Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IOTA’nın Yükselişine Sebep Olan Ortaklıklardan Şüpheleniliyor

28 Kasım’da Reuters üzerinden IOTA’yı ilgilendiren haberler dönmeye başladı. Bu haberler IOTA’nın Microsoft, Samsung, Cisco, Volkswagen, Fujitsu gibi şirketlerle, veri pazarını tam anlamıyla küresel ve merkezsiz hale getirmek için 2 aylık bir proje ortaklık kurduğunu söylüyor.

Birkaç gün sonrasında ise bu haber CNBC gibi medya devleri tarafından da paylaşıldı ve IOTA yalnızca pazar günü içerisinde %70 artış sağladı. O günden bu yana da istikrarlı olarak artmaya devam ediyor.

IOTA şuanda 24-saatlik hacim sıralamasında en büyük beşinci kripto para durumunda. Ne kadar büyük bir hacme eriştiğini görebilirsiniz:

Kripto para piyasasındaki pek çok kişi IOTA’nın yaptığı bu ortaklıkların kendisine ve merkezsiz veri sektörüne genel olarak kazandıracağı şeylerden çok umutlu.

Ancak birkaç gündür bazı platformlarda bu ortaklıkların yalan olduğu iddiaları dolaşıyor.

Bu gibi iddiaları ortaya atan kişiler bu şirketlerin birbirleriyle iletişim halinde olduklarını kabul ediyor. Kabul etmemek de pek mümkün değil çünkü Microsoft ve IOTA’nın 14 Aralık’ta Paris’te buluşacağı biliniyor. Bunun yanında Fujitsu CEO’su Dr. Rolf Werner de twitter hesabından düzenli olarak IOTA’yı ne kadar sevdiğini ve desteklediğini söyleyip duruyor. İddiaları ortaya atan kişiler söylediğimiz üzere bunları kabul etse de bu ilişkilerin bir “ortaklık” boyutuna geldiğinden şüphe duyuyor.

İddiaları ortaya atan kişiler Microsoft’u IOTA’yı birbiriyle ilişkilendiren çok bir şey bulunamadığını söylüyor. Bulunan şeylerden biri ise bu:

Microsoft’u IOTA’ya bağlayan tek “kanıt”ın bu olduğunu ancak bunun da Microsoft’un resmi sitesinde onaylanmış olmadığını söylüyorlar. Ayrıca bu kanıtın tek dayanağı da Omkar Naik isimli bir Microsoft çalışanı ancak bazı kişiler Omkar Naik’in Microsoft’ta yetkili değil sıradan bir çalışan olduğunu düşünüyor.

Cisco Hakkında

İddiaları atan kişiler IOTA ile Cisco ortaklığını da bariz şekilde kanıtlayan bir göstergenin olmadığını düşünüp bu durumdan şüphe duydu. Bunun için de direkt olarak Cisco’ya ulaştılar ve şu cevap alındı:

“Taylor,

Bu konuda iletişime geçtiğin için teşekkürler. Şüphelerinin doğru olduğunu onayladım. Cisco IOTA ile birliktelik kurmadı.

Hem Cisco hem de IOTA, Trusted IoT Alliance’ın kurucu üyelerinden. An itibariyle iki şirket arasındaki tek bağlantı bu. Haber vermek için Reuters ile de iletişime geçeceğim.”

Haberin başında dediğimiz gibi CNBC de IOTA ile ilgili haber yapanlar arasındaydı. Cisco’dan alınan bu cevap sonrasında ise CNBC, yaptığı haberden Cisco’yu çıkardı.

Topluluğun Tepkisi

IOTA’nın ortaklıklarının yalan olduğu iddiaları Reddit’e de sıçradı ve oldukça ilgi gördü. Reddit’te durumla ilgili açılan başlıkta şu soruluyor:

“Hiçbir Microsoft sitesinde, blogunda veya basın duyurusunda IOTA’dan bahsedilen bir duyuru göremiyorum. Bu duyuruyla ilgili en büyük kaynak IOTA’nın kendisi ki daha sonra tüm medya haber yaptı. Şimdi bunların gerçekten ortaklık olmadıklarına dair konuşmalar duyuyorum. Bir şey bilen var mı?”

Reddit’te soruyu soran kişi de bu iddiaları atan kişiler gibi asıl sorunun kaynak ve doğrulama eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyor gibi görünüyor. Bu ortaklıkların gerçekleştiğine dair duyurunun yalnızca IOTA’dan gelmiş olması, ortaklık yapılan diğer şirketlerin ise çoğunlukla sessiz kalmaları pek çok insanı şüphelendiriyor. Reddit’te açılan konuya gelen bazı yorumlar:

“Eğer ortaklık olmasaydı Microsoft bir duyuru yayınlayıp IOTA’ya dava açardı.”

“Microsoft ve IOTA yalnızca toplantıya ‘katılacaklar’. Gerçek bir ‘ortaklık’ değil.”

“Eğer bunların hepsi uydurmaysa gelmiş geçmiş en sağlam pump yapılmış. IOTA’nın arkasındaki fikri gerçekten seviyorum ancak tüm bu haberlerin IOTA’nın duyurusundan gelmesi ve başka hiçbir şeye dayanmaması biraz garip gözüküyor.”

“Ortaklık denmesinin biraz abartma olduğunu düşünüyordum. Okuduklarımdan hatırladığım kadarıyla IOTA yalnızca IOTA’nın gelecekteki kullanımını konuşmak için birkaç büyük şirketle buluşacak ve bu şirketlerin ilgilenip ilgilenmediklerini görecek.”

“Tıpkı Google ve Apple gibi Microsoft da on binlerce şirketle ortaklık yapıyor. Her yeni ortaklık yapıldığında sitelerini bununla mı doldursunlar?”

IOTA’nın Volkswagen ile ortaklığından da şüphe duyuluyor. Aynı şekilde Volkswagen’ın da durumla ilgili hiçbir duyuru yapmamasından şüphelenenler bunun da abartı veya yalan olduğuna inanıyor. Ancak şöyle bir reklam videosu bulunuyor. Yani IOTA ve Volkswagen şuanda bir ortaklığa girişmemiş olsa dahil ilerleyen zamanlarda böyle bir ihtimal kesinlikle bulunuyor.

Tüm bu iddiaları ortaya atanlardan bazıları işi ortaklıkların ilerisine götürüp, IOTA’nın zayıflıklarını da gün yüzüne çıkarma niyetinde. Ortaya çıkan belgelerden biri Multicoin Capital’ın kurucularından Kyle Samani’nin paylaştığı bir tweet.

“Rob,

IOTA korkunç. Vebadan kaçar gibi kaç.

IOTA ekibi kriptonun en kutsal kurallarından birini kırmaya karar verdi: asla kendi kriptografik kütüphanenin rolünü yapma. Haziran/Temmuz civarlarında birkaç MIT araştırmacısı IOTA’nın koduna girişti ve insanların, diğer insanların parasını harcamasına yol açacak kadar kötü bir bug buldu. En nihayetinde MIT ekibi bu bugu yayınladı. IOTA takımının cevabı ne oldu biliyor musun? ‘Bugu kasıtlı olarak yerleştirdik. Bu açık kaynaklı bir proje olduğu ve herhangi biri kodumuzu kopyalayabileceği için sistemimizi kopyalayan kişiye saldırı yapabileceğimizden emin olmak istedik.’

Bu pek çok açıdan kabul edilemeyecek bir durum:

  1. Açık kaynağın tüm olayına aykırı… kopyalanmaktan korkuyorsanız kapalı kaynak kullanın
  2. mgmt ekibi hatalarını kabul etmiyor
  3. mgmt ekibi bu konuda herkese yalan söylemeye hazır

Bunların yanında geçtiğimiz hafta bir basın duyurusu yayınladılar. Başlığında ‘Microsoft IOTA ile ortaklık kuruyor’ yazıyordu. Basın duyurusunu oku. IOTA yalnızca Microsoft’un birkaç şeyini denedi ve buna ortaklık diyorlar.

Kripto para sektöründeki tartışmasız en kötü mgmt ekiplerinden biri. Hatta şuanda IOTA için bir analiz yazıyoruz, ocağın ilk haftasında yayınlanacak ve gaddarca davranışlarına değinecek.”

Bu yazıda bahsedilen MIT araştırması “Cryptographic vulnerabilities in IOTA” isimli bir yazıya dayanıyor. Bu yazı MIT Media Lab.’de Dijital Para Birimi Girişimi Direktörü Neha Narula tarafından yazıldı.

Şunu belirtmek gerekiyor ki bu yazıda bahsi geçen IOTA’daki hataların belki hepsi olmasa da çoğu IOTA tarafından giderildi. Ancak Neha Narula şöyle önemli bir noktaya da değindi:

“Başka tehlike işaretleri de var. Dizüstü bilgisayarınızda ya da telefonunuzda çalışan tüm programların aksine IOTA üçlü (ternary) kullanıyor, ikili değil (binary). Günümüzdeki tüm bilgisayar donanımları ikili kullanırken IOTA’nın yazılımını üçlüye çevirmesi etkililiği azaltıyor ve durumu karışık hale getiriyor. Bu karmaşıklık yüzünden IOTA, ikili ile çalışması tasarlanmış mevcut güvenlik analiz araçlarından faydalanamıyor ve bu da kodun hem okunmasını hem anlaşılmasını zorlaştırıyor. Diğer bir verimsizlik ise şu: IOTA 10KB’lik işlemler kullanıyor (kıyaslama olarak, Bitcoin işlemleri ortalama 600B). Bu durum kısıtlı depolamaya sahip cihazlar için çok uygun değil. IoT için kullanılan cihazlar da kısıtlı depolamaya sahip ve geliştiricilerin ana hedefi onlar. Şuanda IOTA’nın güvenliği sağlaması için güvenilir bir tarafa, koordinatöre ihtiyacı var yani IOTA hala daha tam anlamıyla onaysız, merkezsiz bir sistem değil.

… 2 milyar $’lık kripto para IOTA’nın ortaklarının böylesine göze batan güvenlik açıkları hakkında konuşmaması ya da kaygı duymaması, endişe verici.”

Yazının her yerinde belirttiğimiz üzere tüm bunlar, bu ortaklıklardan şüphe duyan isimlerin ortaya attığı iddialardan ibaret. İlerleyen zamanlarda Microsoft gibi şirketlerden konuyla resmi bir açıklama gelme ihtimali bulunuyor. Ancak IOTA’nın ortaklık yaptığı şirketlerden resmi açıklamalar gelmedikçe bu şüpheler devam edecek gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment