Intel, Blockchain’in Gelecek Nesil Dijital Telif Hakları Yönetimine Güç Vereceğini Düşünüyor
Teknoloji devi Intel, dijital telif hakkı yönetimini yeniden yapılandırmanın bir yolu olarak blockchaini gören kurumsal şirketlerin büyüyen listesine katılıyor.
ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi tarafından 8 Mart tarihinde yayınlanan bir patent başvurusunda, Silikon Vadisi teknoloji şirketi, korunması gerektiğine inandığı dijital görüntülerin haklarını barındırmak için bir blockchain yöntemi kullanmaktan bahsetti.
Patent başvurusu şunları belirtiyor:
Blockchain teknolojisi, dijital içeriğin telif hakkı korumasıyla ilgili niteliklerini belgelemek ve doğrulamak için kullanılır. Bu nitelikler, örneğin içeriğin yazarı için bir tanımlayıcı, içeriğin ne zaman oluşturulduğunu belirtmek için bir zaman damgası ve içeriğin kopyalanma ya da değiştirilme durumunu tespit etmek için ölçümler içerebilir.
Açıklandığı gibi, önerilen platform, resim harici kaynaklardan alınmış olsa bile her resim için telif hakkı politikası ayarlarını otomatik olarak değerlendirmek üzere çeşitli yazılımlar kullanır. Daha sonra, hem orjinal içerik hem de değiştirilmiş sürümleri için benzersiz bir kimlik oluşturur. Patent bu kimlikleri gölge görüntüler olarak adlandırıyor.
Intel’in patenti, resimlerin yanında video ve diğer içerik türlerinden bahsetmeye devam ediyor ve ek özelliklere sahip daha kapsamlı bir hak sistemi sunuyor.
Örnek olarak Intel’in sistemi, kullanıcıların, yapılandırılmamış parçalar içeren birden fazla editörün bulunduğu literatür gibi uygulamalarda, devam eden çalışmalarını sürdürebilmesini sağlamayı araştırıyor. Bu şekilde, içerik sadece telif hakkı politikası ayarlarına uygun olarak değiştirilebiliyor.
Yine de, Intel bu fikri tek başına takip etmekten çok uzak. Berklee’nin Açık Müzik Girişiminin blockchain çabalarına ek olarak Çin’deki ZhongAn ve WENN Digital’in de dahil olduğu şirketler, son haftalarda benzer fikirlere yönelik başlıklar hazırladı.
Patent ayrıca, Intel’in sektörle ilgili entelektüel eserlerini korumaya çalışanların en sonuncusu. Haziran 2016’da şirket, DNA’nın, özellikle genetik dizilemenin araştırılmasına yardımcı olmak için blockchain destekli bir yazılım patenti başvurusunda bulundu.