.
- Bazı ülkelerin kripto varlıklara “yasal ödeme aracı statüsü” vermeyi, bunun ötesinde onları “ulusal para birimi olarak tanımayı düşündüğü” açıklandı.
- IMF yetkilileri, kripto varlıkların bankacılık hizmeti almayan insanlar tarafından ödeme işlemlerinde kullanılabileceğini fakat birikim aracı olarak kullanılmayacağını belirtti.
- Bitcoin gibi kripto paralara yasal ödeme aracı statüsü verilse bile bunların enflasyonun ve döviz kurunun stabil olduğu ülkelerde yaygın olarak kullanılmayacağı düşünülüyor.
- Kripto paraların yaygın olarak kullanıldığı senaryoda; makroekonomik istikrarın, merkez bankalarının para politikalarının, finansal bütünlüğün olumsuz etkileneceği, vatandaşlar arasındaki adalet ve finansal katılım bağlamında hukuki soru işaretlerinin doğacağı düşünülüyor.
- IMF yetkilileri bunlara ek olarak insanların kripto para fiyatlarındaki dalgalanmalar yüzünden mali kayıp yaşayabileceğini, dolandırıcılık/siber saldırı gibi olaylar ile karşılaşabileceğini ve kripto paraların bu nedenle tüketicinin korunmasını da olumsuz etkileyeceğini belittiler.
- Yetkililer bu iddialar doğrultusunda, “Kripto varlıkların ulusal para birimi olarak tanınması makro-finansal istikrar, finansal bütünlük, tüketicinin korunması ve çevre açısından ciddi riskler barındırıyor. Bunların temelinde yatan teknolojinin sunduğu avantajlar göz ardı edilmemeli. Hükümetler ise hem bu hizmetleri sunabilmek için daha fazla çalışmalı hem de bir yandan istikrarı, verimliliği, eşitliği ve çevresel sürdürülebilirliği muhafaza ederken bir yandan paranın yeni, dijital biçimlerinden faydalanmalı. Kripto paraları ulusal para olarak tanıyıp kestirmeden gitmek, tavsiye edilmez.” açıklamasında bulundu.
Dünyada bir kripto parayı ulusal para birimi haline getiren ilk ülke, 9 Haziran’da onaylanan yasa tasarısı ile El Salvador oldu. IMF, eylülde yürürlüğe girerek Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı kılacak bu yasanın riskleri hakkında El Salvadorlu yetkililer ile görüşme halinde.